Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB blij met initiatiefwet ticketgarantie

19 november 2020 Consumentenrechten beter beschermen tegen faillissementen in de luchtvaartsector

Om consumentenrechten beter te beschermen tegen faillissementen in de luchtvaartsector heeft D66 kamerlid Schonis afgelopen woensdag in de Tweede Kamer aangegeven dat hij samen met zijn collega Paternotte een initiatiefwet gaat indienen.

De initiatiefwet sluit aan bij een plan dat  ANWB, Consumentenbond, SGR en ANVR hiervoor in november 2019 aan de politieke partijen hebben gepresenteerd om te komen voor een vliegticketgarantiefonds.

In de afgelopen 3,5 jaar zijn alleen al in Europa meer dan 20 airlines failliet gegaan. Consumenten lijden hierdoor miljoenen euro's schade doordat zij hun ticketgeld kwijt raken en, als zij al op de bestemming zijn, vaak tegen hoge kosten een terugvlucht moeten boeken.

Vliegticketgarantiefonds

De coalitie van 4  partijen om te komen tot een vliegticketgarantiefonds heeft, naar Deens voorbeeld, een voorstel ontwikkeld waarbij reizigers een klein bedrag van bijvoorbeeld € 0,25 betalen bovenop de vliegticketprijs ten gunste van het garantiefonds. Uit dit fonds kunnen klanten bij een faillissement van een luchtvaartmaatschappij worden betaald en gerepatrieerd. 

Stappen worden gezet om risico aan te pakken

De  ANWB  is blij met het initiatief. “In de afgelopen maanden hebben wij met diverse politieke partijen gesproken waaronder D66. Belangrijk is dat er nu daadwerkelijk stappen worden gezet om dit risico aan te pakken. De noodzaak mag duidelijk zijn. Gisteren, op de dag van aankondiging van de Initiatiefwet, heeft Luchtvaartmaatschappij Norwegian Air faillissementsbescherming aangevraagd. In augustus gaf ook Minister Cora van Nieuwenhuizen in een overleg met ANVR, ANWB, Consumentenbond en SGR aan om samen met hen de mogelijkheid te gaan onderzoeken van een vliegticketgarantiefonds in Nederland. Haar voorkeur gaat uit naar een Europese aanpak, maar een specifiek Nederlandse oplossing hoeft dit niet in de weg te staan. Van Nieuwenhuizen heeft de partijen gevraagd om met een nadere uitwerking van het voorstel te komen. Het overleg hierover van de coalitie van vier partijen het met het ministerie loopt.

Eerder verschenen