Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Je wilt een reis annuleren. Waar heb je recht op?

Een vakantie is iets waar veel mensen naar uit kijken. Je hebt geregeld op het werk of met school wanneer je het beste kunt vertrekken. En uiteindelijk heb je je favoriete reisbestemming geboekt. Maar net voordat je met je reisavontuur wilt beginnen, krijgt een familielid een ernstig ongeval. Je moet er niet aan denken, maar dit kan je overkomen. Op reis gaan is dan het laatste wat je wilt en je besluit je reis te annuleren. Waar heb je dan recht op?

De annuleringsverzekering

De reisverzekering vergoedt geen kosten bij annulering van je vakantie. Je hebt hiervoor een annuleringsverzekering nodig. Met deze verzekering ben je verzekerd voor de kosten van het annuleren van je reis voordat je vertrekt. In het geval je al op reis bent en de reis moet afbreken, krijg je een deel van de reissom terug. Dit kan voorkomen wanneer bijvoorbeeld een familielid ernstig ziek is geworden of plotseling overlijdt.

Waar moet je op letten?

Bij het afsluiten van een annuleringsverzekering moet je goed letten op:

  • de hoogte van de vergoeding. Dit kan een standaard verzekerd bedrag zijn of de reissom die je opgeeft bij het afsluiten van de verzekering. Dit verschilt per verzekeraar.
  • de duur en de aard van de reis. Ga je bijvoorbeeld op stage of ga je vrijwilligerswerk doen? Dan is het niet altijd mogelijk hiervoor een annuleringsverzekering af te sluiten. Ook lange reizen zijn niet altijd te verzekeren.
  • het aantal keren dat je op reis gaat. Ga je meerdere keren per jaar op reis? Dan is een doorlopende annuleringsverzekering vaak voordeliger dan een kortlopende.

In welke situaties worden de kosten vergoed?

De verzekeraar geeft precies aan in welke situaties je recht hebt op een vergoeding bij het annuleren van je reis. Geldige redenen om te annuleren zijn niet alleen ziekte of overlijden. Ontslag of juist het vinden van een nieuwe baan kunnen ook geldige redenen zijn. Dit geldt ook voor een scheiding, het opleveren van een nieuwe woning of wanneer er bij je thuis ingebroken wordt. Vaak worden ook de extra kosten die je moet maken bij vertraging van de reis vergoed.

De meeste verzekeraars vergoeden de annuleringskosten in het geval van overlijden of ziekte van ouders, broers of zussen. Maar wat als tijdens de reis je beste vriend overlijdt? De ANWB biedt dan ook een vergoeding. Dit is bij de meeste verzekeraars niet het geval. Wist je dat je zelfs voor de annuleringskosten van gemiste concerten of theatervoorstellingen bij de ANWB terecht kunt? 

Je reis annuleren

Je kunt jouw reis annuleren bij je reisbureau. Als het gaat om een annuleringsreden die onder de dekking valt, dien je het volgende aan ons toe te sturen:

  • De annuleringskostennota die je van het reisbureau krijgt
  • Een boekingsnota
  • Een schadeaangifteformulier annuleringsverzekering
  • Een bewijs met betrekking tot de annuleringsreden

De annuleringsredenen die gedekt zijn binnen de ANWB Annuleringsverzekering zijn te vinden in de polisvoorwaarden.