Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Paspoort of identiteitsbewijs gestolen op vakantie

Zo zit het met je reisverzekering

Ben jij in het buitenland en wordt je paspoort gestolen? Dan kan dat een hoop stress opleveren. Om je te helpen de zaken weer op orde te krijgen, leggen wij uit wat dit betekent voor je reisverzekering en welke kosten je vergoed krijgt.

Verzekering bij diefstal paspoort

Met de ANWB Reisverzekering ben je standaard verzekerd voor extra reis- of verblijfskosten die je maakt in het geval van een gestolen of verloren paspoort of identiteitsbewijs. Voor een vergoeding van een nieuw (nood)document moet de aanvullende dekking Bagage op de polis zijn meeverzekerd. Dit geldt overigens ook bij een vakantie in eigen land, als er sprake is van minstens één overnachting.

Doe aangifte bij de lokale politie

Bij diefstal in het buitenland is het voor je reisverzekering belangrijk om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de lokale politie. Dit kun je namelijk niet achteraf in Nederland doen. Vraag om een schriftelijk bewijs zodat je hiermee later de schade kunt melden.

Vervangende documenten regelen

Na de aangifte kun je bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een vervangend reisdocument regelen. Check hier hoe je dat precies kunt aanvragen.

Vergoeding bij verlies of diefstal

De maximum vergoeding voor extra reis- en verblijfskosten bij verlies of diefstal van een reisdocument bedraagt € 600,- per reisgezelschap. Dit zijn alle personen die op de polis van de reisverzekering staan én die mee zijn op vakantie. Denk bij extra reis- en verblijfskosten aan het omboeken van een vlucht, extra nachten in een hotel of taxikosten naar het lokale politiebureau.

Kosten nooddocument

Om terug te kunnen reizen naar Nederland, moet je een nooddocument aanvragen bij de Nederlandse Ambassade of het Consulaat. Het aanvragen van een nooddocument kost standaard € 51,-. Deze kosten worden – mits je bagage hebt meeverzekerd - gedekt door je ANWB Reisverzekering. Ook de kosten voor een nieuw paspoort of identiteitsbewijs worden in dat geval vergoed.

Toch niet kwijt?

Blijkt je reisdocument toch niet verloren te zijn? Dan is deze na aangifte helaas niet meer bruikbaar, omdat deze internationaal wordt geregistreerd als gestolen. Je moet je document dan inleveren, dit kan bijvoorbeeld bij een gemeentehuis in Nederland.

Schade melden

Het melden van schade kan eenvoudig via Mijn ANWB. Dit kun je overigens ook gerust pas doen bij terugkomst thuis. Zo ben je op vakantie niet nog meer tijd kwijt aan geregel en kun je eerst verder genieten. Diefstal is immers al vervelend genoeg. Meer weten over de ANWB Reisverzekering?

Schade en diefstal voorkomen 

Met een ANWB Verzekering ben je verzekerd van goede hulp. Toch is het beter om schade of diefstal te voorkomen. Lees onze tips.

Goed verzekerd op vakantie 

Heb je vakantieplannen? Zorg dan dat je goed verzekerd op pad gaat. Hier vind je alle informatie op een rij.

Hobby en sport verzekerd 

Besteed jij je vrije tijd voor een hobby of sport? Zorg dan dat je verzekeringen op orde zijn. Bekijk onze handige informatie.

Thuis goed verzekerd 

Het is fijn om te weten dat je woning en je spullen goed zijn verzekerd. Met deze info weet je waarop je moet letten.