Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Buitengesloten uit huis. Wat nu?

Tips om na buitensluiting weer binnen te komen

We hebben het allemaal wel een keer meegemaakt: je trekt de deur van jouw woning achter je dicht terwijl de huissleutel nog binnen ligt of aan de binnenkant van de deur zit. Buitengesloten! Wij geven je een aantal tips als je jezelf hebt buitengesloten.

Hoe voorkom je buitensluiting?

 • Zorg voor een vaste routine
  Geef je sleutels een vaste plek zodat je, voordat je de deur dichttrekt, ze niet vergeet mee te nemen.
 • Onderhoud je slot
  Om het afbreken van de sleutel te voorkomen, en je daardoor buiten staat, is het belangrijk om het slot van jouw deur regelmatig te onderhouden. Spuit in de cilinder van het slot een beetje olie zodat deze makkelijk blijft draaien.
 • Leg reservesleutels bij buren, familie of bekenden
  Of hang een reservesleutel aan de sleutelbos van je fiets of auto.

Tips om buitensluiting op te lossen

 • Controleer alle deuren en ramen
  Kijk of er ergens een raam of deur openstaat of niet op slot is.
 • Reservesleutel
  Misschien heb je bij je buren, familie of vrienden een reserversleutel liggen. Dan is dit het moment om die te gebruiken.
 • Gebruik een creditcard
  Bij sommige eenvoudige sloten kun je een dunne, stevige kaart, zoals een creditcard, gebruiken om het slot te manipuleren. Schuif de kaart tussen de deur en de deurpost, richting het slot, en probeer voorzichtig het slotmechanisme omhoog te duwen.
 • Bel een slotenmaker
  Als bovenstaande tips niet werken of als je geen andere opties hebt, is het verstandig om een professionele slotenmaker te bellen zodat je zo snel mogelijk weer jouw woning in kunt.

Is het gelukt om je eigen huis binnen te komen?

Ben je zonder de hulp van een slotenmaker weer binnen gekomen? Dan weet je direct hoe gemakkelijk er bij je valt in te breken. Lees onze 14 tips om woninginbraak tegen te gaan.

Is buitensluiting verzekerd?

Heb je schade in of rondom huis die veroorzaakt is door een buitensluiting? Met de ANWB Woonverzekering ben je goed verzekerd voor schade aan je huis of spullen door elke van buiten komende oorzaak (zoals storm, neerslag of brand) die plotseling en onvoorzien is ontstaan. Schade die is ontstaan door achterstallig onderhoud of slijtage valt niet onder de dekking. Lees onze voorwaarden door om te kijken of een schade wel of niet verzekerd is en of je een eigen risico hebt. De kosten die je maakt om een buitensluiting te verhelpen moet je wel zelf betalen.

De ANWB kan je helpen

Wist je dat in je dit soort situaties snelle en betrouwbare hulp in kunt schakelen van ANWB Noodherstel Thuis? We zoeken bij jou in de buurt een vakkundige en betrouwbare vakspecialist met een eerlijke prijs vooraf. Na jouw akkoord op de prijs gaat hij zo snel mogelijk aan de slag. Je kunt Noodherstel Thuis ook inschakelen voor bijvoorbeeld kortsluiting, lekkages en rioolverstopping.

Hulp nodig? Neem contact op

Heb je schade en wil je een betrouwbare vakspecialist van Noodherstel Thuis inschakelen? Neem contact op met een van onze collega's.