Naar artikel

Een bosbrand op je vakantiebestemming, wat nu?

Het is nogal schrikken, een bosbrand op je vakantiebestemming. Het komt voor dat niet alleen inwoners hun huizen uit moeten, maar ook vakantiegangers moeten soms hun hotel of camping verlaten. Bij ANWB krijgen we vaak vragen over natuurbranden. Hier vind je de meestgestelde vragen en antwoorden.

Check hier een actueel overzicht van bosbranden


Wat moet ik doen als er een bosbrand bij mij in de buurt is?

Richt je tot de lokale autoriteiten en volg hun aanwijzingen. Waarschuw mensen in je omgeving. Natuurbranden zijn grillig en kunnen zich snel verspreiden. Als je ergens bent en er breekt een brand uit, zonder dat er iemand ter plaatse is, loop dan haaks op de richting waar de brand vandaan komt. Aan de richting van de rook kun je zien waar de brand zich naartoe voortbeweegt. Dus als de brand uit het zuiden komt, loop dan oost- of westwaarts. Bij voorkeur richting een beek, openbare weg, bebouwde kom of een plek met weinig begroeiing.. Uiteraard bel je meteen het alarmnummer.

Hoe bereid ik me het best voor als we moeten vluchten?

Check altijd waar de vluchtroutes zijn in jouw resort, hotel of op je camping. Zorg ook dat je weet waar de dichtstbijzijnde verzamelplaats is. Zo kun je snel wegkomen als je je verblijfplaats onverwacht moet verlaten. Neem wanneer je moet vluchten in geen enkel geval de lift: mocht de stroom uitvallen, dan zit je gevangen. Bewaar belangrijke documenten bij elkaar in een tas of rugzak. Bij een (snelle) evacuatie hoef je dan niet te zoeken naar spullen die je echt niet kunt missen. Het is ook handig om van tevoren een lijst te maken met belangrijke telefoonnummers.

Welke spullen neem ik mee bij een evacuatie?  

Neem alleen het hoognodige mee wanneer je snel moet evacueren. Wanneer je de situatie niet vertrouwt, kun je alvast een soort vluchttas klaarzetten. Denk aan de volgende spullen: 

 • paspoort/identiteitsbewijs
 • portemonnee (bankpasjes/creditcard/contant geld)
 • pasje van je verzekeraar
 • smartphone met lader
 • medicijnen
 • autosleutel
 • wat eten en drinken
 • als je een baby hebt: luiers/flesjes/drinkwater

Heb je iets meer tijd, dan kun je natuurlijk wat meer spullen verzamelen. Denk aan kleding, toiletspullen en waardevolle spullen als een fototoestel of tablet.

Zijn er tips die me helpen de situatie goed in de gaten te houden?

Wanneer er een bosbrand woedt in een gebied dat in de buurt ligt van je vakantiebestemming, houd dan meerdere keren per dag het nieuws in de gaten. Spreek je de taal, volg dan het lokale nieuws voor de meest accurate en actuele informatie. Denk aan nieuwsuitzendingen op een regionale televisie- of radiozender en berichten in kranten. Wanneer de bosbranden steeds dichterbij komen en je twijfelt over je veiligheid, dan kun je het best contact zoeken met lokale autoriteiten. Met je vragen kun je uiteraard ook terecht bij de reisorganisatie waar je hebt geboekt, of de hotel- of campingmedewerkers. Zij zullen waarschijnlijk ook op de hoogte zijn van de (ernst van de) situatie.

Om erachter te komen waar branden woeden, kun je ook op Google Maps kijken. Er wordt een vuuricoontje getoond bij gebieden waar branden heersen. Wanneer je op dit icoontje klikt, worden eventuele updates, veiligheidsinformatie en gerelateerde nieuwsberichten getoond. En als je route door een gebied gaat dat door een bosbrand is getroffen, ontvang je een waarschuwing.

Hoe weet ik of het veilig is op mijn vakantieadres?

Woedt er een bosbrand in het land/gebied waar je naartoe reist en moet je nog vertrekken? Dan kun je het best eerst contact opnemen met je reisorganisatie/touroperator of, wanneer je rechtstreeks hebt geboekt, de receptie van jouw accommodatie. Zij kunnen je voorzien van de meest actuele informatie en weten of het nog veilig is om te komen. Kom je met de auto, dan kunnen ze je waarschijnlijk ook vertellen welke route je moet rijden om de brand of afgesloten wegen te ontwijken.

Wat kan ik doen als mijn vakantiebestemming is getroffen door een bosbrand? Wie kan mij helpen?

Volg in eerste instantie altijd de instructies op van lokale autoriteiten en houd contact met je reisorganisatie of touroperator. Neem ook, zodra het kan, contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar. Zij kunnen je voorzien van deskundig advies en instructies en je verder helpen.

In geval van nood kun je ook contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247 of, indien je lid bent van de ANWB, met de ANWB Alarmcentrale +31 70 314 14 14.

Wat krijg ik vergoed van mijn reis- of annuleringsverzekering wanneer mijn vakantiebestemming wordt getroffen door een bosbrand?

Waren er al bosbranden op je vakantiebestemming op het moment dat je de verzekering afsloot? Dan kan het zijn dat deze situatie uitgesloten is van je verzekering.  De kleurcode van een land kan namelijk veranderen door een bosbrand. En niet alle reisverzekeraars bieden een vergoeding als je naar een gebied reist met code oranje of rood.

Is je vakantiebestemming groen of geel bij vertrek, maar verandert de kleurcode naar oranje of rood als je er bent, dan kun je nog wel bij je reisverzekering terecht. Er wordt wel van je verwacht dat je het land zo snel mogelijk verlaat. Controleer bij je verzekeraar hoe snel je naar huis moet terugkeren om recht te hebben op een vergoeding. 

Krijg je te maken met een bosbrand tijdens je vakantie en maak je extra kosten voor bijvoorbeeld vervangend verblijf of je terugreis, neem dan eerst contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar – anders krijg je meestal geen vergoeding. De hoogte van je vergoeding hangt onder andere af van de dekking van jouw verzekering. Het kan zijn dat je een aanvullende dekking af moet sluiten om al je kosten vergoed te krijgen.

Controleer de polisvoorwaarden van je verzekering dus altijd goed. Sommige verzekeraars noemen bosbranden letterlijk. Andere hebben het over ‘natuurramp of -geweld’, waar bosbranden dan onder vallen. In de polisvoorwaarden van je reisverzekering lees je precies op welke dekking je kunt rekenen.

Kan ik mijn reis nog annuleren als er een bosbrand is in de regio waar ik op vakantie ga?

Kun jij door bosbranden niet op je vakantiebestemming komen? Of is je accommodatie verwoest? Als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten, kunnen de annuleringskosten mogelijk vergoed worden, of kun je een andere vakantie boeken. Je moet de (aanvullende) verzekering dan wel vóór je vakantie en meestal binnen zeven dagen na het boeken hebben afgesloten. Controleer bij je verzekeraar welke kosten je vergoed krijgt. 

Krijg je geen (volledige) vergoeding als je moet annuleren door een bosbrand? Of moet je je reis aanpassen of afbreken? Dan kun je ook het Calamiteitenfonds raadplegen. Gebeurtenissen met grote impact, zoals een bosbrand, kunnen door het Calamiteitenfonds worden aangemerkt als een calamiteit. Via dit fonds kun je dan mogelijk een vergoeding krijgen. Je moet een schadeclaim indienen bij de organisator van je reis. Zij regelen de rest. Op de website van het Calamiteitenfonds vind je de meest actuele informatie.

Ik heb een ANWB Reis- of Annuleringsverzekering, waar ben ik nu voor verzekerd?

Is er op jouw vakantiebestemming sprake van een bosbrand (natuurramp)? Dan is het begrijpelijk dat je vragen hebt over de dekking van jouw ANWB Reis- of Annuleringsverzekering. Om die reden hebben wij een pagina met veelgestelde vragen pagina gemaakt, waar we antwoord geven op vragen zoals:

 • Ik heb een accommodatie geboekt die er niet meer is. Wat moet ik nu doen en waar heb ik recht op?
 • Ik heb een accommodatie gereserveerd, maar ik kan deze niet bereiken omdat de toegangswegen onbegaanbaar zijn. Wat moet ik nu doen en waar heb ik recht op?
 • Ik kan niet meer in mijn accommodatie door de natuurramp. Krijg ik via mijn reisverzekering een vergoeding voor een vervangend verblijf?
 • Ik moet door de natuurramp langer dan gepland blijven in het vakantiegebied waar de natuurramp heeft plaatsgevonden. Blijft mijn reisverzekering geldig?
 • Door de natuurramp ben ik mijn spullen kwijtgeraakt/zijn mijn spullen beschadigd. Vergoedt mijn reisverzekering deze kosten?

Bekijk hier de antwoorden op deze vragen en meer:
Natuurramp: vragen over je ANWB Reis-/Annuleringsverzekering

Misschien vind je dit ook interessant

ANWB Reisverzekering

ANWB Reisverzekering

Kies voor de ANWB Reisverzekering. Als er onverwachts iets gebeurt, kun je rekenen op de deskundige hulp van onze Alarmcentrale.

ANWB Reiswijzer

ANWB Reiswijzer

Bekijk op ANWB Reiswijzer of je welkom bent in het vakantieland van je keuze én welke beperkende voorwaarden daar gelden als gevolg van het coronavirus.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
Pechhulp in het buitenland
Vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
Coronatest met ledenvoordeel
Tot 24,-leden-voordeel

Coronatest met ledenvoordeel

Als ANWB-lid betaal je slechts 29,- p.p. voor een Sneltest en maar 45,- p.p. voor een PCR-test. Bij een negatieve uitslag ontvang je een gratis reiscertificaat.