Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat kost een skipas?

Ga je binnenkort op wintersport en vraag je je af wat een skipas kost? Wij geven je een indicatie van de prijzen in de populaire wintersportlanden. En een paar tips om de kosten in de hand te houden.

Gemiddelde prijs skipas per land

Een wintersportvakantie is een heerlijke, maar dure vakantie. Niet in de laatste plaats vanwege de kosten van de skipas. Die heb je nodig om gebruik te kunnen maken van de liften en skipistes. Je moet ten slotte eerst de berg op voor je er vanaf kunt skiën. 

De gemiddelde prijs voor een skipas varieert per land en per skigebied in dat land. Het ene skigebied heeft nu eenmaal mooiere voorzieningen of meer pistes dan het andere, en daar betaal je voor. Voor de winter van 2024 moet je gemiddeld rekenen op onderstaande bedragen per land (skipas voor zes dagen voor één volwassene in het hoogseizoen):

Gemiddelde skipasprijzen
Duitsland€ 165
Oostenrijk€ 365
Frankrijk€ 335
Zwitserland€ 420
Italië€ 315

Bespaartip: Je kunt hier ski-uitrusting met ledenvoordeel huren.

Vroeg online boeken is besparen

Je kunt een skipas in jouw wintersportbestemming aan de kassa bij de skilift kopen. Maar het is goedkoper om je skipas zo ver mogelijk vooraf online te boeken. Zeker als je de tarieven van skipassen van de skigebieden onderling eerst goed vergelijkt. In steeds meer landen wordt gewerkt met dynamische prijzen voor skipassen. Dat betekent dat de prijzen hoger zijn in drukke periodes en lager in minder drukke periodes. Afhankelijk van hoe flexibel je bent qua reisperiode kun je zo dus geld besparen.

Pakketreis inclusief skipas is vaak voordeliger

Ook kan het aantrekkelijk zijn om een pakketreis te boeken bij een touroperator. Je betaalt dan je wintersport (accommodatie, soms ook de reis) inclusief skipas ineen. De touroperator maakt lang van tevoren prijsafspraken met de aanbieders en koopt grote volumes in. Daar profiteer jij van.

Bekijk wintersportvakanties van ANWB 

Gezinspas is goedkoper

Voor gezinnen geldt dat veel skigebieden een gezinspas aanbieden. Meestal skiën kinderen tot een bepaalde leeftijd dan gratis of tegen een gereduceerd tarief. Let wel op, want de leeftijden verschillen per skigebied. Er zijn ook passen die beperkt toegang geven tot liften en pistes. Je mag dan bijvoorbeeld alleen gebruikmaken van blauwe pistes – vooral aantrekkelijk voor beginners. Gaan opa en oma ook mee skiën? Sommige skigebieden geven senioren gratis toegang tot de liften en pistes.

Onbezorgd en goed voorbereid op wintersport ga je met de ANWB Reiswijzer en met Wegenwacht Europa. Bel, in het Nederlands, en 7000 buitenlandse wegenwachten staan voor je klaar. Of meld je pech in de gratis ANWB Onderweg app.

Sluit Wegenwacht Europa af 

Interessant voor jouw wintersportvakantie

Wat kost wintersport? Alle uitgaven op een rij 
Wat kost wintersport? ANWB geeft je antwoord op alle vragen rondom uitgaven voor jouw skivakantie. Bekijk het overzicht.
ANWB paklijst wintersport 
Hulp nodig bij het inpakken voor je wintersportvakantie? Met onze paklijst weet je zeker dat je alles bij je hebt.
De top 10 pisteregels van de FIS 
Verkeersregels op de piste zijn nodig om ongelukken te voorkomen. De officiële organisatie FIS heeft deze 10 gedragsregels opgesteld.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.