Naar artikel

Vliegen met alleen handbagage

Het draait niet alleen om centimeters, ook om kilo's

Vliegen met alleen handbagage heeft voordelen: je hoeft geen bagage in te checken, staat niet lang te wachten bij de bagageband én je hoeft niet extra te betalen voor je koffers. Maar let op: vliegtuigmaatschappijen kunnen strenger zijn in het handhaven van de regels - en die zijn nog best ingewikkeld.

Er bestaat geen standaardmaat voor handbagage. De overkoepelende luchtvaartorganisatie IATA probeerde in de zomer van 2015 een collectieve norm voor alle maatschappijen in te voeren. Het plan was om uitsluitend bagage van 55 centimeter lang, 35 centimeter breed en 20 centimeter diepte aan boord toe te laten. Aanzienlijk minder dan wat nu de regel is bij de meeste airlines. Het voorstel haalde het niet. Elke maatschappij blijft een eigen beleid voor handbagage toepassen. Meestal staat het maximum formaat van je handbagage op je vliegticket.

Afmetingen handbagage

Bij de ene luchtvaartmaatschappij mag de lengte van de koffer maximaal 56 centimeter zijn, bij de ander weer 40. Dat zijn redelijke verschillen, zeker als we niet in centimeters, maar in inhoud gaan rekenen. Het kan zijn dat je omgerekend een trolley van maximaal  20 liter in het vak mag hijsen - of van 63 liter. Check dit dus zeker van tevoren.

Bij sommige vliegtuigmaatschappijen mag je een tweede (kleiner) stuk handbagage meenemen, een zogeheten ‘persoonlijk item’. Maar die term blijkt voor interpretatie vatbaar. Een klein dameshandtasje is een persoonlijk item, maar die extra buitenmodel laptop-tas met dossiers van de zakenman is dat meestal ook. Let op: laptops en dergelijke mogen niet eens in het vliegtuigruim, maar moeten mee als handbagage omdat de batterijen ontvlambaar zijn. Die grote tas met elektronica gaat in veel gevallen dus gewoon mee met de eigenaar.

Het gewicht van handbagage

Ook voor de standaard handbagage is niet altijd duidelijk aan welke regels het moet voldoen. Bij sommige maatschappijen staan metalen frames met het formaat waaraan de handbagage moet voldoen. Bij twijfel mag je laten zien of het past, prakken mag. Een andere selectie is op basis van kilo's. Bij het inchecken van je ruimbagage moet je bij de balie óók je handbagage op de weegschaal zetten. De grens ligt gemiddeld op 10 kilo (ook hier bestaat geen éénduidigheid, soms mag het niet meer dan bijvoorbeeld 8 kilo zijn). Anderen hebben weer geen gewichtslimiet. Het loont dus vaak om handbagage thuis te wegen.

Reis je alleen met handbagage en heb je bij een automaat, of thuis je boarding pass geprint, dan ontloop je deze controle meestal.

Bij een afgeladen vlucht kan het gebeuren dat grondstewardessen koffers innemen bij de gate om ze alsnog beneden naar het ruim te verplaatsen. Soms doen ze een oproep of mensen hun reisgoed vrijwillig willen afstaan om overvolle bagagevakken te voorkomen. In beide gevallen worden geen extra kosten berekend.

Let op: de inhoud van handbagage moet wel aan bepaalde vereisten voldoen. Een zakmes, schaar en andere scherpe voorwerpen mag je niet meenemen. Vloeistoffen (parfum, after shave, niet meer dan 100 ml per stuk) en gels (tandpasta e.d) moeten in een doorzichtig zakje van maximaal 1 liter inhoud. Deze regels worden bij de security wel effectief en éénduidig toepast.

Extra tips

  • Op één of andere manier lijken rugzakken soms vrijgesteld van alle omvang –en gewichtsregeltjes voor handbagage. Zo lang je dus niet een enorm backpack mee torst, rol je met een rugzak makkelijker door alle checks.
  • Als je de gewoonte hebt om handbagage doorgaans vlak tegen de limiet aan mee te nemen, doe dit dan in een sterk koffertje van bij voorkeur kunststof of aluminium. Mocht je koffer toch ingenomen worden dan kan deze tegen eventueel gegooi en gesmijt van de bagage-afhandelaars.
  • Reis je alleen met handbagage omdat je niet wilt betalen voor ruimbagage? Kijk dan of het loont om lid te worden van een (vaak gratis) frequent flyer-programma van een maatschappij. Ook voor de lagere spaarniveaus geldt meestal dat ruimbagage voor leden gratis ingecheckt wordt.

Shop je trolley of rugzak online

Ga je binnenkort met het vliegtuig op vakantie? Je shopt je trolley, rugzak of kofferlabel heel gemakkelijk online in onze webwinkel:

Bekijk alle koffers en andere bagage-artikelen

Misschien vind je dit ook interessant

Tips bij het boeken van je vliegticket 
Op zoek naar vliegtickets en wil je een betere prijs, meer comfort en meer voorpret? Met deze handige tips haal je meer uit je vliegticket.
Paspoort: wel of niet afgeven? 
Als de receptie van je hotel of camping vraagt om je paspoort achter te laten, wat doe je dan in zo'n geval?
Koffer kwijt, beschadigd of vertraagd op de luchthaven 

Als je koffer kwijt, beschadigd of vertraagd is dan is de schade meestal te claimen bij de luchtvaartmaatschappij, maar soms ook bij de reisorganisatie of de reisverzekering. Lees wat je moet je doen in zo'n situatie.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 hulp en 5% korting voor leden.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.