Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welk type helm voor op de snorfiets?

Sinds 1 januari 2023 geldt er een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Je moet nu dus een goedgekeurde brom/motorfietshelm (ECE-05 of ECE-06) óf goedgekeurde speedpedelec-helm NTA-8776) dragen op je snorfiets. Draag je die niet, dan kun je een boete krijgen van € 100 (excl. € 9 administratiekosten)! Hieronder vergelijken we de drie belangrijkste soorten helmen voor snorfietsers én geven we de plus- en minpunten per type helm.

De veiligste helm is de integraalhelm; zo’n helm beschermt niet alleen je hoofd, maar ook gezicht en oren. Een andere optie is de jethelm; zonder kinstuk en daarom minder goed beschermend. De oren zijn over het algemeen wel beschermd en ook zijn ze meestal voorzien van een vizier. Een derde mogelijkheid op een snorfiets is een goedgekeurde speedpedelec-helm; deze biedt de minste bescherming. Zowel je gezicht als oren zijn helemaal vrij bij dit type helm.

  • Integraalhelm 

Een integraalhelm beschermt je hele hoofd, van kin tot oren en van achter- tot voorhoofd. Omdat zo’n helm je hoofd strak omsluit, krijgen sommige mensen een onaangenaam, ‘opgesloten’ gevoel. Heel belangrijk dus om zo’n helm voor aanschaf te passen, liefst in een speciaalzaak voor helmen. Het vizier van een integraalhelm beslaat makkelijk, zeker bij lagere temperaturen. Dat kun je makkelijk oplossen met een zogenaamd pinlock-vizier (kosten: € 20 - € 30), een soort dubbele beglazing voor je vizier. In sommige (duurdere) helmen zit deze al ingebouwd. 

  • Jethelm

Een jethelm biedt veel minder bescherming dan een integraalhelm, maar meer dan speedpedelec-helmen. Je oren worden beschermd (deze ‘oorwarmers’ zijn soms afrits- of klikbaar voor voor warme dagen) en ze hebben een vizier. Let ook hier op de pasvorm, want bij een krappe helm kan het vizier tegen je neus drukken. Niet alleen onprettig, maar ook gevaarlijk tijdens een val. Pas op: verwar een jethelm niet met een veel dunnere ‘pothelm’ zonder keurmerk. 

  • Speedpedelec-helm

Speedpedelec-helmen zijn licht en compact. Gemiddeld zelfs meer dan een kilo lichter dan de geteste integraalhelmen: ca. 300 gram versus zo’n 1,5 kilo. Ze zijn dan ook ontworpen voor speedpedelecs. Op zo’n snelle e-bike met maximumsnelheid van 45 km/u span je je in en daarom is warmteafvoer belangrijk: vandaar de ventilatiesleuven op de helm. Op de snorfiets – waar je juist stilzit – is dat een nadeel en zal dit type helm in de winter te koud zijn. Grootste nadeel: de speedpedelec-helm beschermt alleen het grootste deel van je schedel, je oren, kin en gezicht blijven onbeschermd.  

Welke helmen mag je nog meer dragen op je snorfiets?

(En welke moet je niet kopen)

Naast de drie bovengenoemde helmen mag je ook een systeemhelm dragen. Dit type helm lijkt heel veel op de integraalhelm, maar hiervan kun je het kinstuk omhoogklappen. Deze helmen zijn erg duur en daardoor geen voor de hand liggende keuze voor snorfietsers.

Een crosshelm is dan weer veel goedkoper, maar deze is, zoals de naam al aangeeft, vooral gemaakt voor het ‘crossen’ en niet voor rijden op de weg. Een goedgekeurde crosshelm mág wel op de snorfiets, maar is door de eigenschappen en formaat (zoals het lange kinstuk) niet erg praktisch voor snorfietsers.

De helmen die je niet moet kopen zijn pothelmen: deze zijn zelden tot nooit goedgekeurd want ze bieden amper bescherming. Blijf op je snorfiets ook weg van ‘gewone’ fietshelmen. Deze laatste categorie, ook al gaat het om goedgekeurde exemplaren, is niet toegestaan op een snorfiets.

Op zoek naar een helm voor op de snorfiets? 

Een speed pedelec helm is ook geschikt voor op de snorfiets. Bekijk in de ANWB Webwinkel het assortiment van goedgekeurde speed pedelec / snorfietshelmen.

Wat voor slot voor op mijn brom-/snorfiets? 

Bij het afsluiten van een verzekering stellen veel verzekeraars vaak ook verplicht dat je je brom-/snorfiets op slot zet met een goedgekeurd ART-slot.

Snorscooters in de toekomst 

Sinds 1 jan. 2023 is er een helmplicht voor het rijden op een snorfiets en vanaf 2025 mogen er alleen nog elektrische modellen worden verkocht.

Pechhulp voor je scooter 

Met Wegenwacht Pechhulp voor je bromfiets kun je altijd rekenen op de beste hulp bij pech.