Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schoorsteenbrand voorkomen doe je zo

Goed voorbereid in het stookseizoen

Zodra het kouder wordt, zoeken we de warmte op. Voor de mensen met een haard of kachel betekent dit het begin van het stookseizoen. Gezellig natuurlijk zo’n haardvuur, maar zorg dat je goed voorbereid bent en een schoorsteenbrand voorkomt.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

De belangrijkste oorzaak van een schoorsteenbrand, is het vlam vatten van de aanslag in de schoorsteen. Deze aanslag kan bestaan uit roet, maar ook uit creosoot. Dit is zeer brandbaar en wordt veroorzaakt door nat of rot hout in het rookkanaal. Onverbrande houtdelen komen op de schoorsteenwand terecht en vormen een soort teerlaag.

Een andere oorzaak is het afknijpen van de luchttoevoer. Hierbij komt er minder zuurstof bij de brand in een kachel kan. De temperatuur wordt dan iets lager, maar veroorzaakt ook slechtere verbranding van het hout wat weer zorgt voor meer creosoot.

Ook de constructie van de schoorsteen en de grootte van het rookkanaal spelen mee in het veroorzaken van branden. Hetzelfde geldt voor het gebruiken van ongeschikte brandstof, bijvoorbeeld een verkeerde houtsoort.

Schoorsteenbrand voorkomen

Om te voorkomen dat de aanslag op de schoorsteenwand vlam vat, is het belangrijk de schoorsteen goed te onderhouden. Schakel daarom jaarlijks een schoorsteenveger in. Overige tips zijn:

  • Stook met droog hout
  • Ventileer je woning goed tijdens het stoken
  • Gebruik aanmaakblokjes of aanmaakhout en geen brandbare vloeistoffen
  • Zorg dat je aanwezig bent als de open haard of kachel aanstaat
  • Let op de kleur van de rook: witte rook is goed, maar zwarte rook betekent een onvolledige verbranding

De brand blussen

Krijg je onverhoopt toch te maken met een brand in de schoorsteen? Blus deze dan nooit met water. Door de warmte ontstaat er stoom, wat tot scheuren en explosies kan leiden. Met een emmer zand kan je op een veilige manier het vuur in de haard of kachel doven. Sluit vervolgens de luchttoevoer en bel 1-1-2.

Schade door brand in de schoorsteen verzekerd

Met een ANWB Opstalverzekering is schade door een brand in de schoorsteen verzekerd. Wel moet je jaarlijks de schoorsteen deskundig laten vegen en mag er geen sprake zijn van achterstallig onderhoud van de haard of kachel. Ook roet en rookschade is verzekerd. Je kunt rekenen op onze vertrouwde hulp.

Goed verzekerd op vakantie 

Heb je vakantieplannen? Zorg dan dat je goed verzekerd op pad gaat. Hier vind je alle informatie op een rij.

Schade en diefstal voorkomen 

Met een ANWB Verzekering ben je verzekerd van goede hulp. Toch is het beter om schade of diefstal te voorkomen. Lees onze tips.

Wat te doen bij schade? 

Als je te maken krijgt met schade, dan is dat nooit leuk. Lees de tips om juist te handelen in geval van schade en diefstal.

Thuis goed verzekerd 

Het is fijn om te weten dat je woning en je spullen goed zijn verzekerd. Met deze info weet je waarop je moet letten.