Snorscooters in de toekomst: dit moet je weten

De komende jaren gaat er nogal wat veranderen voor iedereen met een snorfiets: er komt een helmplicht en vanaf 2025 mogen er alleen nog elektrische modellen worden verkocht. We zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij. 

Wanneer gaat de helmplicht in voor snorscooters- en brommers? 

Per 1 januari 2023 is het verplicht om een goedgekeurde helm te dragen op een snorfiets.

Waarom een helmplicht? 

'Door een helm te dragen voorkomt u (ernstig) hoofdletsel bij ongelukken,' meldde de overheid bij de bekendmaking van de aankomende helmplicht. Die helmplicht is landelijk en geldt ook voor snorfietsers op fietspaden. Tot die tijd is een helm vooralsnog alleen verplicht voor snorfietsers op de rijbaan in delen van Amsterdam en Utrecht. 

Moet ik dan ook op de rijbaan rijden?

Dit mag iedere wegbeheerder zelf beslissen en dat blijft na invoering van de landelijke helmplicht ook zo. Binnen de Amsterdamse ‘ring’ en in delen van Utrecht moet dat wel. De ANWB is daar op tegen, vanwege het grote verschil in snelheid tussen snorscooters en auto’s. Je mag wel bljven rijden op brom- en fietspaden. 

Moet een buddy (passagier) ook een helm dragen?

Ja, de helmplicht geldt ook voor een buddy. 

Wat voor helm moet ik dragen?

Zowel een goedkeurde bromfietshelm als een helm voor speed pedelecs wordt toegestaan. 

Is het verstandig om te wachten tot de helmplicht in gaat?

Nee, het is beter om nu al een goedgekeurde helm aan te schaffen. Zodra de helmplicht in gaat ontstaat er waarschijnlijk een ‘run’ op helmen. De kans bestaat dan dat je achter het net vist en dus niet meer mag rijden. Nu al vrezen importeurs en fabrikanten tekorten. Kortom, hoe sneller je er een koopt, hoe beter. 

Wat gebeurt er per 1 januari 2025?

Vanaf 1 januari 2025 mogen alleen nog emissieloze (lees: elektrische) snorfietsen worden verkocht. Heb je al een snorfiets met brandstofmotor? Dan mag je daar wel op blijven rijden, behalve in milieuzones voor brom- en snorfietsen (in Amsterdam en Den Haag) én wanneer je snorfiets buiten de toelatingscriteria valt. Dat is nu ook al het geval. Zeker is dat steeds meer steden milieuzones instellen en bestaande zones worden uitgebreid. Lees hier over de meest actuele stand van zaken over milieuzones in Nederland.

Hoe lang mag ik nog blijven rijden op mijn benzinesnorscooter? 

Hiervoor is nog geen einddatum bekend. Na 1 januari 2025 mogen 45-km/uur brommers en scooters die op benzine rijden nog wel worden verkocht. Het is aannemelijk dat voor snorfietsen op benzine in elk geval een overgangsperiode van een aantal jaar zal gelden. 

Bekijk hier de e-scootertest 2022.