Welke verlichting bij mist?

De voornaamste reden van ongelukken met mist zijn niet aangepaste snelheid en te weinig afstand houden. Het advies bij mist is dan ook: Halveer je snelheid, verdubbel je afstand.  

Mist? Let op!

Pas je snelheid aan en hou voldoende afstand.

Het gebruik van mistlichten tijdens het rijden

Artikel 34 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990)

  • Bij mist, sneeuwval of regen, die het zicht ernstig belemmert, mogen bestuurders van een motorvoertuig en van een gehandicaptenvoertuig mistlicht aan de voorzijde voeren. In dat geval hoeven die bestuurders geen dimlicht te voeren.
  • Bij mist of sneeuwval, die het zicht beperkt tot een afstand van minder dan 50 meter mag mistachterlicht worden gevoerd.

Meer weten over mistlichten en andere verlichting?

Probleem bij automatische verlichting (lichtcel)?

Bestuurders hebben de knop van de verlichting op de stand 'automaat' staan en rekenen er dan op dat het inschakelen onder alle omstandigheden door de lichtcel vanzelf gaat. Bij tunnels is dat dan ook meestal geen probleem, want dan is het donker genoeg, maar bij mist is het toch een ander verhaal. De lichtcel die de lampen aan en uit doet, herkent de mist niet. De oplossing is simpel, door gewoon het licht in te schakelen zodra je de weg op gaat. Je bent als bestuurder zelf verantwoordelijk.

Let op: als je auto dagrijverlichting heeft branden de achterlichten niet. Zet dus altijd dimlicht aan bij mist.

Hoe deed de Wegenwacht dit vroeger?

Bekijk het filmpje uit 1956 waarin duidelijk wordt hoe de wegenwachten alarmeerden voor mist.


Mist en gesloten spitsstroken

Soms is het zicht op de spitsstrook door mist onvoldoende voor de camera’s van Rijkswaterstaat. Veiligheid van de weggebruiker blijft de eerste prioriteit. Daarom blijven spitsstroken in dat geval dicht, ook al is het druk op de weg. Het verkeer kan dan niet voldoende in de gaten houden om de veiligheid te waarborgen.
Meer info over spitsstroken

Voorkom vertraging
Stilstaan en vertraging door drukte / weersomstandigheden op de weg is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier, via de verkeersverwachting, goed te informeren. En zo kan je ook stilstaan en vertraging door pech verminderen. Door pechhulp van de Wegenwacht af te sluiten, zijn we namelijk met 900 wegenwachten altijd in de buurt. Op die manier helpen we je zo snel als mogelijk weer op weg.


Zie ook:

Meer weetjes over de Wegenwacht
Waarschuwingen KNMI
Hoe is de situatie nu op de weg?
Ledenvoordeel op Philips autolampen

Bron: ANWB Verkeersinformatie/KNMI