Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vakantie annuleren door een aanslag of natuurramp

5 vragen en antwoorden

Heb je vakantieplannen gemaakt op een bestemming waar sprake is van een terreuraanslag of -dreiging? Of is het gebied getroffen door een natuurramp? Dan is het begrijpelijk dat je je plannen liever aanpast of afzegt. Met de dekking Calamiteiten in de ANWB Reis- of Annuleringsverzekering kun je je reis annuleren of omboeken. Hoe dit precies zit? Bekijk hier een aantal vragen en antwoorden.

1. Is dit standaard gedekt in de ANWB Reis- of Annuleringsverzekering?

Nee, je kunt niet standaard je vakantie annuleren of omboeken in het geval van een aanslag of natuurramp op je vakantiebestemming. Omdat we het belangrijk vinden dat je met een gerust hart op vakantie gaat, biedt de ANWB deze aanvullende dekking speciaal aan. Deze dekking moet je echter wel toevoegen bij het afsluiten van je verzekering. In je ANWB Reis- of Annuleringsverzekering ben je óp vakantie overigens wel standaard verzekerd tegen onvoorziene kosten als gevolg van een aanslag of natuurramp.

2. Geldt deze dekking ook bij een negatief reisadvies?

Wanneer het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies afgeeft (code rood of oranje) is de reisorganisatie primair verantwoordelijk voor het annuleren of omboeken van je reis. Heb je de reis niet via een reisorganisatie geboekt, en heb je de dekking Terrorisme en natuurrampen meeverzekerd, dan kun je eventueel gebruik maken van deze dekking. Als jij het in deze situatie prettiger vindt je reis te annuleren of om te boeken, dan kan dat. Let er wel op dat code rood nog niet van kracht mag zijn bij het boeken van je vakantie.

3. Kan ik mijn reis ook annuleren bij politieke onrust?

Ja, ook dan kun je terugvallen op de dekking ‘Terrorisme en Natuurrampen. Die is overigens in nog meer situaties van toepassing. Welke dit allemaal zijn, leggen we in de onderstaande animatie uit.

4. Hoe werkt het omboeken van mijn vakantie?

Je kunt met deze dekking in het geval van bijvoorbeeld een natuurramp kiezen om je vakantie om te boeken en naar een andere bestemming te gaan. In dit geval krijg je de verzekerde reissom teruggestort. Vervolgens kun je zelf een andere vakantie boeken

5. Hoe zit het met het eigen risico voor omboeken of annuleren?

Heb je het standaardbedrag van € 1.500 per verzekerde per reis aan annuleringskosten meeverzekerd, dan is het eigen risico € 150. Je kunt ervoor kiezen het verzekerde bedrag te verhogen naar € 3.000. In dit geval is het eigen risico € 300.

Dekking Calamiteiten bij je verzekering afsluiten

Je kunt de dekking eenvoudig toevoegen tijdens het afsluiten van je verzekering. Bekijk meer informatie over de ANWB Reis- of Annuleringsverzekering.