Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Duurzamer op wintersport

Ga je deze winter naar de sneeuw voor een weekje skiën of snowboarden? Wij geven je negen tips om te reizen met evenveel plezier, maar met minder negatieve invloed op het milieu.

Jaarlijks zoeken een miljoen landgenoten de sneeuw op, logisch dat dat invloed heeft op het milieu. Als je gaat wintersporten kun je overwegen om jouw reisgedrag zo duurzaam mogelijk in te steken. We geven je negen tips ter overweging, onder het motto: ‘alle beetjes helpen’.

Maak jouw wintersport duurzamer

 • Zoek een bestemming dichtbij. Ben je een minder ervaren skiër of ga je voor het eerst met kinderen naar de wintersport? Dan is een bestemming als het Sauerland net zo leuk en uitdagend als Oostenrijk of Frankrijk. Je bent er veel sneller en verlaagt daarmee de CO₂-uitstoot van je reis (en je staat niet in eindeloze files naar de Alpen…).
 • Ga je samen met familie of vrienden met de auto? Overleg dan of je samen kunt rijden. Da’s gezellig, je kunt het rijden afwisselen en het scheelt flink wat kosten en CO₂-uitstoot. Heeft iemand in het reisgezelschap een elektrische auto? Dan is dat de meest duurzame optie.
 • Laat de auto thuis en kies voor de trein of een touringcar als je op wintersport gaat. De CO₂-uitstoot per reizigerskilometer van een (elektrische) trein is maar een fractie van die van een auto op benzine of diesel. Die van een touringcar is iets hoger, maar ook veel lager dan die van de auto en nog veel lager dan die van een vliegtuig. Veel populaire skioorden zijn goed te bereiken per trein en bus. Je leunt lekker achterover, hoeft niet op de weg te letten en hoeft geen geld te steken in winterbanden, sneeuwkettingen, milieustickers en tolvignetten (check de ANWB Reiswijzer voor de nodige voorbereiding en verplichtingen per land). Als je kiest voor een bestemming waarbij je ook ter plekke gebruik kunt maken van openbaar vervoer zit je helemaal geramd.

  Bekijk treinreizen van ANWB
   
 • Het produceren van ski-uitrusting en -kleding kost energie en heeft impact op het milieu. In plaats van nieuw kopen kun je ook overwegen om ter plekke materialen te huren of tweedehands te kopen. Als je nieuwe uitrusting koopt, kies dan voor duurzaam geproduceerde en recyclebare materialen. Bekijk kleding en uitrusting in de ANWB Winkel.
 • Kies een bestemming met een duurzaamheidskeurmerk, zoals een eco-label of een milieucertificering. Ze gaan bijvoorbeeld zuinig om met water en energie en/of bieden shuttlevervoer van de accommodatie naar de pistes aan.
 • Ga op je bestemming net zo verstandig om met energie als thuis. Dus zet de verwarming in je appartement of hotel laag als je de hele dag weg bent en laat niet onnodig lampen branden.
 • Blijf tijdens het skiën of snowboarden op de pistes. Vermijd off-piste skiën om verstoring van de natuur te voorkomen.
 • Kies een bestemming die geen sneeuwkanonnen inzet, of maar beperkt. De productie van kunstsneeuw met kanonnen kost veel energie en water. Kies liever voor een bestemming met meer sneeuwzekerheid, bijvoorbeeld een die hoger ligt. Of een bestemming die maar een beperkt aantal pistes van kunstsneeuw voorziet.
 • Gebruik tijdens je vakantie de thermosfles en lunchtrommel van thuis. Daarmee verminder je de hoeveelheid afval. En als je afval hebt, scheid dat dan zoveel mogelijk zoals je dat thuis ook gewend bent. Laat geen afval of peuken achter op de piste, tenzij in daarvoor bestemde bakken.

Onbezorgd op wintersport ga je met Wegenwacht Europa. Bel, in het Nederlands, en 7000 buitenlandse wegenwachten staan voor je klaar. Of meld je pech in de gratis ANWB Onderweg app.

Interessant voor jouw duurzame winterbeleving

Met semi-elektrische auto naar wintersport 
We vergelijken het brandstofverbruik van een stekkerhybride Ford Kuga met die van een semi-elektrische auto, de Nissan Qashqai e-Power. Dat doen we op weg naar de wintersport.
Skibanen in Nederland 
Wil je lekker skiën zonder ver te hoeven reizen? Wij zetten alle skibanen in Nederland op een rij.
Treinreizen: comfortabel langs adembenemende landschappen 
We verzamelen de allermooiste treinreizen ter wereld. Bekijk ons aanbod en lees alle tips en informatie voor een heerlijke treinreis.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.