Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen bij rioolverstopping?

Tips om rioolverstoppingen te voorkomen

Een verstopt riool is heel vervelend. Vaak kun je geen gebruik meer maken van de gootsteen, toilet, bad of douche. Je kunt zelf veel doen om een verstopt riool te voorkomen. Wij geven je een aantal tips zodat je jezelf veel overlast kunt besparen.

Hoe weet je of je riolering verstopt is?

Als je afvoer langzamer leegloopt dan normaal, als er borrelende geluiden uit de afvoer of het toilet komen of er hangt een vieze geur in huis, dan kan het zijn dat je riool verstopt is. Soms kunnen er door een rioolverstopping (kleine) lekkages ontstaan of het water in het toilet komt omhoog. 

Hoe voorkom je een verstopte riolering?

 • Gooi geen etensresten, olie of vet door de gootsteen.
 • Leg afvoerzeven op de afvoerputjes van de gootsteen en douche om het ergste vuil tegen te houden. 
 • Spoel geen niet-oplosbare materialen door zoals papieren handdoeken, maandverband, vochtige doekjes en andere niet-oplosbare materialen.

Heb je toch een verstopte riolering?

 • Gebruik een onstopper of plopper
  Een ontstopper kan helpen om de kleinere verstoppingen te verhelpen.
 • Giet kokend water door de afvoer
  Om zeepresten en opgehoopte viezigheid zoveel mogelijk op te lossen, kun je kokend water door de afvoer van de gootsteen, bad of douche gieten. Let op: giet geen kokend water door het toilet. Dit kan het porselein beschadigen. 
 • Maak de sifon schoon
  Niet de leukste klus maar koppel de sifon los die onderaan de gootsteen zit om opgehoopte viezigheid te verwijderen. 

Tips voordat je een loodgieter belt

Heb je een koopwoning? Dan is jouw riolering meestal aangesloten op het gemeenteriool. Woon je in een appartementencomplex? Dan is je riolering aangesloten op het hoofdriool van het complex. Je bent als woningeigenaar of -huurder verantwoordelijk voor het schoonhouden en ontstoppen van het binnenriool.

Het binnenriool is de riolering in en om de woning tot het aansluitpunt op het gemeenteriool of het hoofdriool van het appartementencomplex. De gemeente is verantwoordelijk voor het gemeenteriool. Bij een appartementencompex is de verhuurder verantwoordelijk voor het hoofdriool.

Controleer of de verstopping in zowel het afvoerputje van jouw badkamer, het toilet en de afwasbak zit? Het is de moeite waard om bij je buren te vragen of zij ook last hebben van een rioolverstopping. Het zou zonde zijn om onnodige kosten te maken.

Hoe maak je een riolering schoon?

Spoel regelmatig kokend water met soda door de afvoeren om zoveel mogelijk opgehoopt vuil in de leiding te voorkomen. Zorg daarnaast voor regelmatig professioneel onderhoud van het rioolsysteem door een loodgieter. 

Is rioolverstopping verzekerd?

Heb je schade in of rondom huis die veroorzaakt is door rioolverstopping? Met de ANWB Woonverzekering ben je goed verzekerd voor schade aan je huis of spullen door elke van buiten komende oorzaak (zoals storm, neerslag of brand) die onverwachts is ontstaan. Schade die is ontstaan door achterstallig onderhoud of slijtage valt niet onder de dekking. Lees onze voorwaarden door om te kijken of een schade wel of niet verzekerd is en of je een eigen risico hebt. De kosten die je maakt om een rioolverstopping te verhelpen moet je wel zelf betalen.

De ANWB kan je helpen

Wist je dat in je dit soort situaties snelle en betrouwbare hulp in kunt schakelen van ANWB Noodherstel Thuis? We zoeken bij jou in de buurt een vakkundige en betrouwbare vakspecialist met een eerlijke prijs vooraf. Na jouw akkoord op de prijs gaat hij zo snel mogelijk aan de slag. Je kunt Noodherstel Thuis ook inschakelen voor bijvoorbeeld kortsluiting, lekkages en als je jezelf buiten hebt gesloten.

Hulp nodig? Neem contact op

Heb je schade en wil je een betrouwbare vakspecialist van Noodherstel Thuis inschakelen? Neem contact op met een van onze collega's.