Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden van Hanoi

Struin door de levendige straten van Hoan Kiem District, breng een bezoek aan het Mausoleum van Ho Chi Minh en duik in het Vietnamese oorlogsverleden in Vietnam Military History Museum. Dit zijn de bezienswaardigheden van Hanoi om niet te vergeten.

Wat te doen in Hanoi?

Toeterende scooters op straat, stomende pannen pho op de stoep en overvolle winkeltjes zij aan zij. Hanoi is de smakelijk drukke hoofdstad van Vietnam en na Ho Chi Minh City (voormalig Saigon) de grootste stad van het land. Vanwege de noordelijke ligging is Hanoi het ideale begin- of eindstation van je reis door Vietnam. Sporen van de Franse bezetting uit de 19e en 20e eeuw zie je terug in de architectuur van het Hanoi Opera House en de Sint-Jozefkathedraal en proef je terug in banh mi. Een bezoek aan de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Hanoi sluit je in stijl af met bia hoi (koud bier) op straat.

1. De heerlijke hectiek van Hoan Kiem District

Hanoi is in districten opgedeeld. Het Hoan Kiem District vormt het hectische hart van de stad. Dit gedeelte is in zijn geheel een bezienswaardigheid op zich en biedt een wirwar aan winkels, bars en tempels, zoals de Bach Ma Temple. Bomen groeien schots en scheef over de volgepakte winkelstraten en bundels elektriciteitsdraden zijn over en weer gespannen.

Alles gaat kriskras. Zeker ook op de drukke kruispunten waar honderden toeterende scooters het oversteken van straten voor voetgangers net een spannend spel maken. Je hand uitsteken en er gewoon voor gaan, is soms de beste strategie om aan de overkant te komen. Dat klinkt misschien gek, maar is minder gevaarlijk dan het in eerste instantie lijkt. Kijk maar eens bij het hectische kruispunt Dong Kinh Nghia Thuc Square.

2. Hoan Kiem-meer: levendigheid alom

Midden in het Hoan Kiem District ligt het Hoan Kiem-meer. Rondom deze zoetwaterplas van 700 meter lang en maximaal 2 meter diep vinden veel activiteiten plaats. Op de brede stoepen rennen kinderen achter radiografisch bestuurbare auto’s aan en spelen volwassenen een soort Aziatische variant van boter-kaas-en-eieren met stoepkrijt. Yoga- en lachtherapiesessies maken je vrolijk en parkachtige passages met kleine tempels zorgen voor sereniteit.

Centraal in het meer staat Thap Rua, de kleine torentempel die alleen toegankelijk is voor enkele schildpadden die graag in het groene water vertoeven. Aan de noordkant van de plas ligt Jade Island waar veel toeristen tegen betaling de Ngoc Son Temple bezoeken. Nog mooier dan deze 18e-eeuwse pagode zelf, is de rode The Huc-brug ernaartoe. Deze wordt ’s avonds fraai verlicht.

3. Traditioneel waterpoppentheater in Thang Long

Voor folkloristisch vermaak is er het Thang Long Water Puppet Theater, te vinden aan de noordoostkant van het Hoan Kiem-meer. Het vooraanzicht van een rode tempel dient als podiumdecor. In het zwembad ervoor beelden handgemaakte en beschilderde poppen historische verhalen uit. De houten mannetjes en vrouwtjes worden met stokken onder water bestuurd door poppenspelers die verstopt achter het decor zelf ook tot aan hun middel in het water staan.

De poppen gaan elkaar dikwijls op humoristische wijze te lijf. Ook komt er een draak voorbij – inclusief rook en vuurwerk. Livemuziek hitst de boel op. Die wordt gespeeld op traditionele instrumenten, zoals de sáo, een dwarsfluit van bamboe. Dagelijks zijn er vijf voorstellingen van ongeveer een uur. Kaarten vinden gretig aftrek, dus reserveer op tijd.

4. Sint-Jozefkathedraal: oudste kerk van Hanoi

Ten westen van het midden van het Hoan Kiem-meer ligt de Sint-Jozefkathedraal, vernoemd naar de beschermheilige Jozef. Dit is de oudste kerk van Hanoi en een van de eerste landmerken die tijdens de Franse kolonisatie is neergezet. Met zijn twee voorste vierkante torens van 31 meter hoog oogt het bouwwerk uit 1886 als de Notre-Dame uit Parijs.

De katholieke kerk valt op in het straatbeeld vanwege het neogotische karakter. De donkergrijze, granieten buitenkant staat in contrast met het sobere, witte interieur. Hier vind je rust en verkoeling, mede dankzij tientallen waaiers. Omdat de Sint-Jozefkathedraal boven menig ander bouwwerk uitsteekt, gebruiken inwoners en toeristen het als oriëntatiepunt. Het aangrenzende plein en de omringende cafés maken het bovendien tot een populaire ontmoetingsplek.

5. Opvallend neoklassiek Hanoi Opera House

Vietnam was in de 19e eeuw tot halverwege de 20e eeuw een protectoraat van Frankrijk. Hierdoor vind je behoorlijk wat Franse sporen door Vietnam terug. In Hanoi vooral in de koloniale Franse wijk, langs de oostelijke oever van het Hoan Kiem-meer, waar de voormalige Franse bezetting in de neoklassieke architectuur valt terug te lezen.

Een van de opvallendste bouwwerken in de Franse wijk, ook wel Ba Dinh District of French Quarter genoemd, is het Hanoi Opera House uit 1911. Vooral de gele muren en witte zuilen aan de voorkant springen in het oog. Binnen tref je hoofdzakelijk rood velours aan, zoals in Carré. Neem een rondleiding of woon een muziek- of balletoptreden bij in deze belangrijkste culturele zaal van Vietnam.

6. Hoa Lo Prison: een kijkje in hels Hanoi Hilton

Hoa Lo Prison, 1,5 kilometer ten westen van Hanoi Opera House, is een voormalige Franse gevangenis uit 1901. De Vietnamese naam laat zich vertalen naar ‘Vurige Oven’ of meer poëtisch: ‘De Hel’. Omdat de gevangenis vanaf midden jaren negentig geen dienst meer deed, werd die deels gesloopt. Van de overgebleven resten is een museum gemaakt.

Boven de toegangspoort staat ‘Maison Centrale’, zoals de Fransen de gevangenis noemden. Maar een huiselijk onthaal? Ho maar. Door tralies zie je houten poppen in grijze gevangenistenues – die politieke gevangenen uitbeelden – op donkerhouten vlonders zitten en liggen. De guillotinekamer met originele uitrusting zorgt voor een rilling over je rug. Vanwege de kille omstandigheden noemden Amerikaanse oorlogsgevangenen dit tijdens de Vietnamoorlog gekscherend het ‘Hanoi Hilton’, doelend op de chique Hilton-hotelketen.

7. De fotogenieke spoorweg in Train Street

Het blijft een vreemd gezicht: Train Street, het treinspoor dat dwars door de smalle Tran Phu-straat loopt en rakelings langs huizen en appartementen scheert. Als straatbewoners hier de voordeur opendoen, zitten er enkel wat stoeptegels en losse stenen tussen hen en het treinspoor in. Planten die uit de muren lijken te groeien, maken het al surrealistische beeld nog fotogenieker.

Train Street trekt veel toeristen aan die hun Instagramaccount willen spekken met een foto van dit bijzondere tafereel. Tot 12 oktober 2019 speelden veel cafés hier handig op in. Die trokken op den duur echter te veel selfies makende toeristen die voor gevaarlijke situaties zorgden. De overheid heeft daarop besloten de cafés te sluiten. Een kijkje nemen kan nog wel.

8. Heftige beelden in Vietnam Military History Museum

Vietnam Military History Museum, nabij Train Street, biedt met 12.800 vierkante meter twee keer zoveel tentoonstellingsterrein als het Stedelijk Museum Amsterdam. Sinds 1956 worden hierbinnen gevonden oorlogsvoorwerpen uitgestald en hangen er uiteenlopende posters en aangrijpende fotoseries aan de muur. Deze tonen op onverbloemde wijze de inhumane horror als gevolg van napalmbommen en het zware leven in de ondergrondse gevechtstunnels tijdens de Vietnamoorlog.

Op de buitenplaats bij de ingang staan gebruikte vliegtuigen en andere oorlogsvoertuigen die je van dichtbij kunt bekijken. Hieronder bevinden zich een Cessna A-37B Dragonfly, houwitsers en uiteenlopende tanks, zoals de T-34 en T-35. Deze collectie goed bewaarde oorlogsrelikwieën heet spottend ‘De tuin van kapot speelgoed’. Die bijzondere bijnaam is de luchtigste noot van deze verder aangrijpende bezienswaardigheid.

9. Terugtrekken in de Tempel van Literatuur

Dat de Tempel van Literatuur (Van Mieu) veel toeristen en studenten aantrekt, is niet vreemd. Het vijfdelige complex biedt tempels, parken en de vierkante Lotus-vijver met groenig water vol karpers. Deze bieden rust en bezinning. Kortom: de ideale plek om je tijdelijk in terug te trekken of ongestoord in studieboeken te snuffelen.

Het tempelcomplex stamt uit 1070 en is gewijd aan de Chinese filosoof Confucius – zie diens standbeeld op de vierde binnenplaats. De eerste universiteit van Vietnam stond op deze locatie. Inmiddels is dit de plek geworden om educatie en literatuur te eren. Voor toeristen is vooral ook het Khue Van-paviljoen uit begin 19e eeuw een populaire bestemming. De op vier witte pilaren steunende rode tempelpoort doet het prachtig op plaatjes.

10. Hoffelijkheid bij het Mausoleum van Ho Chi Minh

Iedere Vietnamees kent Ho Chi Minh, de naamgever van Ho Chi Minh City. Mede dankzij zijn inzet werd Vietnam op 2 september 1945 onafhankelijk verklaard. De communistische leider was tot aan zijn dood in 1969 president van Noord-Vietnam (dat in 1976 met Zuid-Vietnam verenigde). De voormalige voorman ligt tegenwoordig opgebaard in een glazen kist in het Mausoleum van Ho Chi Minh.

Breng een bezoek aan het 21,6 meter hoge grafmonument in het noorden van Hanoi. Het uit donkergrijze betonblokken opgetrokken bouwwerk is voorzien van twintig dragende zuilen. Een kijkje binnenin is plechtig georganiseerd, waarbij je strak in de rij loopt, zij aan zij. Ho Chi Minh hoefde zelf zo’n groots grafmonument niet. Hij wilde met het oog op hygiëne en ruimtebesparing liever gecremeerd worden.

11. Tran Quoc Pagode: boeddhistisch bedevaartsoord

Aan het 500 hectare grote Ho Tay-meer, ongeveer 1,5 kilometer ten noorden van het Mausoleum van Ho Chi Minh prijkt de prachtige Boeddhistische Tran Quoc-pagode de lucht in. Deze zeshoekige torentempel stamt uit de periode 544 tot 548 n. Chr. en bestaat uit elf verdiepingen met in totaal 66 boeddhabeelden.

Bekijk bij de pagode ook de heilige Bodhiboom, waarvan de wortelen bij de stam omhoog kruipen als in elkaar verstrengelde armen. De boom is uitgesneden uit de oorspronkelijke Bodhiboom uit Bodh Gaya, India. Volgens de overlevering bereikte Boeddha hieronder zijn verlichting tijdens het mediteren. Mede hierom is de Tran Quoc Pagode een belangrijk bedevaartsoord voor boeddhisten. Een bezoek is dan ook onlosmakelijk verbonden met de geur van wierook.

12. Proosten met ‘bia hoi’ in bierstraat Ta Hien

Soms is niets lekkerder dan een warme dag afsluiten met een verkoelend biertje. Ta Hien staat bekend als de bierstraat van Hanoi. Hier koop je lokale ‘bia hoi’ (koud bier) en internationale biersoorten. Proosten doe je op de stoep bij een van de vele cafés. Neem plaats op een laag, felgekleurd plastic krukje, waarvoor je wel even flink door de knieën moet.

Ook de Vietnamese eetcultuur vindt hoofdzakelijk plaats op straat. Eten en koken gebeurt grotendeels in de buitenlucht. Families zitten urenlang om stomende ketels met pruttelende runderbouillon. Deze dient als basis voor pho, een smaakvolle noedelsoep met biefreepjes, verse munt en Thaise basilicum. De ziltige smaak is perfect te combineren met bia hoi en ook volop verkrijgbaar in Ta Hien.

13. Kilometerslange keramische mozaïekmuur

Ongeveer 6 kilometer muur langs Hanoi’s hoofdstraat Tran Quang Khai is sinds 2007 versierd met het mozaïeken kunstwerk van architecte Nguyen (Thi) Thu Thuy. Zij bekleedde de 95 centimeter hoge muur met ontelbare stukjes kleurrijke keramiek. De lengte was toereikend genoeg voor een plek in het Guinness World Records 2010, het jaar waarin het kunstwerk werd afgerond.

Op de muur staan geschiedenisverhalen over Hanoi afgebeeld die een periode van 1000 jaar beslaan. Deze geschiedkundige afbeeldingen worden afgewisseld met mozaïeken van kindertekeningen en weergaven van uiteenlopende dieren, zoals watervogels, vissen en schildpadden. Rijd met een huurscooter langs de Hanoi Ceramic Mosaic Mural om een goede indruk van de imposante omvang te krijgen of maak een stop en bekijk de gekleurde tegelstukjes van dichtbij.

14. Rust en ruimte in Thong Nhat Park

Op zoek naar rust en ruimte om even aan de stadshectiek te ontsnappen? In het zuiden van Hanoi ligt de oase Thong Nhat Park. Het park van 50 hectare is in 1958 aangelegd en staat ook bekend als Lenin Park, omdat er sinds 1980 een standbeeld staat ter ere van Vladimir Lenin. Dit ter herinnering van de communistische impact die de Sovjet-Unie heeft gehad op Vietnam.

Thong Nhat Park leent zich vanwege de open ruimte en zitbankjes uitstekend voor een ontspannen lunch. Genieten doe je met het fusionbroodje banh mi. Met de Franse baguette als basis zit in het originele recept onder meer paté, ingemaakte wortel, komkommer, buikspek en koriander – al bestaan er uiteenlopende varianten. ‘Banh appetit!’

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.