Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Helmplicht snorfietsen sinds 1 januari 2023

Snorfietshelm kopen of je snorfiets verkopen?

Sinds 1 januari 2023 geldt voor alle snorfietsers een helmplicht. Die helmplicht is er om hersen- en hoofdletsel, of nog erger, te voorkomen.

Ondanks alternatieven zullen er genoeg mensen blijven rijden op hun snorscooter. Het is bijvoorbeeld goedkoper en makkelijker een snorfietshelm aan te schaffen dan een nieuw vervoersmiddel te kopen. De ANWB pleit ervoor dat iedereen met veel plezier en vooral veilig de weg op gaat. Een helm bedraagt hieraan bij.

Welke snorfietshelm kies je?

Welke helm voor je snorfiets je het beste kunt aanschaffen, hebben wij voor je uitgezocht. Ook heeft de ANWB alvast 15 helmen geschikt voor een snorfiets voor je getest. Een goede keuze is een jethelm: deze is niet te zwaar, heeft een dichte bovenkant, oorbeschermers, een vizier en laat de kin vrij. Wil je zo min mogelijk helm rondom je hoofd, dan kun je kiezen voor een speedpedelec-helm. Die zijn ook toegestaan voor snorfietsers. Maar of die nou de veiligste is, nee. De beste en veiligste geteste helm is de integraalhelm; die beschermt je hoofd, het hele gezicht en je oren.

Waar moet je snorfietshelm aan voldoen?

Sinds 1 januari moeten snorfietsers in het hele land een goedgekeurde brom/motorfietshelm (ECE-05 of ECE-06) óf goedgekeurde speedpedelec-helm (NTA-8776) dragen. Draag je die niet, dan riskeer je een boete van € 100. De keurmerken staan vermeld in of op de helmen.

Plek op de weg voor de snorfietser

Een  deel van de snorfietsen in Nederland is opgevoerd. Die rijden dus harder dan de toegestane snelheid van maximaal 25 kilometer per uur. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren op de toch al drukke fietspaden in Nederland. Daarom heeft Amsterdam in april 2019 al een helmplicht ingevoerd voor snorfietsers. Ook heeft de stad binnen de ringweg A10 snorfietsers verbannen van het fietspad naar de rijbaan, ondanks dat dit gevaarlijk kan zijn vanwege het (te) grote verschil in snelheid met andere weggebruikers. De ANWB is geen voorstander van snorfietsen op de rijbaan.  

In Amsterdam heeft de helmplicht in elk geval wel gunstig uitgepakt. Het aantal ongevallen waarbij een snorfietser letsel heeft opgelopen is er behoorlijk gedaald. In de rest van het land mag je (met uitzondering van bepaalde delen in Utrecht) wel op het fietspad rijden met je snorfiets.

Lees ook:
Snorfietshelmentest
Welke typen helmen zijn er?

Op zoek naar een helm voor op de snorfiets? 

Een speed pedelec helm is ook geschikt voor op de snorfiets. Bekijk in de ANWB Webwinkel het assortiment van goedgekeurde speed pedelec / snorfietshelmen.

Wat voor slot voor op mijn brom-/snorfiets? 

Bij het afsluiten van een verzekering stellen veel verzekeraars vaak ook verplicht dat je je brom-/snorfiets op slot zet met een goedgekeurd ART-slot.

Snorscooters in de toekomst 

Sinds 1 jan. 2023 is er een helmplicht voor het rijden op een snorfiets en vanaf 2025 mogen er alleen nog elektrische modellen worden verkocht.

Pechhulp voor je scooter 

Met Wegenwacht Pechhulp voor je bromfiets kun je altijd rekenen op de beste hulp bij pech.