Op vakantie deze zomer? Boek met de zekerheid van ANWB

Op vakantie en eropuit in 2021

De Nederlandse overheid raadt op dit moment buitenlandse vakanties tot 15 mei af en ook zijn veel bestemmingen nu niet toegankelijk voor Nederlandse vakantiegangers. Toch krijgen wij van leden steeds meer vragen of ze wel al een vakantie of uitje kunnen boeken voor de zomer of het najaar. Waar moeten ze op letten? En welke zekerheden biedt ANWB als ze nu alvast een vakantie willen boeken?

Kan ik al vooruit boeken voor de zomer?

Wij kunnen de zorgen rondom corona niet wegnemen, maar wij vinden het belangrijk dat jij onbezorgd en met plezier op vakantie of eropuit kunt. Daarom vertellen we je graag welke zekerheden de ANWB biedt, zodat jij gerust een vakantie of uitje bij ons kunt boeken. Ook geven de ANWB Experts je onafhankelijk advies over waar je allemaal op moet letten als je nu een vakantie of uitje wilt boeken bij ons of bij een andere (reis)organisatie?

Extra zekerheden bij ANWB Reizen

De ANWB reisbedrijven, FOX, Pharos, ANWB Ledenreizen, en ANWB Kampeerreizen nemen je graag mee op reis. En daar hoort ook zorgeloos boeken bij! Nu is een vakantie plannen in 'normale' tijden soms al niet eenvoudig, maar is dit door corona nog een stuk ingewikkelder. We zetten daarom graag voor je op een rij, hoe wij ervoor zorgen dat jij toch onbezorgd en met plezier op vakantie kunt.

Je wilt een reis boeken voor volgend jaar, maar vindt dat door corona nog wat risicovol? Wij begrijpen helemaal dat het dan prettig is om wel alvast jouw vakantie vast te kunnen leggen, maar op een later moment nog te kunnen beslissen of je nog steeds op reis wilt! Daarom bieden we op alle nieuwe boekingen de mogelijkheid om kosteloos en zonder opgaaf van reden te annuleren.

De service in het kort:

  • Boek je reis bij ANWB Ledenreizen, FOX, Pharos of Kamppeerreizen van ANWB. Voor deze actie zijn uitgesloten: Reizen waar een cruise of treinreis bij inbegrepen zit. 
  • Nadat je de boeking hebt gemaakt, kun je veelal tot 30 of 60 dagen voor je vertrek je reis kosteloos bij ons annuleren. 
  • Gratis annuleren mag tot 30 dagen voor vertrek. 

  • Voor al onze reizen inclusief vlucht geldt dat je gratis mag annuleren tot 60 dagen voor vertrek. 

Lees meer over deze service.
 

Krijgt je bestemming kort voor vertrek vanuit het Ministerie van Buitelandse Zaken kleurcode oranje of rood ? Dan annuleren wij de reis kosteloos en kun je bij ons kiezen uit omboeken of gewoon geld terug.

Boek je een van onze pakketreizen inclusief vervoer en krijgt de vakantiebestemming tijdens je vakantie vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken code oranje of rood? Dan repatriëren we je als dat nodig is. Bij een autovakantie binnen Europa adviseren we je in dat geval over de beste manier om zelf naar huis te rijden.

De ANWB reisbedrijven, FOX, Pharos, ANWB Ledenreizen, en ANWB Kampeerreizen zijn aangesloten bij de ANVR, Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en Stichting Calamiteitenfonds Reizen. De bij deze instanties aangesloten reisorganisaties bieden reizigers verschillende extra zekerheden en voordelen. Kijk hier welke dat zijn.


Maatregelen ANWB Camping

Op anwbcamping.nl vind je informatie over meer dan 8.700 Europese campings. Een groot gedeelte van de campings is te boeken via de website. Je boekt dan direct bij de camping, onder de boekingsvoorwaarden van de camping en je betaalt ook direct aan de camping. Je kunt gemakkelijk in het Nederlands reserveren, met iDEAL betalen en je betaalt nooit meer dan wanneer je via de website van de camping zelf boekt. Je kunt de Algemene Voorwaarden van ANWB Camping hier lezen.

Om kampeerliefhebbers duidelijkheid geven, zodat zij met een veilig gevoel op de camping kunnen verblijven, heeft ANWB coronalabels geïntroduceerd. Één coronalabel als een camping is ingericht op de coronamaatregelen en één als een camping speciale coronavoorwaarden hanteert, waardoor kampeerliefhebbers zorgeloos een camping kunnen boeken voor deze zomer.

Je wilt een camping boeken voor volgend jaar, maar vindt dat door corona nog wat risicovol? Wij begrijpen helemaal dat het dan prettig is om wel alvast jouw camping vast te kunnen leggen, maar op een later moment nog te kunnen beslissen of je nog steeds op reis wilt! Om die reden heeft ANWB met bepaalde campings afgesproken om voor boekingen met aankomst in 2021 speciale coronavoorwaarden te hanteren. Bijvoorbeeld door kampeerders kort voor hun geplande aankomst kosteloos te laten annuleren of omboeken. Bekijk alle campings met coronalabel en speciale annuleringsvoorwaarden.

De ANWB heeft bij campings nagevraagd of zij voldoen aan de geldende richtlijnen van het RIVM en de veiligheidsregio’s. Als campings zich daaraan conformeren kent de ANWB het coronalabel toe. Of de campings de richtlijnen ook daadwerkelijk naleven, wordt gecontroleerd door de campinginspecteurs van de ANWB.  Zo kun je ervan uitgaan dat als je campings, welke in bezit zijn van dit label, reserveert de geldende richtlijnen handhaven.  Bekijk hier alle campings met coronamaatregelen


ANWB Eropuit - Kan dat?

Door de coronacrisis blijven we dichterbij huis. Het advies is beperk het aantal reisbewegingen en blijf zoveel mogelijk thuis. Toch wil je wel een dagje of weekendje weg of op vakantie in eigen land. Maar... kan dat eigenlijk wel?

Dierentuinen, musea, natuurgebieden en meer uitjes hebben diverse maatregelen getroffen zodat ze weer bezoekers kunnen ontvangen. Je moet bijvoorbeeld van tevoren tickets reserveren, zijn er speciale looproutes en kun je alleen contactloos betalen. Houd er daarom rekening mee dat de regels per uitje verschillen. In de Reiswijzer Nederland vindt je per uitje een overzicht van alle actuele maatregelen. Maar ook welke maatregelen gelden op campings, evenementen en wat de algemene richtlijnen zijn. 

Wanneer uitjes zoals musea, pretparken, dierentuinen, maar ook theaters hun deuren moeten sluiten voor publiek worden alle leden die via de ANWB tickets hebben gekocht, voor de periode dat de uitjes gesloten moeten blijven, per e-mail op de hoogte gehouden.

Ben je in het bezit van ANWB Tickets voor een theatervoorstelling of evenement, maar wil je vanwege het coronavirus hier liever niet naar toe? Stuur dan een mail naar tickets@anwb.nl en vermeld hierbij het ordernummer en voor welke theatervoorstelling/uitje je tickets hebt besteld. Wij zoeken, samen met het betreffende uitje, naar een alternatief. Zodra wij meer informatie hebben, stellen wij jou hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte.

Hier vind je antwoorden op nog meer vragen omtrent het beleid van ANWB Tickets omtrent het coronavirus.


Nog meer zekerheid met de ANWB Reis- en Annuleringsverzekering

De ANWB Annuleringsverzekering biedt dekking als een reisbestemming van code geel naar oranje of rood gaat. ANWB en Aegon zijn bovendien de enige reisverzekeraars die repatriëring dekken in geval van corona. Daarnaast dekt de ANWB Reisverzekering óók de kosten die gemoeid zijn met een gedwongen langer verblijf op de vakantiebestemming.

Kijk hier voor alle informatie over de dekking tijdens corona.
 

Onafhankelijk advies van experts

Met juridische vragen of voor onafhankelijk advies en informatie op het gebied van verkeer, vakantie en recreatie ben je bij ANWB aan het juiste adres. Denk daarbij aan klachten na de aanschaf van een auto, vertraging met het vliegtuig of problemen op de camping. Maar dus ook aan waar je op moet letten bij het boeken van een reis, of een vakantieland toegankelijk is, wat de mogelijkheden zijn om een reis te annuleren of te wijzigen, wat je reis- en annuleringsverzekering vergoedt en meer.

De ANWB experts geven onafhankelijk informatie, technisch en juridisch advies op het gebied van vervoersmiddelen, verkeer, vakantie en recreatie. 

Nederlandse vakantiegangers kunnen in de ANWB Reiswijzer Europa zien of zij welkom zijn in het vakantieland van hun keuze én welke beperkende voorwaarden daar gelden als gevolg van het coronavirus. De Reiswijzer biedt een actueel overzicht van de belangrijkste vakantielanden binnen Europa (op dat moment) met alle relevante informatie over de Corona maatregelen die voor Nederlandse vakantiegangers gelden.

De ANWB Reiswijzer Europa komt tot stand in samenwerking met de zusterclubs in Europa, ANWB Alarmcentrale en haar steunpunten in Barcelona, Frankrijk, München en Athene, ANWB Verkeersinformatie en ANWB Experts. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan afwijken van de bepalingen van het desbetreffende vakantieland.

Dierentuinen, musea, natuurgebieden en meer uitjes hebben diverse maatregelen getroffen zodat ze weer bezoekers kunnen ontvangen. Je moet bijvoorbeeld van tevoren tickets reserveren (voor een bepaald tijdslot), zijn er speciale looproutes en kun je alleen contactloos betalen. Houd er daarom rekening mee dat de regels per uitje verschillen. In de Reiswijzer Nederland vind je per uitje een overzicht van alle actuele maatregelen. Maar ook welke maatregelen er gelden op campings, evenementen en wat de algemene richtlijnen zijn.