Wereldwonder: De Taj Mahal in India

De Taj Mahal in India is een van de zeven werelwonderen. REIZEN Magazine medewerken Anne Wesseling vertelt je waarom dit mausoleum behoort tot een van de allermooiste gebouwen ter wereld.

Taj Mahal: gebouwd uit liefde

Het spijt ons erg, nu we hier in de stad Indiase stad Agra voor het wereldwonder staan, wil je natuurlijk jaartallen en namen horen, maar beginnen wij over Mister Suresh, onze sympathieke privé-chauffeur. Maar ja, die Taj Mahal heb je toch al duizend keer op een plaatje gezien? En dat hij in de 17de eeuw is gebouwd door de grootmogol Sjah Jahan, speciaal voor zijn geliefde vrouw Mumtaz Mahal die stierf in het kraambed van haar veertiende kind, na 17 jaar huwelijk, ook dat wist je wellicht al. Maar Mister Suresh, en dat wist je niet, heeft twee dochters en een zoon. Die dochters moeten aan de man en dat is een hoop gedoe. Vind maar eens een leuke jongen. Kijk, familie, dat is het belangrijkste. 

‘But after family, very important the boy!’ 

Maar mag ze dan niet zelf kiezen, vragen we. (We waren even bang dat dit een onbeschaamde vraag zou zijn, maar in een land waar mensen ongevraagd in je oor gaan zitten turen, is niks onbeschaamd. Mensen vinden het juist leuk als je naar hun huwelijk vraagt). ‘Natuurlijk mag ze kiezen! Als mijn dochter zo’n jongen niks vindt, gaat het huwelijk niet door.’

Vrijheid van partnerkeuze, daar gaan we eens even een kwartiertje over staan peinzen, binnen het halfduister van de Taj Mahal – toch beslist het mooiste monument dat ooit uit liefde en verdriet is voortgekomen. Shah Jahan en Mumtaz Mahal hadden elkaar vast ook niet toevallig bij de groente-afdeling van de Albert Heijn ontmoet. 

Lege tomben en gillende toeristen in de Taj Mahal

De Taj Mahal is gebouwd in de mogolstijl, een mengvorm van islamitische en hindoe architectuur. Het witmarmeren, sprookjesachtige gebouw is 58 meter hoog, 56 meter breed en versierd met ingelegde stenen. Het is volkomen symmetrisch, een effect dat visueel wordt versterkt doordat er een uitgestrekte tuin met een langgerekte waterpartij voor ligt.

Mensen schuifelen langs de achthoekige marmeren omheining rond de lege tomben (de echte liggen een verdieping lager). De koepel heeft zo’n goede akoestiek dat bezoekers gaan gillen om te horen hoe hun stem weerkaatst. Op de bankjes buiten, in het felle zonlicht, zitten Indiase gezinnen. Vrouwen bij elkaar, in vrolijke kleuren, gezellig kletsend, met de kinderen erbij. Grote families. 

‘Sjah Jahan beloofde Mumtaz Mahal op haar sterfbed dat hij het mooiste gebouw ter wereld voor haar zou bouwen’, vertelt Mister Suresh trots als we weer in zijn auto stappen. ‘And now, it’s a Wonder of the World.’ 

Bekijk ook de 6 andere wereldwonderen