Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB: Huurauto's zijn deze zomer beperkt beschikbaar

5 juli 2022

De ANWB verwacht dat huurauto’s deze zomer beperkt beschikbaar zullen zijn in vrijwel alle populaire vakantielanden in Europa. Verschillende grote autoverhuurbedrijven hebben tijdens de coronaperiode hun vloot aanzienlijk ingekrompen. Bij sommige aanbieders is het aantal huurauto’s zelfs gehalveerd ten opzichte van vóór de coronapandemie. Dit kan gevolgen hebben voor vakantiegangers die rekenen op vervangend vervoer bij autopech in het buitenland.

Uitbreiding vloot Logicx

Om de verwachte krapte op te vangen heeft de ANWB via dochterbedrijf Logicx haar eigen vloot aan huurauto’s bestemd voor binnen- en buitenland uitgebreid naar 4300. Een deel van de voertuigen wordt verdeeld over een flink aantal hubs in populaire vakantiegebieden in heel Europa en zullen voornamelijk worden ingezet om vakantiegangers naar huis te laten reizen.

Regel je huurauto op tijd

Als je deze zomer in een huurauto wilt rijden moet je snel zijn. Het is mogelijk dat vanwege de schaarste huurauto's niet meer te verkrijgen zijn. Tip: regel je huurauto bij de ANWB, dan profiteer je van ledenvoordeel. 

Alternatief vervoer

Mocht de voorraad ontoereikend zijn dan zal naar alternatieven worden gezocht, zoals trein, bus of vliegtuig. Voor vervangend vervoer ter plaatse zal met name een beroep worden gedaan op lokale verhuurders. Vanwege de beperkte beschikbaarheid zal dit vermoedelijk een uitdaging worden. Vakantiegangers kunnen te maken krijgen met langere wachttijden en oudere voertuigen. Ook kunnen de afstanden tot de afhaal-locatie toenemen.

De ANWB raadt vakantiegangers aan hun auto ruim voor vertrek na te laten kijken om pech onderweg zoveel mogelijk te voorkomen.

De hulpverlening aan reizigers in binnen- en buitenland wordt verzorgd door de ANWB Alarmcentrale. In het hoogseizoen van 2019 ontving de ANWB Alarmcentrale meer dan 600.000 telefoontjes van mensen die in de problemen waren geraakt. De ANWB Alarmcentrale coördineert de hulpverlening 24/7 vanuit Den Haag en Assen en heeft steunpunten in München, Lyon, Barcelona en Athene.