Kan ik met vrienden een vakantiehuis huren deze zomer?

En 5 andere prangende zomervakantievragen

We krijgen meer bewegingsvrijheid en vakantieplannen kunnen voorzichtig (weer) gemaakt worden. Maar op vakantie gaan in coronatijd, dat is toch net even anders. Het vergt meer aandacht en planning dan voorgaande jaren. We moeten ons deels opnieuw oriënteren en veel is nog onduidelijk. We verzamelden de meest gestelde vragen van onze leden om je op weg te helpen.  

1. Kan ik deze zomer een huisje huren met familie of vrienden?

Het is als familie of vrienden (mensen die niet tot jouw eigen huishouden behoren) niet verboden om samen een huisje te delen. Wél blijven de coronamaatregelen gelden, ook op vakantie. Dat houdt in: vaak je handen wassen en 1,5 meter afstand houden. Dat laatste is natuurlijk lastig als je samen één huisje deelt. De meeste vakantieparken zijn daarnaast terughoudend en stellen dat er maximaal 1 huishouden per huisje toegestaan is. In sommige regio’s zijn meerdere huishoudens in één accommodatie wel toegestaan, mits elk huishouden eigen sanitaire voorzieningen en slaapkamers heeft.

Wil je toch graag met familie of vrienden op vakantie? Dan kun je er ook voor kiezen kleinere huisjes (naast elkaar) huren, in plaats van één groter verblijf. Op deze manier kun je ook in deze tijd toch samen vakantie vieren. Je kunt er ook voor kiezen om huuraccommodaties op een camping te boeken. Op een camping ben je toch meer buiten, is afstand houden makkelijker en daardoor is kans op besmetting kleiner. Samen wat drinken of eten kan wel gewoon, mits er afstand gehouden wordt. Bedenk bijvoorbeeld samen een menu en spreek af wie wat maakt of meeneemt. Zo voorkom je dat je met zijn allen in een te kleine keuken komt te staan, waar afstand houden niet mogelijk is. Barbecueën is natuurlijk ook een mooi alternatief, lekker in de buitenlucht. Bekijk in de ANWB Reiswijzer wat de regels zijn per vakantieland.

2. Wat kan ik doen om een huuraccommodatie goed schoon te maken en houden? 

Het coronavirus is overdraagbaar via oppervlakten. Een schone omgeving is dus erg belangrijk. Huuraccommodaties worden in deze tijd extra goed schoongemaakt en gelucht. Maar het is logisch dat je in deze periode zelf extra wil schoonmaken. De volgende tips van het RIVM zijn dan misschien handig: maak eerst droog schoon, daarna nat (met een allesreiniger), begin bij de minst vieze plekken en werk van hoog naar laag.

Daarnaast is het verstandig om tijdens je verblijf zogenoemde handcontactpunten extra vaak schoon te maken, zeker wanneer er meerdere huishoudens in één accommodatie verblijven. Te denken valt aan deurklinken, kranen, lichtknoppen, trapleuningen, afstandsbedieningen en de spoelknop van de wc. Vergeet niet om je schoonmaakspullen nadien ook goed schoon te maken! Alles schoon? Dan is het ook wel zo fijn dat het zo schoon mogelijk blijft. Was daarom in ieder geval vaak je handen en raak je gezicht niet aan. Droog je handen met een schone, droge doek of gebruik papieren doekjes en nies in je elleboog. Op zoek naar een vakantiehuisje? Bekijk hier ons aanbod.

3. Mag ik in één auto reizen naar mijn vakantie-adres met vrienden?

In een gemiddelde auto is het praktisch gezien onmogelijk om voldoende afstand te houden. Daarom reis je het best alleen met mensen uit hetzelfde huishouden. Verschillende huishoudens, verschillende auto’s: dat is de meest veilige manier en verantwoorde manier van samen reizen. Als het echt niet anders kan,mag je met één andere persoon reizen. Dan moet er wel 1,5 meter afstand gehouden worden. Reis je met 3 of meer personen uit verschillende huishoudens, in één auto, dan is dat strafbaar. De bestemming heeft daar geen invloed op en ook het dragen van mondkapjes verandert daar niets aan. Denk je dat de verveling toeslaat en reis je met kinderen? dan kun je voor elk kind onze gratis achterbankbingo printen. Kunnen ze bij aankomst kijken wie de meeste dingen gespot heeft. 

4. Mag ik vrienden of familie uitnodigen op mijn vakantie-adres? 

Vakantieparken in Nederland gaan hier wisselend mee om. Bij sommige parken zijn bezoekers zonder reservering niet toegestaan. Andere parken gaan hier wat soepeler mee om, mits er onderling 1,5 meter afstand gehouden wordt en bezoekers zich melden bij de receptie. Wil je graag bezoek ontvangen, kun je het best contact opnemen met je vakantie-aanbieder om teleurstelling te voorkomen. Dan maar geen bezoek uitnodigen? Je kunt natuurlijk ook op een plek vlakbij het vakantiepark afspreken. Zo hoeft bezoek het terrein niet op en kun je toch samen wat leuks gaan doen. Blijf wel alert en houd ook dan afstand van elkaar.

5. Is zwemmen in deze tijd wel verantwoord?

Het RIVM meldt dat er tot dusver geen bewijs is gevonden dat het virus zich verspreid via water. Zodra het virus in het water belandt, kun je niet meer besmet raken. Zwemmen kan dus gewoon, maar ook hier blijven de algemene hygiënemaatregelen van kracht. Houdt dus altijd 1,5 meter afstand van elkaar en geef elkaar de ruimte. Pashokjes mogen gebruikt worden, maar het is verstandiger om je zwemkleding thuis al aan te trekken onder je kleren. Laat jezelf opdrogen voor vertrek en douche lekker thuis, dan hoef je helemaal geen gebruik te maken pashokjes en douches.

Handig om te weten: wanneer heb ik in Nederland de meeste kans op zonnig weer?

Volgens het KNMI kent Nederland in de maanden juli en augustus doorgaans de mooiste dagen. In die periode schijnt de zon het meest, valt er weinig tot geen neerslag en is het warm. Weer.nl doet zelfs een voorspelling voor de komende zomer en komt met de volgende weersverwachting: “op basis van alle gegevens die nu voorliggen, lijken we opnieuw op een warme en droge zomer af te stevenen, met de nadruk op juli en augustus.” Kijken we naar de statistieken van de afgelopen 5 jaar, met betrekking tot het aantal zonuren in Nederland (bron: KNMI), dan geeft de eerste week van juli de meeste kans op zon. Echter, niets is zo veranderlijk als het weer.

Meer vakantievragen?