Vaticaanstad

Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld, slechts 0,44 km² groot. Deze pauselijke enclave met 850 inwoners, midden in Rome, behoort niet tot de EU. De voertaal is Italiaans. De landcode is SCV. Vaticaanstad is omringd door hoge muren en bewaakt door de Vaticaanse wacht. Het belangrijkste gebouw van de stadstaat is de Sint-Pieter. Dit is de grootste kerk ter wereld. Deze werd gebouwd op de plaats waar Petrus rond 64 na Christus werd gemarteld en begraven. In de pauselijke paleizen van Vaticaanstad bevinden zich de beroemdste fresco's ter wereld: de scènes uit Genesis van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel en de fresco's van Rafaël in de Stanze van Rafaël.

Kunst en cultuur

De Kerkelijke Staat ontstond uit een schenking van Pippijn (Rome, Ravenna, gebieden aan de Adriatische Zee) in 754 aan de Kerk. In de Europese geschiedenis was de Kerkelijke Staat altijd een serieus te nemen macht. In 1929 verleende het verdrag van Lateranen Vaticaanstad soevereiniteit. Hier bevindt zich het politieke en geestelijke centrum van de katholieke Kerk. Absoluut heerser is de voor het leven gekozen paus.

Winkelen

Op het Sint Pietersplein en omgeving wordt veel straathandel bedreven. Typische souvenirs zijn producten die een relatie hebben met religie, zoals bijvoorbeeld rozenkranzen, postzegels van Vaticaanstad en de paus, bidprentjes, en beeldjes. Afdingen wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Vaticaanstad? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van lokale douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Vaticaanstad