Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De top 10 pisteregels van de FIS

Wist je dat er verkeersregels zijn op de piste en dat je als wintersporter verplicht ben je hieraan te houden? We zetten de officiële pisteregels van de FIS op deze pagina op een rijtje.

Verkeersregels opgesteld door de FIS

Skiën brengt zoals alle takken van sport risico's met zich mee. De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft verkeersregels voor de piste opgesteld met als doel ongelukken op de piste te voorkomen. De gedragsregels van de FIS gelden voor alle skiërs. Iedere skiër is verplicht de regels te kennen en zich eraan te houden.

Een skiër of snowboarder die zich niet aan de FIS-regels houdt en een ongeluk veroorzaakt, kan voor de financiële gevolgen aansprakelijk worden gesteld. Ook kan hij/zij strafrechtelijk worden vervolgd. In de regels staat 'skiër' maar ze gelden ook voor andere gebruikers van de piste, zoals snowboarders. Soortgelijke regels zijn er ook voor rodelen en langlaufen. De dekking Reisrechtsbijstand kan je in dat geval helpen.

Bekijk de dekking Reisrechtsbijstand 

Top 10 regels op de piste van de Fédération Internationale de Ski

Hieronder vind je de 10 officiële regels van de Fédération Internationale de Ski.

  • Rekening houden met anderen: Iedere skiër moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent.
  • Beheersen van snelheid en skistijl: Iedere skiër moet te allen tijde op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste. Het helpt om van tevoren te trainen en fit de piste op te gaan.
  • Keuze van het spoor: De van achteren komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt.
  • Inhalen: Inhalen mag van boven of van beneden en van rechts of van links, mits op zodanige afstand dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd.
  • Invoegen en weer verder skiën: Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen.
  • Smalle plaatsen: Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Een ten val gekomen skiër dient een dergelijke plek zo snel mogelijk weer vrij te maken.
  • Klimmen en lopen: Een skiër die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen.
  • Letten op tekens: Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen.
  • Verlenen van hulp: Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen.
  • Legitimatieplicht: Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij een ongeval zijn identiteit bekendmaken.

Let op: Lokaal kunnen extra regels gelden

Ook kunnen landen of kantons per skipiste eigen regels maken, die dan op de piste staan aangegeven. Zo hebben Grindelwald en Gstaad in Zwitserland op sommige pistes een maximumsnelheid ingesteld van 30 kilometer per uur.

Bekijk alle regels in de ANWB Reiswijzer 

Wintersport en wintervakanties bij ANWB

Heb je nog geen wintervakantie geboekt? Hier vind je al het aanbod van de ANWB.

Bekijk alle wintersport en wintervakanties 

Ook interessant voor jouw wintervakantie

Wintersportverzekering 
Ga je op wintersport? Zorg dan dat je goed verzekerd bent met de juiste dekking tegen onverwachte kosten.
Alles over wintersport 
Van snowboarden dicht bij huis in de Beierse Alpen tot langlaufen bij de Italiaanse Dolomieten en après-skiën in Tirol. Alles over wintersport vind je hier.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.