Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Handbagage afmetingen per vliegmaatschappij

Zo vlieg je zonder stress en zonder extra kosten

Hoe groot mag je koffer zijn als je met alleen handbagage vliegt? De regels verschillen per luchtvaartmaatschappij. Een te grote of te zware koffer kan je flink wat extra geld kosten. Bekijk het overzicht en onze andere tips zodat je zonder extra kosten aan boord gaat.

Handbagage afmetingen per vliegmaatschappij

Elke vliegmaatschappij bepaalt zelf hoe groot en zwaar jouw handbagage mag zijn en of je daar extra voor moet betalen of niet. Tenminste één stuk handbagage mag altijd gratis mee. Maar de maximale afmetingen en het toegestane gewicht van handbagage verschillen per luchtvaartmaatschappij en als je méér wilt meenemen kost dat flink wat extra. 

 

MaatschappijMax. afmetingen handbagage*Max. gewicht handbagageToegestane extra accessoires
KLM55 x 35 x 25 cm.12 kg.Eén tas, max. 40 x 30 x 15 cm.
Transavia40 x 30 x 20 cm.10 kg.Tegen bijbetaling
Ryanair40 x 20 x 25 cm.10 kg.Tegen bijbetaling
easyJet45 x 36 x 20 cm.15 kg.Tegen bijbetaling
WizzAir40 x 30 x 20 cm.10 kg.Tegen bijbetaling
Lufthansa55 x 40 x 23 cm.8 kg.Eén tas max. 40 x 30 x 10 cm. en max. 8 kg.
Eurowings55 x 40 x 23 cm.8 kg.Eén tas max. 40 x 30 x 25 cm.
British Airways56 x 45 x 25 cm.23 kg.Eén tas max. 40 x 30 x 15 cm.
Vueling40 x 20 x 30 cm.10 kg.Tegen bijbetaling
Turkish Airlines55 x 40 x 23 cm.8 kg.Eén tas max. 40 x 30 x 15 cm. en max. 4 kg.

* Economy class en standaard tarief, afmetingen incl. handgrepen en wielen.

Laatste check: 17 juli 2024. Luchtvaartmaatschappijen wijzigen de regels met betrekking tot bagage zeer regelmatig. 

Let op: Voldoet jouw handbagage niet aan de toegestane afmetingen of het gewicht voor de vliegmaatschappij dan moet deze alsnog als ruimbagage mee en maak je extra kosten. Het kan ook gebeuren dat jouw handbagage wel voldoet aan de eisen, maar alsnog (zonder extra kosten) in het ruim wordt geplaatst als de beschikbare ruimte voor handbagage boven de stoelen al vol zit. Wil je zonder stress naar de luchthaven? Volg dan onderstaande tips.

1. Houd essentiële dingen apart

Zorg dat écht essentiële zaken (paspoort, boardingpas, medicijnen, oordopjes, slaapmasker, een vest etc.) in een apart tasje in je handbagage zitten. Mocht je handbagagekoffer onverwacht toch in het bagageruim vervoerd moeten worden, dan trek je dat tasje er snel nog uit vóór je koffer in het ruim verdwijnt.

2. Twee airlines? Dubbelcheck!

Reis je heen met de ene en terug met de andere maatschappij? Check dan de bagageregels van beide airlines, want die kunnen behoorlijk verschillen.

3. Basic, light of economy vliegticket? Ook daar verschillen de regels

De maximale afmetingen voor handbagage in het overzicht gelden voor een vlucht volgens standaard tarief in de economy class. Vlieg je met een goedkoper ticket (dat bijvoorbeeld als ‘basic’ of ‘light’ wordt aangeduid), dan kan dat betekenen dat de regels voor handbagage scherper zijn. Dat geldt ook voor duurdere tickets: vaak mag je dan juist weer meer meenemen. Er bestaat geen algemene regel voor, dus check vooraf de website van de luchtvaartmaatschappij.

4. Extra koffer? Betalen!

Vooral bij de budgetairlines mag je naast de (gratis) handbagage wel ruimbagage meenemen, maar daar betaal je extra voor. Ook hier verschilt het per maatschappij hoeveel je mag meenemen en wat dat kost. Houd er rekening mee dat je gauw minstens een paar tientjes kwijt bent voor een extra koffer die je als ruimbagage meeneemt. Koop die extra ruimte bij voorkeur vooraf online op de website van de luchtvaartmaatschappij. Eenmaal op het vliegveld bij het inchecken ruimte bijkopen kan ook, maar dat is duurder.

5. Een buggy meenemen in het vliegtuig, check het vooraf

Reis je met een baby of jong kind? Dan breng je misschien extra bagage met je mee zoals buggies, babystoeltjes of andere spullen met afwijkende formaten. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je gratis een buggy in het vliegtuig meenemen, maar dat geldt niet overal, dus vooraf checken is slim.

6. Alleen handbagage is een stuk voordeliger

Hoe meer bagage je meeneemt, hoe duurder je vakantie wordt. Licht en compact reizen betekent minder sjouwen én geld overhouden om leuke dingen te doen tijdens je vakantie. Nóg een voordeel van licht en alleen met handbagage reizen: je kunt thuis online al inchecken en op de luchthaven direct doorlopen naar de security en de paspoortcontrole. Bekijk hier onze paklijst voor je vliegvakantie en onze inpaktips voor het slim inpakken van je koffer of reistas.

7. Regels voor vloeistoffen en scherpe voorwerpen in de handbagage

Reis je alleen met handbagage? Weet dan dat daar geen scherpe voorwerpen (messen, scharen e.d.) in mogen zitten. Van vloeistoffen en gels (parfum, scheergel, tandpasta e.d.) mag je maximaal 100 ml. van elk meenemen, verpakt in doorzichtig plastic.

Regels over vloeistoffen in handbagage

8. Gebruik een stevige koffer voor het ruim

Twijfel je of jouw koffer wel als handbagage geaccepteerd wordt? Zorg dan voor een stevige koffer die tegen een stootje kan. Mocht die dan alsnog het ruim in moeten, dan is de kans op beschadiging van je spullen kleiner bij gooi- en smijtwerk op het laadplatform. 

Hulp bij handbagageheisa

Wat moet je meenemen in jouw handbagage? 
Wat moet je meenemen in de handbagage? ANWB zet 5 onmisbare handbagage items voor je op een rij. Bekijk hier de tips of navigeer door naar de paklijst.
ANWB Paklijst Vliegvakantie 
Heb je een steuntje in de rug nodig bij het inpakken voor je vliegvakantie? Bekijk de ANWB paklijst vliegvakantie, dan weet je zeker dat je niets vergeet.
Travel light met deze 7 tips 
Laat de ruimbagage thuis voor je vakantie. Zeven tips hoe je zo licht en duurzaam mogelijk het vliegtuig instapt met alleen handbagage.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.