Wat voor slot moet ik op mijn bromfiets hebben?

Zorg voor een goedgekeurd ART-slot

Een slot mag niet op je bromfiets ontbreken. Logischerwijs dient een slot als preventiemiddel tegen diefstal. Maar wanneer je een  bromfietsverzekering met diefstaldekking wilt afsluiten, is het bezit van een bromfietsslot bovendien een verplichting die verzekeraars opleggen. Een goed slot is dus noodzakelijk. Maar wat is een goed slot?

Slot scooterverzekering afsluiten

Kies het slot dat bij je past

In de handel zijn verschillende soorten sloten te koop. Denk aan: kettingsloten, beugelsloten en kabelsloten. Deze sloten zijn niet allemaal van een goede kwaliteit. De verzekeraars hebben daarom bepaalde sloten tot kwalitatief goedgekeurde sloten aangemerkt. Alleen deze sloten worden door de verzekeraars geaccepteerd bij het aangaan van een bromfietsverzekering. 

Welke sloten zijn goedgekeurd?

De goedgekeurde sloten bevatten het ART-keurmerk. Alle sloten met dit keurmerk vind je op Stichting ART. De ART-sloten zijn ingedeeld in categorieën 1 tot en met 5. Bij een hogere categorie, hoort een zwaarder slot en dus een betere diefstalpreventie. De verzekeraars geven vaak in de polisvoorwaarden aan welke slot is vereist voor een diefstaldekking. Doorgaans geldt categorie 3 voor een bromfiets. 

Bromfiets toch gestolen?

Is je bromfiets gestolen, ondanks dat deze was voorzien van een goedgekeurd slot? Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie én meld het bij de schadeafdeling van je verzekeraar.

Meer over de ANWB Bromfietsverzekering