Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Regels handbagage

Het draait niet alleen om centimeters, ook om kilo's

Sinds je moet betalen voor koffers nemen vliegtuigpassagiers steeds meer handbagage mee. Daarom worden airlines nog strenger in het handhaven van de regels, die best ingewikkeld blijven.

Er bestaat geen standaardmaat voor handbagage. De overkoepelende luchtvaartorganisatie IATA probeerde in de zomer van 2015 een collectieve norm voor alle maatschappijen in te voeren. Het plan was om uitsluitend bagage van 55 centimeter lang, 35 centimeter breed en 20 centimeter diepte aan boord toe te laten. Aanzienlijk minder dan wat nu de regel is bij de meeste airlines. Het voorstel haalde het niet. Elke maatschappij blijft een eigen beleid voor handbagage toepassen. Meestal staat het maximum formaat van je handbagage op je vliegticket.

Afmetingen handbagage

Bij KLM mag de breedte van de koffer maximaal 35 centimeter zijn, bij Ryanair en Lufthansa is dit 40 centimeter, maar bij Easyjet, British Airways is dat alweer 45 centimeter. Dat zijn forse verschillen, zeker als we niet in centimeters, maar in inhoud gaan rekenen. Dan tikt het pas écht aan. Bij KLM mag je omgerekend een trolly van maximaal 48 liter in het vak hijsen, terwijl dit bij Easyjet 60 liter is.

Bij de KLM kun je – in tegenstelling tot de prijsvechters – wel weer een tweede (kleiner) stuk handbagage meenemen, een zogeheten ‘persoonlijk item’. Maar die term blijkt voor interpretatie vatbaar. Een klein dameshandtasje is een persoonlijk item, maar die extra buitenmodel laptop-tas met dossiers van de zakenman is dat meestal ook. Let op: laptops en dergelijke mogen niet eens in het vliegtuigruim, maar moeten mee als handbagage omdat de batterijen ontvlambaar zijn. Die grote tas met elektronica gaat in veel gevallen dus gewoon mee met de eigenaar.

Het gewicht van handbagage

Ook voor de standaard handbagage is niet altijd duidelijk aan welke regels het moet voldoen. Bij sommige maatschappijen staan metalen frames met het formaat waaraan de handbagage moet voldoen. Bij twijfel mag je laten zien of het past, prakken mag. Een andere selectie is op basis van kilo's. Bij het inchecken van je ruimbagage moet je bij de balie óók je handbagage op de weegschaal zetten. De grens ligt gemiddeld op 10 kilo (ook hier bestaat geen éénduidigheid). Bij Corendon mag handbagage officieel niet zwaarder zijn dan 7 (!) kilo. Het loont om handbagage thuis te wegen, of je moet met Easyjet vliegen dat geen gewichtslimiet hanteert. Reis je alleen met handbagage en heb je bij een automaat, of thuis je boarding pass geprint, dan ontloop je deze controle meestal.

Bij een afgeladen vlucht kan het gebeuren dat grondstewardessen koffers innemen bij de gate om ze alsnog beneden naar het ruim te verplaatsen. Soms doen ze een oproep of mensen hun reisgoed vrijwillig willen afstaan om overvolle bagagevakken te voorkomen. In beide gevallen worden geen extra kosten berekend.

Let op: de inhoud van handbagage moet wel aan bepaalde vereisten voldoen. Een zakmes, schaar en andere scherpe voorwerpen mag je niet meenemen. Vloeistoffen (parfum, after shave, niet meer dan 100 ml per stuk) en gels (tandpasta e.d) moeten in een doorzichtig zakje van maximaal 1 liter inhoud. Deze regels worden bij de security wel effectief en éénduidig toepast.

Extra tips

  • Op één of andere manier lijken rugzakken soms vrijgesteld van alle omvang –en gewichtsregeltjes voor handbagage. Zo lang je dus niet een enorm backpack mee torst, rol je met een rugzak makkelijker door alle checks.
  • Als je de gewoonte hebt om handbagage doorgaans vlak tegen de limiet aan mee te nemen, doe dit dan in een sterk koffertje van bij voorkeur kunststof of aluminium. Mocht je koffer toch ingenomen worden dan kan deze tegen eventueel gegooi en gesmijt van de bagage-afhandelaars.
  • Reis je alleen met handbagage omdat je niet wilt betalen voor ruimbagage? Kijk dan of het loont om lid te worden van een (vaak gratis) frequent flyer-programma van een maatschappij. Ook voor de lagere spaarniveau’s geldt meestal dat ruimbagage voor leden gratis ingecheckt wordt.

Shop je trolley of rugzak online

Ga je binnenkort met het vliegtuig op vakantie? Je shopt je trolley, rugzak of kofferlabel heel gemakkelijk online in onze webwinkel:

Bekijk alle bagage-artikelen

Misschien vind je dit ook interessant:

Paspoort in je hotel: wel of niet afgeven?
Tips slapen in het vliegtuig
Tips vliegtickets boeken

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
Nu10%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!