Naar artikel

Test: 15 helmen voor snorfietsers

Iedere snorfietser moet er sinds 1 januari 2023 aan geloven: verplicht een helm op. Deze landelijke helmplicht is er natuurlijk niet voor niets, want bij een ongeval kan een goede helm letsel aan je gezicht, hersenletsel óf erger voorkomen. Draag je geen helm op je snorfiets, dan kun je een boete krijgen van € 100 (excl. € 9 administratiekosten). Wij hebben vijftien modellen getest: welke kun je het beste kopen?

Waarom deze test? 

Sinds 1 januari 2023 is er een landelijke helmplicht voor snorfietsers en eventuele passagiers. Elke snorfietser moet dan een goedgekeurde brommerhelm of speedpedelec-helm dragen op de openbare weg.

Wat hebben wij getest? 

Wij hebben vijftien helmen in drie categorieën getest: vijf jethelmen met (Europese) ECE-keuring, vijf integraalhelmen (eveneens ECE-keuring) en vijf speedpedelec-helmen met Nederlandse NTA-8776 keurmerk tussen de € 35 en € 120.

Hoe hebben we getest? 

Een erkend laboratorium heeft met elke helm drie crashtests gedaan. Zo werden verschillende soorten botsingen nagebootst. Ook de sterkte van de kinband werd gemeten. Daarnaast beoordeelden we de helmen in de praktijk, onder andere op comfort en gebruiksgemak.

Let op! De helmen zijn getest voor gebruik op snorfietsen met maximumsnelheid van 25 km/u. De resultaten zeggen dus niks over het gebruik op voertuigen met een hogere maximumsnelheid, zoals bromfietsen, motoren of speedpedelecs. Door de grote belangstelling voor deze helmen kunnen veel geteste modellen zijn uitverkocht.


Resultaten geteste helmen

Hieronder staan alle geteste helmen en eindbeoordelingen. Klik op de naam/model voor uitgebreide beoordelingen en informatie per helm.

Type & merkScore
Type: Integraalhelm
Merk/model: Scorpion Exo Solid 390
Overall Testwinnaar
4,2
Type: Integraalhelm
Merk/model: HJC CS-15
4,1 
Type: Integraalhelm
Merk/model: MTR S-12
3,9
Type: Integraalhelm
Merk/model: LS2 FF 320 Lunar
3,9
Type: Integraalhelm
Merk/model: iXS 1100
3,9
Type: Jethelm
Merk/model: MT Retro
3,7 
Type: Speedpedelec-helm
Merk/model: ABUS Pedelec 1.2
3,6
Type: Jethelm
Merk/model: Crivit Jethelm
3,6
Type: Jethelm
Merk/model: Motocubo
3,5
Type: Jethelm
Merk/model: Beon Design Luxe Wit
3,5
Type: Speedpedelec-helm
Merk/model: AGU Urban pedelec
3,5 
Type: Jethelm
Merk/model: Vito Jet Moda
3,5
Type: Speedpedelec-helm
Merk/model: BBB BHE-57 Move
3,5
Type: Speedpedelec-helm
Merk/model: Dresco Speed Pedelec Helm Unisex
3,2 
Type: Speedpedelec-helm
Merk/model: Polisport E-City
3,0

Toelichting score
5 = zeer goed, 4 = goed, 3 = redelijk, 2 = matig, 1 = slecht

Let op! De helmen zijn getest voor gebruik op snorfietsen met maximumsnelheid van 25 km/u. De resultaten zeggen dus niks over het gebruik op voertuigen met een hogere maximumsnelheid, zoals bromfietsen, motoren of speedpedelecs.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp voor je scooter 

Met Wegenwacht Pechhulp voor je bromfiets kun je altijd rekenen op de beste hulp bij pech.

Op zoek naar een helm voor op de snorfiets? 

Een speed pedelec helm is ook geschikt voor op de snorfiets. Bekijk in de ANWB Webwinkel het assortiment van goedgekeurde speed pedelec / snorfietshelmen.

Wat voor slot voor op mijn brom-/snorfiets? 

Bij het afsluiten van een verzekering stellen veel verzekeraars vaak ook verplicht dat je je brom-/snorfiets op slot zet met een goedgekeurd ART-slot.

Snorscooters in de toekomst 

Sinds 1 jan. 2023 is er een helmplicht voor het rijden op een snorfiets en vanaf 2025 mogen er alleen nog elektrische modellen worden verkocht.