Welke verlichting bij mist?

De voornaamste reden van ongelukken met mist zijn niet aangepaste snelheid en te weinig afstand houden. Het advies bij mist is dan ook: Halveer je snelheid, verdubbel je afstand.  

Slecht zicht door dichte mist? Gebruik dimlicht. Automatische dagrijverlichting reageert niet op mist en brandt vaak niet aan de achterzijde en is dus niet afdoende. Mistverlichting achter is niet toegestaan. Dat mag alleen bij zeer dichte mist, minder dan 50 meter zicht.

 

Video: Wanneer moeten mistlampen wel en niet aan?


Het gebruik van mistlichten tijdens het rijden

Artikel 34 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990)

  • Bij mist, sneeuwval of regen, die het zicht ernstig belemmert (zicht tot 200 meter), mogen bestuurders van een motorvoertuig en van een gehandicaptenvoertuig mistlicht aan de voorzijde voeren. In dat geval hoeven die bestuurders geen dimlicht te voeren.
  • Bij mist of sneeuwval, die het zicht beperkt tot een afstand van minder dan 50 meter mag mistachterlicht worden gevoerd.
 
Zichtwaarde Mistterm
>6000m  --
>1000m nevel
200 -1000m mist
50 - 200m dichte mist
<50m zeer dichte mist

Meer weten over mistlichten en andere verlichting?

Mist

Probleem bij automatische verlichting (lichtcel)?

Artikel 32 lid 1 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990)

Bestuurders van een motorvoertuig en van een gehandicaptenvoertuig, voeren bij dag, indien het zicht ernstig wordt belemmerd, en bij nacht dimlicht

Veel bestuurders hebben de knop van het dimlicht op de stand 'automaat' staan en rekenen er dan op dat het inschakelen onder alle omstandigheden door de lichtcel vanzelf gaat. Bij tunnels is dat dan ook meestal geen probleem, want dan is het donker genoeg, maar bij mist is het toch een ander verhaal. De lichtcel die het dimlicht aan en uit doet, herkent de mist niet. De oplossing is simpel, door gewoon het dimlicht in te schakelen zodra er sprake is van mist of regen. Je bent als bestuurder zelf verantwoordelijk.

Let op: als je auto dagrijverlichting heeft branden (soms) de achterlichten niet. Zet dus altijd dimlicht aan bij mist.

Mist en gesloten spitsstroken

Soms is het zicht op de spitsstrook door mist onvoldoende voor de camera’s van Rijkswaterstaat. Veiligheid van de weggebruiker blijft de eerste prioriteit. Daarom blijven spitsstroken in dat geval dicht, ook al is het druk op de weg. Het verkeer kan dan niet voldoende in de gaten houden om de veiligheid te waarborgen.
Meer info over spitsstroken

Hoe deed de Wegenwacht dit vroeger?

Bekijk het filmpje uit 1956 waarin duidelijk wordt hoe de wegenwachten alarmeerden voor mist.

Voorkom vertraging
Vertraging op de weg door drukte / weersomstandigheden is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier, via de verkeersverwachting, goed te informeren. Zo kan je ook vertraging door pech verminderen. Door pechhulp van de Wegenwacht af te sluiten, zijn we met 900 wegenwachten altijd in de buurt. Op die manier helpen we je zo snel als mogelijk weer op weg.


Zie ook:

Hoe is de situatie nu op de weg?
Waarschuwingen KNMI
Meer weetjes over de Wegenwacht

Bron: ANWB Verkeersinformatie/KNMI