Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Minister onderzoekt mogelijkheid garantiefonds vliegtickets

1 september 2020 ANWB: goed voor de consument en vertrouwen in de luchtvaartsector

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om toch een garantiefonds voor vliegtickets op te richten. Reizigers zouden dan hun geld terug kunnen krijgen als de vliegmaatschappij waar ze geboekt hebben failliet gaat. De ANWB is blij met het initiatief van de minister, en wil zo nodig deze reizigersbescherming alleen in Nederland invoeren. Dit is goed voor de consument en voor het vertrouwen in de luchtvaartsector.

In de afgelopen 3,5 jaar zijn alleen al in Europa meer dan 20 luchtvaartmaatschappijen failliet gegaan. Consumenten lijden hierdoor hoge schade doordat zij hun ticketgeld kwijt raken of tegen hoge kosten een terugvlucht moeten boeken. Voor consumenten is het onmogelijk om bij de boeking het risico in te schatten of een luchtvaartmaatschappij op omvallen staat. Nog voor de Corona-crisis deed de ANWB daarom samen met de ANVR, Consumentenbond en SGR een oproep om een fonds op te richten waaruit reizigers worden vergoed die slachtoffer worden van zo’n faillissement.

Klein bedrag op vliegticketprijs

Het voorstel van de vier partijen is afgeleid van het Deens model, waarbij reizigers een klein bedrag van circa € 0,25 betalen bovenop de vliegticketprijs ten gunste van het garantiefonds. De minister heeft de voorkeur om de regeling op Europees niveau in te voeren, omdat veel Nederlandse reizigers volgens het departement via België of Duitsland vliegen. Maar als eerste stap wil het ministerie de mogelijkheid op landelijk niveau onderzoeken, voordat het er op Europese schaal komt.

Eerder verschenen