Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen bij kortsluiting?

Voorkomen en oplossen van kortsluiting bij jou thuis

Kortsluiting kan in elke woning voorkomen en komt altijd slecht uit. De oorzaak ligt vaak in de meterkast of een (verouderd) apparaat. Wij geven je een aantal tips zodat je de kortsluiting, hopelijk, weer zelf kunt oplossen.

Wat is kortsluiting?

Als er twee of meer elektriciteitsdraden met elkaar in contact komen ontstaat er kortsluiting. Door het contact van deze draden, ontstaat er een nieuwe verbinding. Door deze nieuwe verbinding loopt veel meer stroom dan kan. Daardoor kunnen kabels smelten en kan er zelfs brand ontstaan.

Hoe voorkom je kortsluiting?

  • Een goed onderhouden meterkast is het halve werk
    Zorg ervoor dat de meterkast aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet. Laat er één keer per jaar een gecertificeerde elektricien naar kijken. Woon je in een oude woning? Dan is het verstandig om ook te controleren of de meterkast genoeg groepen heeft. 
  • Controleer elektrische kabels in huis
    Zorg dat elektrische kabels en draden niet blootliggen of beschadigd zijn.
  • Controleer stopcontacten en schakelaars
    Zijn ze in goede staat? Vervang als ze kapot zijn. Gebruik ook niet teveel stekkers in één stopcontact.
  • Rol verlengsnoeren uit
    Gebruik je verlengsnoeren in huis? Rol ze helemaal uit zodat het snoer niet te warm wordt.
  • Apparaten met een keurmerk
    Koop je een huishoudelijk apparaat? Controleer of het een keurmerk heeft. Een CE-label is goed, maar een KEMA- of VDE-keurmerk is beter. Dan weet je zeker dat het apparaat goedgekeurd is door onafhankelijke testinstituten.

Hoe vind ik de oorzaak van de kortsluiting?

Als de kortsluiting is ontstaan doordat er teveel apparaten zijn aangesloten op één groep of één van die apparaten de kortsluiting veroorzaakt, kun je zelf al een en ander oplossen:

  1. Haal van alle apparaten op die groep in de meterkast de stekkers uit het stopcontact.
  2. Schakel de groep weer in.
  3. Doe vervolgens één voor één de stekkers weer in het stopcontact.
  4. 'Klapt' de stroom eruit bij een bepaalde stekker? Dan weet je dat je de boosdoener hebt.

Is er sprake van kortsluiting door kapotte elektriciteitskabels? Dan is het verstandig om niet zelf aan de slag te gaan, maar een elektricien te laten komen.

Is kortsluiting verzekerd?

Heb je schade in of rondom huis die veroorzaakt is door kortsluiting? Met de ANWB Woonverzekering ben je goed verzekerd voor schade aan je huis of spullen door elke van buiten komende oorzaak (zoals storm, neerslag of brand) die plotseling en onvoorzien is ontstaan. Schade die is ontstaan door achterstallig onderhoud of slijtage valt niet onder de dekking. Lees onze voorwaarden door om te kijken of een schade wel of niet verzekerd is en of je een eigen risico hebt. De kosten die je maakt om een kortsluiting te verhelpen moet je wel zelf betalen.

De ANWB kan je helpen

Wist je dat in je dit soort situaties snelle en betrouwbare hulp in kunt schakelen van ANWB Noodherstel Thuis? We zoeken bij jou in de buurt een vakkundige en betrouwbare vakspecialist met een eerlijke prijs vooraf. Na jouw akkoord op de prijs gaat hij zo snel mogelijk aan de slag. Je kunt Noodherstel Thuis ook inschakelen voor bijvoorbeeld rioolverstopping, lekkages en als je jezelf buiten hebt gesloten.

Hulp nodig? Neem contact op

Heb je schade en wil je een betrouwbare vakspecialist van Noodherstel Thuis inschakelen? Neem contact op met een van onze collega's.