Roemenië

Roemenië kun je nog echt ontdekken. Cultuur is er in overvloed. Hier vind je nog prachtige oude binnenstadjes waar de tijd stil lijkt te staan, imposante kastelen en kasteelruïnes, en beschilderde kloosterkerken die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. In het deltagebied leven pelikaankolonies. In de bergen kun je prachtig wandelen. Aan de kust zijn verschillende badplaatsen. De folklore is springlevend. Het is ook het land van Dracula. En van kuurreizen.

Attracties en evenementen

Plannen voor een groot Dracula themapark zijn al in een vergevorderd stadium. De plaats is nog niet bekend. Veel plaatsen in Roemenië worden - niet altijd terecht - in verband gebracht met Dracula. Zo zou hij in de middeleeuwse stad Sighisoara hebben gewoond. Het verhaal wordt hier in ieder geval nagespeeld. Dracula ofwel de vorst Vlad Tepes zou in de 15e eeuw ook op het kasteel van Bran hebben gewoond. Let wel op het verschil tussen de historische figuur en de romanfiguur die door de Ier Bram Stoker wereldberoemd werd.

Roemeens verkeersbureau: romaniatourism.com/worldwide.html, Folklorefestivals ( Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): cioff.org, worldtravelguide.net.

Bezienswaardigheden

Uit de Griekse Oudheid dateren de overblijfselen van verschillende antieke steden. In Histria vind je ruïnes van thermen, een verdedigingsmuur en enkele huizen. 64 Km ten westen van Constanta staat het herbouwde Tropaeum Traiani. Dit Romeinse monument werd in 109 opgericht ter herdenking van de onderwerping van de Daciërs door de Romeinse keizer Trajanus.

Dorpen en steden

De middeleeuwse stadjes in Transsylvanië zijn een echte publiekstrekker. Ze zijn door Duitse kolonisten gesticht. De mooiste zijn zonder enige twijfel Brasov, Sibiu en Sighisoara. Boekarest is ook een bezienswaardige stad al zijn jammer genoeg veel mooie oude gebouwen vervangen door lelijke nieuwbouw. Wel zijn er nog prachtige kerken en interessante musea. En natuurlijk de megabouwwerken van de communisten, zoals het paleis. Iasi biedt ook veel cultuurschoon, waaronder vele kerken en natuurlijk het Cultuurpaleis.

Eten en drinken

Het land heeft al een lange traditie in wijn maken. Tot de klassieke inheemse wijnen horen de Babeasca, Feteasca, Grasa en de TatAioasa RomAneasca. Aan het begin van de 20e eeuw werden ook druivensoorten uit Frankrijk geïmporteerd, zoals de Riesling, Merlot, Aligote, Sauvignon, Cabernet, Muscat en Chardonnay. De wijngaarden liggen vooral rond de Karpaten. In de restaurants kunt u deze goed uitproberen. Er wordt zowel rood als wit geschonken tegen zeer betaalbare prijzen. Een lokaal biertje is ook een aanrader.

Kunst en cultuur

De in de 14e eeuw gestichte vorstendommen Walachije, Moldavië en Transsylvanië verloren onder de Osmaanse heerschappij hun onafhankelijkheid. In 1859 gingen Moldavië en Walachije samen; in 1878 vormden zij een soeverein koninkrijk De in 1947 uitgeroepen volksrepubliek was tot 1960 sterk op de USSR gericht; daarna volgde de meer dan 20 jaar durende dictatuur van Ceaus,escu. Na diens val en executie (1989) werd Roemenië in 1991 een republiek.

Natuur

De Karpaten en de daarop in het westen aansluitende bergketens omringen het hoogland van Transsylvanië In het westen is het land een deel van de laagvlakte langs de Tisa (Theiss), terwijl in het zuiden de Donauvlakte ligt. Het Moldavische heuvelland eindigt bij de grensrivier Prut. Het landklimaat wordt door de nabijheid van de Zwarte-Zeekust getemperd. Reisdoelen zijn de badplaatsen en de unieke kloosters van Moldavië

Uitgaan

Een spetterend uitgaansleven is er nog niet. Wel kun je in grotere hotels een discotheek of nachtclub aantreffen. In de badplaatsen zijn de meeste uitgaansgelegenheden, waaronder disco's. Café's kent men hier nog nauwelijks, wel zijn er biertuinen en bierhuizen. In de restaurants is het gezellig door een optreden van een Roemeense band. Dit is hier vrij gewoon, ook dat de gasten daarbij dansen.

Winkelen

In Boekarest en andere grote steden zijn grote winkelstraten met zaken van bekende ontwerpers. Op de lokale markten en in galeries in de stad wordt handwerk verkocht in kleurrijke patronen. Typische souvenirs zijn porselein, zilver, borduurwerk, potten, keramiek, poppen, maskers, kleden, glas, houtsnijwerk, iconen, leren producten, zijden jurken, wollen truien en Dracula-artikelen. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Zon, water en strand

Sommige badplaatsen aan de Zwarte Zee zijn genoemd naar mythologische goden, zoals Olympos, Neptunes, Jupiter, Venus en Saturnus.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Roemenië? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van lokale verkeers- en douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Roemenië