Reisdocumenten en rijbewijs Verenigde Staten

Ga je op vakantie naar de Verenigde Staten? Controleer dan altijd voor de zekerheid even welke reisdocumenten verplicht zijn en hoe het zit met een rijbewijs over de grens. 

Reisdocument

  • Een geldig paspoort is vereist.
  • Controleer of het document ruim voldoende geldig is, voor het geval dat het verblijf langer mocht duren dan gepland.

Visum

  • Een visum is niet nodig bij een bezoek van maximaal 90 dagen. Deze afspraak valt onder het 'Visa Waiver Program'.

ESTA

  • Reizigers die onder het Visa Waver Program naar de VS reizen moeten zich uiterlijk 72 uur voor aankomst in de VS registreren. De aanvraag van deze elektronische reisvergunning (ESTA) bestaat uit het invullen van een vragenlijst via esta.cbp.dhs.gov. De registratie is 2 jaar geldig en kost circa USD 15.
  • Het is mogelijk om met de ESTA, binnen de 90 dagen, vrij te reizen tussen de Verenigde Staten, Canada (alleen via land of over zee), Mexico en Caribische eilanden. Reizigers die via de lucht van de Verenigde Staten naar Canada reizen, moeten een Electronic Travel Authorization (eTA) aanvragen. Zie: canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship.
  • Een ESTA is niet meer aan te vragen voor:
    • Personen die na 1 maart 2011 in Iran, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Somalië of Soedan zijn geweest. 
    • Nederlanders die tevens een Iraanse, Irakese, Soedanese of Syrische nationaliteit hebben.
    • In al deze gevallen is het aan te raden om contact op te nemen met het consulaat van de VS in Amsterdam. De aanvraag van een regulier visum kan hier uitkomst bieden.
  • Op verenigdestaten.info/esta-amerika-visum-usa van het Amerikaanse consulaat in Amsterdam is alle informatie over de ESTA in het Nederlands te vinden.
  • Een ESTA kan ook aangevraagd worden via Visumcentrale CIBT, zie anwb.nl/visum. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Inreis via een ander land

  • Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar de Verenigde Staten: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt.

Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

  • Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in de Verenigde Staten:
    • Een doorreis- of retourticket waaruit blijkt dat je niet langer dan 90 dagen in de VS, Canada en Mexico verblijft.
  • Iedere toerist tussen 14 en 80 jaar moet bij inreis via een (lucht)haven een afdruk van de linker- en de rechterwijsvinger en een digitale gezichtsfoto laten maken. Deze procedure duurt circa 15 seconden en wordt bij iedere grensovergang uitgevoerd.
  • De meeste reizigers worden via lucht- en zeehavens elektronisch geregistreerd bij aankomst in de Verenigde Staten. Echter voor een uitstapje naar- of komende van Mexico, Canada of een ander land ben je niet gebonden aan een vervoersbedrijf van het Visa Waiver Program. Er kan dan bij landsgrenzen nog een papieren I-94 formulier in het paspoort gehecht worden waarop de datum van de eerste aankomst in de VS en de uiterste datum van vertrek worden aangegeven. Het is belangrijk het I-94 formulier bij terugkeer weer af te geven en het vertrek te laten registreren. Bij nalaten kan dit problemen geven bij een volgend bezoek aan de VS. Zie voor meer informatie help.cbp.gov.
  • Toegang tot de VS kan worden geweigerd aan:
    • Personen met een strafblad.
    • Personen wie eerder een visum werd geweigerd.
  • Een geldig (onbeschadigd) visum in een verlopen paspoort kan samen met een nieuw geldig paspoort worden gebruikt.
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
  • Tekst bijgewerkt: november 2018. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens het Amerikaanse consulaat.

Rijbewijs

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in de Verenigde Staten, ook bij het huren van een auto.
  • Omdat verhuurbedrijven in veel staten vaak toch om een IRB (internationaal rijbewijs) vragen, wordt aangeraden voor de zekerheid IRB model 1949 mee te nemen.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Camper

  • Een rijbewijs B is in de Verenigde Staten officieel niet geldig voor het besturen van een camper/motorhome met een gewicht tussen 3500 en 7500 kg. Dit geldt ook voor het hierop gebaseerde IRB.
  • Voor het rijden met deze campers is het rijbewijs C1 (lichte vrachtwagens en campers tot 7500 kg) of het rijbewijs C (vrachtwagens zwaarder dan 3500 kg) vereist. 
  • In de praktijk wordt het rijbewijs B door de meeste verhuurbedrijven geaccepteerd en bieden de verzekeringsmaatschappijen in dat geval voldoende dekking. Ook de meeste (grote) touroperators bieden voldoende verzekeringsdekking.
  • Huur je een camper, lees dan van tevoren goed de voorwaarden en informeer naar de verzekeringsdekking. Mocht de aangeboden verzekering niet voldoende zijn, informeer dan naar andere mogelijkheden bij de verhuurder/touroperator.
  • Let op: Houd er rekening mee dat je met je rijbewijs B mogelijk onvoldoende ervaring hebt met het rijden in een zwaarder en groter voertuig. 
  • Voor informatie over het camperrijbewijs (C1) zie anwb.nl/auto/rijbewijs/camperrijbewijs-c1-halen.

Bromfiets of snorfiets

  • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist, met uitzondering van de staat West Virginia.

Bijzonderheden

  • Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voertuigdocumenten

Voor informatie over het bezoeken van de Verenigde Staten met eigen of andermans voertuig: informeer bij de ambassade, het consulaat en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij de verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Meer praktische info over de Verenigde Staten

Vervoer in/naar de VS
Douaneregels
Betalen in de VS
Adressen en telefoonnummers
Internet en bellen
Praktisch ter plaatse
Verkeer in de VS
Verkeersregels