Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag ik medicijnen meenemen naar de Verenigde Staten?

Ja, alle medicijnen buiten de Opiumwet mag je meenemen. Zorg er wel voor dat je een geneesmiddelenoverzicht en het originele recept bij je hebt. Het is aan te raden om de medicijnen in originele verpakking te bewaren, samen met een brief van je (huis)arts waarin de noodzaak van de medicijnen wordt vermeld. 

Ik slik medicijnen die vallen onder de Opiumwet

Slik je medicijnen die vallen onder de Opiumwet (zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers), dan kan het zijn dat je hiervoor een Schengen medicijnverklaring nodig hebt. Check of je een verklaring nodig hebt.

Stappenplan voor een Schengen medicijnverklaring

  • Vraag de Schengen medicijnverklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan. Download hem hier.
  • Laat hem invullen door je (huis)arts.
  • Regel goedkeuring door het CAK. Bekijk hier hoe.
  • In enkele gevallen moet je de verklaring laten goedkeuren door de rechtbank of moet je naar de Ambassade van het land moet gaan voor een tweede stempel.


Tip: Bij je apotheek kun je een Europees Medicijnen Paspoort verkrijgen. Hierin staan gegevens zoals je medicijngebruik, ziekte, aandoeningen en de contactgegevens van je arts. Neem altijd voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.

Hoeveel contant geld mag mee naar de Verenigde Staten?

Je mag zoveel contant geld meenemen als je wilt naar de Verenigde Staten. Neem je meer dan US$ 10.000,- mee, dan moet je dit aangeven bij de US Customs and Border Protection.

Ook de Nederlandse douane moet je inlichten als je geld meeneemt met een waarde van meer dan € 10.000,-. Je hoeft hierover geen belasting te betalen. Dit geldt ook wanneer je voor iemand anders geld meeneemt. Wanneer je dit niet aangeeft, kan dit leiden tot hoge boetes.

Meer informatie over hoeveel geld je mee mag nemen naar het buitenland vind je bij de Belastingdienst.

Mag ik eten en drinken meenemen naar de VS?

Over het algemeen wordt het niet aangeraden om eten en drinken mee te nemen naar de VS. Vaak zijn er extra regels voor dierlijke producten, levensmiddelen, planten, bloemen, groenten en fruit. De douane van de Verenigde Staten weet wat je mag meenemen en wat je beter niet kunt meenemen. Check van tevoren goed bij de US Customs and Border Protection wat de regels zijn.

Wat zijn de invoerregels rond alcohol en tabak?

Je mag alcohol en tabak meenemen naar de Verenigde Staten. Houd rekening met beperkingen aan de hoeveelheid die je mag invoeren. Wanneer je de hoeveelheid overschrijdt, moet je hier extra belasting over betalen. Een overzicht van de hoeveelheden alcohol en tabak kan je vinden bij het IATA Travel Centre.

ESTA of visum aanvragen voor Amerika 
Heb jij een ESTA of een visum nodig om op vakantie te gaan naar Amerika? Hier leggen we uit hoe je deze aanvraagt.
Reisdocumenten en douane Amerika 
Controleer welke reisdocumenten verplicht zijn, wat je te wachten staat bij de douane in Amerika en hoe het zit met je rijbewijs.
Betalen in de Verenigde Staten 
Kan ik betalen met mijn pinpas in Amerika? Waar kan ik geld pinnen of wisselen in de Verenigde Staten en hoeveel fooi moet ik geven? Je leest het hier.

Handig voor je vakantie naar Amerika

Nu€10,-korting
Huur een auto met ledenvoordeel 

In het buitenland een auto huren? Dat kan via de ANWB met ledenvoordeel bij Sunny Cars.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

Tot 20% korting
Relaxed op reis deze zomer? 

Van comfortabele sweatwear tot essentiële reisaccessoires, ontdek ze in de (Web)Winkel.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.