Taiwan: Azië voor beginners

Taiwan wordt meer en meer ontdekt als reisbestemming. Niet onterecht, want het eiland herbergt prachtige en unieke natuur met veel bergen en schitterende kuststroken. De bevolking is erg vriendelijk en je kunt er meer dan uitstekend Chinees eten. Het land is modern en klein (even groot als Nederland) en daardoor makkelijk te bereizen. Het is ook een veilig land. Kortom, een ideale eerste kennismaking met Azië.

Top 6 in Taiwan

1. Bergwandelen

Taiwanezen houden van bergwandelen. Eén op de vier schijnt er actief aan te doen. Sommige klimmers zijn hun hele leven bezig om de Famous 100 te beklimmen, de 100 hoogste toppen van het land. Wil je een echt hoge berg beklimmen, maar ben je geen bergbeklimmer? Hehuan Mountain is 3417 meter hoog, ligt in Taroko N.P. en is relatief gemakkelijk te beklimmen.

Vanuit de stad Hualien aan de oostkust kun je met de auto tot dichtbij de top komen. Het laatste stuk leg je lopend af over een grote, door erosie, ontstane vlakte. De berg is erg populair onder Taiwanezen. Vooral in de winter als er sneeuw valt, want sneeuw is zeldzaam op dit subtropische eiland.

2. Fietsparadijs

Taiwan is niet alleen een grote producent van fietsen (o.m. Giant), het is er ook prachtig fietsen. Vooral langs de oostkust, die wordt ontwikkeld tot een fietsparadijs met een netwerk van paden en routes, en een fietsvriendelijke trein die je gemakkelijk overal in en uit laat stappen.

3. Avondmarkt

Je bent niet écht in Taipei geweest als je geen night market hebt bezocht, de plek waar de inwoners ‘s avonds komen om te winkelen en (vooral) te eten. Elke avondmarkt heeft zijn eigen xiaochi, kleine hapjes die je nergens anders vindt, voor een heel kleine prijs. De grootste en oudste avondmarkt is die van Shilin.

4. National Palace Museum

Ook in Taipei, en een must-see. Dit museum herbergt de grootste collectie Chinese kunst en gebruiksvoorwerpen ter wereld. Zoals bekend is de Chinese beschaving de oudste ter wereld. Je vindt hier kunst- en gebruiksvoorwerpen, van 8000 jaar terug tot nu: sieraden van jade, messen, potten van keramiek of brons, zeldzame poëzie en schilderkunst. Allemaal meegenomen uit China door de Kuomintang, de voormalige machthebbers in China onder leiding van Chiang Kai-shek, toen die werden verdreven door Mao en zijn Rode Leger.

5. Yangminshan N.P.

Hoofdstad Taipei is een bezoek meer dan waard en biedt tegelijk veel mogelijkheden voor groene uitstapjes buiten de stad. Neem Yangminshan National Park, dat op een steenworp van Tapei ligt. Een toegankelijk nationaal park met weelderig begroeide bergen, ruige vulkanen en hete bronnen. Binnen enkele uren sta je op een mooi uitzichtpunt in het groen.

6. Festivals

Taiwan heeft een rijke festivaltraditie waarin draken, Taoïstische goden en veel vuurwerk voorkomen. Eén van de bekendste is het Lantern Festival op de 15de dag na het Chinese nieuwjaar (in januari of februari). In sommige steden gaan er dan honderden papieren lantaarns tegelijk de lucht in.

Wist je dat...

Nederlanders de eerste Europeanen waren die een permanente post/kolonie stichtten op Taiwan? Vanuit Indonesië legde VOC hier een basis aan om van daaruit de kust van China te bereiken. In het jaar 1622. Fort Zeelandia kun je nog altijd bezichtigen in het huidige Anping bij Tainan.

Hiking

In tegenstelling tot het heersende beeld van Taiwan als industrieland, is het grootste (tweederde) deel van het eiland bedekt met hoge bergen die fantastische hikingmogelijkheden bieden. Er is een uitgebreid netwerk van nationale parken, scenic areas en forest recreational areas – allemaal voorzien van wandelpaden.

Waar moet je beginnen? Hoge bergen beklimmen? Taiwan heeft 258 toppen boven de 3000 meter. De hoogste is de 3952 meter hoge Jade Mountain. Koreaanse en Japanse bergklimmers zijn al langer goed bekend met de bergen van Taiwan. Europeanen klimmen er nog maar zelden. Vraag wel op tijd de verplichte mountain permit aan. Ook voor de toegang tot de nationale parken heb je een permit nodig. Beiden kun je bij het Nationale Park zelf aanvragen.

Slapen in Taiwan

De steden bieden een ruime variatie aan hotels, van budget tot zeer luxe vijfsterrenaccommodaties in de grootste steden. In toenemende mate verschijnen er B&B’s bij particulieren thuis, met name in de landelijke gebieden. In nationale parken en scenic areas kun je slapen bij aboriginals, ook wordt kamperen hier meer en meer populair. Het binnenlands toerisme in Taiwan is omvangrijk, houd daarom rekening met drukte in de weekends.

Bekijk praktische informatie Taiwan