Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dierenwelzijn bij ANWB

Dierenleed is niet altijd zichtbaar en bestaat in vele gedaantes. De perceptie van wat onder dierenleed verstaan wordt verandert ook met de tijd. Zo was het nog niet zo lang geleden heel normaal om op de rug van een olifant een trekking te maken in Noord-Thailand. Gelukkig weten we nu beter. De ANWB neemt jaarlijks kritisch het complete reisaanbod onder de loep en bij de geringste twijfel over dierenleed ondernemen wij actie. Graag laten wij ons daarbij adviseren door diverse belangengroepen en volgen wij strikt de richtlijnen van de ANVR op.

World Animal Protection

Om dierenleed in het toerisme tegen te gaan is ANWB Reizen een samenwerking aangegaan met World Animal Protection.

In navolging van de campagne van WAP, 'Stap van de Olifant af', heeft ANWB Reizen haar beleid hieromtrent aangepast. Per 1 januari 2014 zijn olifantenritjes en -shows uit ons aanbod gehaald. Olifanten zijn prachtige wilde dieren die, door de toenemende vraag vanuit de toeristische industrie, vaak op jonge leeftijd worden ontvoerd en met bruut geweld worden getemd. Deze sociale en intelligente dieren zijn gewend om vrij in een kudde rond te trekken. Eenmaal aan het werk leiden ze een ellendig bestaan. Dit is voor ANWB Reizen de reden geweest om al die excursies waar olifanten getraind worden ter vermaak van de toerist niet meer aan te bieden. Uiteraard biedt ANWB Reizen waar mogelijk alternatieve excursies aan, waar je de olifant in een zoveel mogelijk natuurlijke omgeving kunt zien. Mocht je op de bestemming onverhoopt toch een excursie op de rug van een olifant aangeboden krijgen, dan verzoeken wij je dit aan ons te melden via info@anwbreizen.nl.

Stichting SPOTS

Veel wilde katachtigen worden met uitsterven bedreigd. ANWB Reizen steunt daarom Stichting SPOTS in de bescherming van deze bedreigde diersoorten. Bij ANWB Reizen kun je geen excursies boeken waar je in direct contact kunt komen met wilde dieren zoals tijgers en leeuwen en waarbij je bijvoorbeeld met ze op de foto gaat, ze voert, mee gaat wandelen etc. (zoals bij de Tijgertempel in Thailand).

Wij vragen desalniettemin jouw aandacht voor de campagne van stichting SPOTS: ‘Verantwoord op Vakantie naar Afrika en Thailand’. Het kan voorkomen dat je op de bestemming aangesproken wordt om een  project te bezoeken, waarbij men aangeeft dat de bedreigde diersoorten worden gefokt,. De achterliggende gedachte is hierbij dat de dieren uiteindelijk terugkeren in de natuur. Door als toerist of vrijwilliger deze projecten te bezoeken, denk je wellicht indirect bij te dragen aan de bescherming van deze beesten. Helaas is de realiteit anders. Dieren die gewend zijn geraakt aan mensen, kunnen niet overleven in het wild en feit is dat jonge dieren waarmee geknuffeld of gewandeld kan worden, vaak eindigen in de jachtindustrie.

Lees meer over deze campagne: Stichting SPOTS

Duurzame tips tijdens de reis

  • Ga met respect om met dieren;
  • Koop geen souvenirs van bijvoorbeeld ivoor of slangenleer;
  • Eet vegetarisch of veganistisch op reis;
  • Ga niet meteen in het water als je zonnebrandcrème op hebt en kies voor een koraalvriendelijke zonnebrand;
  • Raak het koraal, vissen en zeedieren niet aan als je gaat snorkelen, zwemmen of duiken;
  • Boek geen excursies waarbij je wilde dieren kunt aanraken of een foto kunt maken;
  • Bezoek geen shows met wilde dieren en zeezoogdieren zoals dolfijnen.


Kortom, laat niets anders achter behalve je voetafdruk!

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.