Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

8x een mooi nationaal park in de buurt van Center Parcs

Nederland en onze buurlanden tellen heel wat fraaie nationale parken. Waar de een barst van de bossen, wandel je bij de ander dwars door het moeras. Blijf na je wandeling, fiets- of langlauftocht nog wat langer in de natuur, en overnacht tussen de bomen ‘om de hoek’. In een van de (Wonders of Nature) cottages of hotelkamers van Center Parcs.

Ga met paard en wagen over het wad naar het eiland Neuwerk, onderdeel van Nationaal Park Hamburgse Waddenzee. Of wandel door De Maasduinen naar het Reindersmeer om met het pontje naar de overkant te gaan. Pak daarna nog een stukje tropen mee in de Jungle Dome, met wiebelende touwbruggen en 250 exotische planten. Ook leuk: download de app Nature Discovery by CP om de geheimen van de natuur te beleven door Augmented Reality spellen. Dit zijn acht mooie nationale parken in de buurt van Center Parcs, waar je als ANWB-lid € 35,- Ledenvoordeel* ontvangt op je boeking. 

1. Zuid-Kennemerland: woeste duinen, wuivend gras

© Milan Vermeulen, Center Parcs

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland duik je de duinen in. Of om precies te zijn: een gebied met woeste duinen en duingrasland. Sinds de waterwinning is gestopt, keren vochtminnende plantensoorten als parnassia, duizendguldenkruid en orchideeën weer terug. Met daartussen fladderende duinparelmoervlinders, kruipende wijngaardslakken en zingende vogels zoals boomleeuweriken. Om het dichtgroeien van de duinen te voorkomen, grazen de Schotse hooglanders, konikpaarden, damherten en een kudde wisenten er hier lustig op los. Trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets voor een mooie tocht door de Kennemerduinen, met af en toe flink wat kuitenbijters. Je eigen fiets meenemen hoeft niet: bij Center Parcs hebben ze allerlei soorten huurfietsen.

Bij duinmeer ’t Wed kun je het hele jaar door een frisse duik nemen. En in de zee natuurlijk ook. Center Parcs Park Zandvoort ligt op loopafstand van het Noordzeestrand. Regenachtige dag? Op naar Aqua Romana, het 25-meterbad mét bioscoop. Drie keer per week wordt het licht gedoofd, komt er een groot filmdoek naar beneden en kun je kijken naar een goede film. Al ronddobberend op een rubberband. Of blijf in je Wellness Hotelsuite met sauna, bubbelbad en uitzicht op zee.

2. Bosland, de grootste speeldernis van Vlaanderen

© Milan Vermeulen, Center Parcs

De naam verklapt het al: Nationaal Park Bosland is een groot bosrijk gebied, liggend in de Belgische provincie Limburg. De bebossing kwam rond 1850 op gang. Het hout diende destijds voornamelijk als stuthout voor de constructie van ondergrondse mijngangen. Er werden vooral naaldbomen aangeplant, want die konden goed gedijen in het Noord-Limburgse zand. Vandaag de dag bestaat nog steeds 90% van de Noord-Limburgse bossen uit naaldbomen, zoals de grove den. Maar ook bevat het park veel heide. Aan de Heuvelse Heide vind je uitgestippelde wandelroutes langs zand, heide en naaldbossen. Nationaal Park Bosland staat ook bekend als de grootste speeldernis van Vlaanderen, met twaalf speelbossen. Hier kunnen kleine avonturiers kampen bouwen, klimmen en klauteren.

Waar kinderen zich ook uitstekend vermaken, is in de indoor piratenwereld Discovery Bay in het nabijgelegen Center Parcs De Vossemeren. In de exotische baai gaan ze op verkenning, al spelend in het water en zand, klauterend op het schip en stappend over de hangbrug. Ook aan natuur geen gebrek op dit park, dat ervaar je vanzelf op het natuurbelevingspad van de Nature Trail wandeling. Natuurliefhebbers genieten nog eens extra van de Wonders of Nature cottage, met een waterval-woonkamer, reusachtige mammoetbomen in de slaapkamer en een lichtgevende onderwaterwereld-badkamer.

3. Te voet of te paard door De Maasduinen 

© Milan Vermeulen, Center Parcs

Nationaal Park De Maasduinen, liggend in het Noordoosten van Limburg, bestaat uit de langste rivierduinengordel van Nederland. Door een eeuwenlang samenspel van water, wind en mens ontstond een geul tussen de Maas en de Duitse grens. De rivier gaf het landschap vorm en de wind zorgde voor de zandruggen en paraboolduinen met het opgestoven zand. Met een lengte van 20 kilometer kun je hier volop wandelen en fietsen. De 13 kilometer lange wandelroute langs het Reindersmeer is bijvoorbeeld leuk. Je start bij De Wellsche Hut, waar je nog even van een kop koffie met Limburgse vlaai kunt genieten, en vervolgens loop je over de Bosserheide richting het Reindersmeer. Halverwege pak je het pontje om het meer over te steken. Eentje dat je zelf moet bedienen.

Een totaal andere natuurbeleving vind je iets verderop, bij Center Parcs Het Heijderbos. Stap je hier de Jungle Dome binnen, dan beland je meteen in de tropen. Loop over wiebelende touwbruggen en keien in het water, langs 250 exotische planten en 40 diersoorten. Een vakantie vol natuur. Liever nog even de buitenlucht in? Manege Bergemo biedt allerlei pony & paardenactiviteiten aan voor jong en oud, met of zonder ervaring. Gevorderde ruiters kunnen ook buitenritten maken in het Maasduinengebied.

4. De glooiende heidevelden van Dwingelderveld

© Robert Land, Center Parcs

In Zuidwest-Drenthe ligt Nationaal Park Dwingelderveld, het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Droge zandruggen en natte slenken wisselen elkaar af, dat voor veel variatie aan planten en dieren zorgt. Zo zie je in de natste delen dopheide, veenpluis en klokjesgentiaan. En op de droge plekken juist struikheide en muizenoor. Kijk niet gek op als je ‘bèh’ hoort: er zijn hier twee schaapskudden met herder die de heide in de juiste conditie houden. Ook aan vogels geen gebrek. Een groot aantal van de driehonderd soorten broedt in dit gebied, zoals de roodborsttapuit, wulp en boomleeuwerik. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben veel wandelroutes met verschillende lengtes voor je uitgestippeld. Door de glooiende heidevelden met plassen en vennetjes, en het bos. 

Een half uurtje verderop ligt Center Parcs De Huttenheugte. Tijdens je vakantie hier beleef je volop plezier op en aan het water. Peddel over het meer, staand op een extra lange stabiele surfplank. Ook wel suppen genoemd. Of pak een hengel en probeer een vis te vangen. Misschien sla je wel een voorn, zeelt of graskarper aan de haak. Fervent visser? Boek dan een van de bungalows met een eigen vissteiger.

5. Met de Wattwagen naar eiland Neuwerk in de Waddenzee

© Martin Goetheer, Center Parcs

Het Nationaal Park Hamburgse Waddenzee is onderdeel van het Duitse waddengebied. Het is het kleinste van de drie Waddenzee nationale parken, maar heeft met negentig procent het grootste aandeel wildernis. Ook de eilanden Neuwerk, Scharhörn en Nigehörn behoren tot het nationale park. Van de ongeveer duizend plantensoorten in de Waddenzee groeien op de Hamburgse eilanden 475 soorten varens en bloeiende planten. Op Neuwerk, het enige bewoonde eiland in het nationale parkgebied, kun je fijn wandelen. Zo is de Neuwerk Rundweg van 4,2 kilometer een aanrader, en geweldig om vogels te spotten. In dit nationale park komen zo’n tweeduizend diersoorten voor, waaronder de brandgans, de eidereend en steltlopers. Hoe je er komt? Met de veerboot vanuit Cuxhaven, of bij laag water met de Wattwagen. Oftewel: paard en wagen. 

Keertje wadlopen? Verblijf je bij Park Nordseeküste, dan neemt een gediplomeerde gids – opgeleid door het Nationaal Park - je mee voor een waddenwandeling. Center Parcs heeft nog meer leuke activiteiten op het menu staan: in de Moorseer Mühle krijg je live te zien hoe het graan in een oude molen wordt gemalen. Kinderen mogen vervolgens zelf een 'Mühlenmäuse' bakken. 

6. De Groote Peel: dwars door ’t moeras

© Ton Hurks, Center Parcs

De Groote Peel is het kleinste nationale park van Nederland, liggend op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Vooral bekend om de vele vogels die hier in het broedseizoen neerstrijken, en de geschiedenis van de turfstekers. Het gebied ontdek je pas écht tijdens een wandeling, want de fietsroutes raken alleen de randen van het park aan. Loop over typische knuppelbruggen en vlonderpaden door het moerasrijke gebied. En geniet vanaf de uitkijktoren van het prachtige uitzicht over De Groote Peel. Er zijn verschillende wandelroutes, van 2 tot 22 kilometer lang. Kinderen vermaken zich volop op het Kabouterpad, al zoekend naar kaboutersporen als kleine voetafdrukken in het zand en geplet gras van een middagdutje. Wandelend over het pad komen ze erachter waar die kabouters nou eigenlijk zo druk mee zijn de hele dag.

Wil je meer over de natuur te weten komen? In de buurt kun je bij Center Parcs Limburgse Peel verblijven. Daar neemt een gids je mee tijdens de activiteit Family Rangers. Dat belooft een educatieve ontdekking van de natuur met verrassende weetjes. Of ga zelf op pad: download de app Nature Discovery by CP en beleef de geheimen van de natuur door Augmented Reality spellen. Blijf scherp, want tijdens de route wordt je kennis getest. Doel: alle badges winnen en een echte natuurexpert worden.

7. Terhills Resort met ‘om de hoek’ de Hoge Kempen

© Milan Vermeulen, Center Parcs

Nationaal Park Hoge Kempen in België is zo groot als twintigduizend voetbalvelden bij elkaar. Met 440 kilometer aan wandelpaden blijf je lopen; er zijn 88 lusvormige wandelingen van 3 tot 17 kilometer, langs paarse heide, gouden duinen en schitterende vennen. En laten we de schaduwrijke bossen niet vergeten. Liever trappend door de natuur? Dan zijn de blauwe bordjes je gids. Aan de hand van het handige knooppuntensysteem bepaal je zelf hoeveel kilometers je maakt. Met soms een klimmetje erbij als je over de oude mijnsteenbergen rolt. De hoogteverschillen bieden mountainbikers een leuke uitdaging. Met 200 kilometer aan paden kun je eindeloos crossen over de onverharde paadjes.

Op loopafstand van de hoofdpoort Terhills van Nationaal Park Hoge Kempen, ligt het kleinschalige Center Parcs Terhills Resort. Daar beleef je de natuur weer op een heel andere manier. Zoals in de Forest Garden, tijdens een van de workshops met natuurlijke materialen waar al je zintuigen bij betrokken worden. Of ga voor een bijzondere bewegingservaring met yoga, dans en muziek. Nooit gedaan? Ze bieden ook yoga voor beginners aan.  

8. Spot de oehoe in Nationaal Park Eifel

© Milan Vermeulen, Center Parcs

In Nationaal Park Eifel in Duitsland vind je uitgestrekte (beuken)bossen en open landschappen. Via de 240 kilometer aan wandelpaden duik je flink de natuur in. De gemarkeerde houten wegwijzers zorgen ervoor dat je niet verdwaalt. Van die 240 kilometer zijn 104 kilometer ook geprepareerde fietspaden. Wie weet spot je onderweg wel een zwarte ooievaar, oehoe (een van de grootste uilen ter wereld) of wilde kat. Ook wachten je mooie panoramische uitzichten over het imponerende merenlandschap en de open graslanden van het Dreiborn-plateau. In de winter, als er sneeuw ligt, kun je het zuidelijke deel van het park op een wel heel bijzondere manier beleven: al langlaufend op drie goed geprepareerde loipen. Elk 5 kilometer lang, die je met elkaar kunt combineren.

Nachtje in de natuur slapen, met veel comfort? In de buurt ligt Park Eifel met compleet nieuwe en vernieuwde cottages. Wil je nog even in de benen blijven, dan kun je gaan mountainbiken in en rondom het park, Nordic Walking uitproberen of het vulkanische landschap ontdekken. Ook leuk: in de buurt liggen de steden Cochem en Nürnberg met prachtige kastelen. Zoals Reichsburg Cochem, hoog boven de Moezel.

*Als ANWB-lid ontvang je € 35,- Ledenvoordeel op je boeking bij Center Parcs. Wil je hier gebruik van maken, log dan eerst in op Mijn ANWB.

Meer tips en informatie voor een fijn vakantiepark

Ledenvoordeel bij Center Parcs 

Al meer dan 50 jaar is Center Parcs dé plek om nieuwe herinneringen te maken. Als ANWB-lid ontvang je tot € 50,- ledenvoordeel bij Center Parcs op jouw verblijf.

12x winterse vakantieparken met jacuzzi, sauna of open haard 
Van wandeling tot fietstocht en van jacuzzi tot sauna en open haard. Geniet van winterse sferen op een van deze heerlijke campings en vakantieparken.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.