Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vakantievoorbereiding: Zorgeloos op reis met de camper

Ga goed voorbereid op reis met onze checklist.

De zomer lonkt, de zon schijnt en de weg roept. Niets is zo heerlijk als met de camper eropuit trekken en de vrijheid van de open weg tegemoet gaan. Maar voordat je de motor start, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Met deze checklist ben je verzekerd van een zorgeloze vakantie en kun je optimaal genieten van je avontuur.

 

1. Check: Controleer je camperverzekering 

Voordat je vertrekt, is het essentieel om je camperverzekering te controleren. Zorg ervoor dat je polis up-to-date is en dat je dekking hebt voor de landen die je gaat bezoeken. Heb je al pechhulp voor je camper geregeld? Met de ANWB Camperverzekering ben je altijd goed voorbereid, waar je ook naartoe gaat. 

Heb je een camperverzekering bij de ANWB? Log in om je polis te bekijken. 
 

 2. Check: Regel pechhulp voor je camper (in het buitenland) 

Een zorgeloze reis begint met de zekerheid dat je bij pech altijd geholpen wordt. De ANWB biedt speciale pechhulp voor campers, zodat je bij panne snel weer op weg bent. Vergeet niet om je pechhulpdekking te controleren en eventueel uit te breiden voor buitenlandse reizen.  

 3. Check: Is je Groene Kaart nog geldig? 

Ga je naar het buitenland? Vergeet dan niet je groene kaart mee te nemen. Dit document bewijst dat je verzekerd bent en is verplicht in veel Europese landen. Controleer of je groene kaart nog geldig is en vraag indien nodig een nieuwe aan bij je verzekeraar. Alles over de groene kaart.
 

4. Check: Vergeet je reisverzekering niet  

Een goede reisverzekering is onmisbaar, zeker als je met de camper op pad gaat. De ANWB Reisverzekering biedt uitgebreide dekking voor medische kosten, bagage en onvoorziene omstandigheden. Zo ben je altijd beschermd tegen onverwachte situaties. 

 5. Check: Het onderhoud van je camper   

Voor een zorgeloze vakantie is goed onderhoud van je camper cruciaal. Zorg dat je veilig de weg op gaat. Controleer de bandenspanning, olie- en koelvloeistofniveaus en de werking van de verlichting. Laat je camper voor vertrek nog even nakijken bij een garage om eventuele problemen te voorkomen. Neem voor de zekerheid ook altijd wat gereedschap, startkabels en een reservewiel of thuiskomer mee, zo kom je onderweg niet voor verrassingen te staan. 
 

 6. Check: Safety first   

Zorg ervoor dat je alle verplichte veiligheidsuitrusting aan boord hebt, zoals een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, fleecedekens, brandblusser en een EHBO-kit. In sommige landen zijn deze items verplicht, en het is altijd verstandig om goed voorbereid te zijn. 
 

7. Check: Inpakken van camper en belangrijke items  

Neem kopieën van al je belangrijke documenten mee, zoals je rijbewijs, paspoort, verzekeringspapieren en camperpapieren. Bewaar deze kopieën op een andere plek dan de originele documenten om verlies of diefstal te voorkomen. Bekijk ook onze handige paklijst kampeervakantie. 
 
Slim de camper inpakken 

  • Zorg voor een evenwichtige gewichtsverdeling door zware items onderin te plaatsen en lichte spullen bovenin op te bergen. 

  • Houd rekening met het feit dat zware en scherpe voorwerpen uit de bovenkastjes kunnen vallen en schade kunnen veroorzaken aan gevoelige oppervlakken zoals de glazen afdekplaten van het fornuis en de gootsteen. 

  • Zorg ervoor dat losse voorwerpen veilig worden opgeborgen, zodat ze bij een plotselinge stop niet door de camper kunnen schieten. 

  • Check het waterreservoir en vul deze voor de helft voor de reis. Zorg dat je deze om de 3 à 4 dagen helemaal leegt voor de hygiëne. 

 8. Route en reisplanner 

Plan je route en zorg dat je op de hoogte bent van de verkeersregels in de landen die je bezoekt. Maak gebruik van ANWB Routeplanner voor de beste en meest actuele routeinformatie. Vergeet niet om tolwegen en milieuzones in je planning mee te nemen. Met de ANWB-tolbadge voorkom je lange wachttijden bij de toolpoortjes, want met een tolbadge betaal je automatisch de kosten van tolwegen in Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Kroatië zonder te hoeven stoppen bij tolpoorten. Raadpleeg ook altijd de actuele verkeersinformatie of download de ANWB onderweg app
 

 9. Handige apps en gadgets 

Er zijn tal van handige apps en gadgets die je reis aangenamer kunnen maken. Denk aan navigatie-apps, campinggidsen en vertaalapps. Zorg ervoor dat je smartphone goed is opgeladen en dat je een goede autolader hebt. Vergeet ook niet een goede playlist voor te bereiden voor onderweg, of gebruik voor het gemak onze playlist
 

10. Check: Geniet van je reis!

Klaar? Vertrekken maar! Met deze checklist ben je klaar voor een ontspannen en zorgeloze vakantie met je camper. Vergeet niet om te genieten van de vrijheid, de natuur en de mooie plekken die je gaat ontdekken. Heb je hulp nodig onderweg? De ANWB is altijd dichtbij, klaar om je te helpen. 

Klaar voor vertrek? Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat met de ANWB Camperverzekering en geniet van een onvergetelijke vakantie! Bekijk onze verzekeringen en diensten en reis met een gerust hart. Goede reis!
 

Veelgestelde vragen camperverzekering

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.