Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dit doe je bij mist

Bij mist kun je minder ver kijken. Soms zie je je voorganger niet eens. Daarom is het belangrijk dat je bij mist je snelheid aanpast, afstand houdt en de juiste verlichting aanzet.

Files door slecht weer vermijden? Gebruik de ANWB Onderweg app. Deze app toont tijdens het navigeren files, flitsers en werkzaamheden. De app heeft ook een filelijst en filekaart.


Verdubbel je afstand en halveer je snelheid

Door het gebrek aan zicht zie je niet meteen wat er voor je op de weg gebeurt. Door de afstand tot je voorganger te verdubbelen en je snelheid te halveren heb je meer tijd om te handelen als er iets onverwachts gebeurt.

Zet de juiste verlichting aan

Wordt overdag je zicht ernstig belemmerd, dan voer je dimlicht. ’s Avonds en ‘s nachts voer je ook dimlicht.

Wanneer mag je de mistlampen gebruiken?
Dat mag alleen bij zeer dichte mist. Bij minder dan 50 meter zicht mag het mistachterlicht pas aan. Aan de voorkant mag je de mistlampen aanzetten bij minder dan 200 meter zicht.

ZichtwaardeMistterm
>6000m --
>1000mnevel
200 -1000mmist
50 - 200mdichte mist
<50mzeer dichte mist

Meer weten over mistlichten en andere verlichting?

Let op bij automatische verlichting

Bij veel moderne auto's gaat de verlichting automatisch aan wanneer het donker wordt. Veel bestuurders hebben de knop van het dimlicht daarom op de stand 'automaat' staan en rekenen erop dat het inschakelen onder alle omstandigheden vanzelf gaat. Bij tunnels is dat meestal geen probleem, want dan is het donker genoeg. Maar bij mist is het een ander verhaal. De sensor die 'ziet' of het donkerder wordt en vervolgens het dimlicht aan en uit doet, herkent mist niet. Zet bij mist het dimlicht dus altijd handmatig aan.

Voorkom vertraging

Vertraging op de weg door drukte of weersomstandigheden is lastig en vervelend. Voor een deel is het te voorkomen door je vooraf en onderweg goed te laten informeren. Bekijk voor vertrek de verkeersverwachting en gebruik tijdens de reis de ANWB Onderweg app voor actuele verkeersinformatie.

Vertraging oplopen door pech kun je verminderen wanneer je pechhulp van de Wegenwacht afsluit. Met 900 wegenwachten zijn we altijd in de buurt en helpen we je zo snel mogelijk weer op weg.

Zie ook:

Speciaal voor jou geselecteerd

Beslagen ruiten? 

Ga voor een auto ontvochtiger! Helpt tegen beslagen ruiten en andere vochtproblemen in je auto.

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

met extravoordeel
Makkelijk betalen tijdens je dagje uit? 

Veilig en gemakkelijk betalen met Visa Card.

Je auto verzekeren Autoverzekering

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Blijf op de hoogte

Dagelijks relevant nieuws en leuke tips