Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geen roamingkosten meer in de EU

14 juni 2017 Voordelig bellen en internet op vakantie

Mobiel bellen, sms’en en internetten op vakantie is sinds vandaag een stuk goedkoper geworden. De afgelopen jaren waren er al maximumtarieven, maar het Europees Parlement heeft besloten om de toeslagen op roaming, het gebruik van je telefoon over de grens, in de Europese Unie helemaal af te schaffen.

Je betaalt in de EU-landen nu dus hetzelfde als in Nederland, vandaar de veelgebruikte term ‘Roam like at home’. Je databundels zoals die in Nederland gelden, gelden nu ook in landen als Frankrijk, Italië en Duitsland. Dat betekent geen hoge kosten achteraf.

Uitzonderingen om roamingvrij te internetten

Er zijn wel uitzonderingen om de providers te beschermen tegen misbruik. Zo kun je toch een toeslag krijgen wanneer je voor een langere tijd in het buitenland verblijft of wanneer je belt of surft met een goedkope prepaidkaart of voordelig abonnement. De tarieven van bellen en sms’en vanuit Nederland naar het buitenland vallen niet onder deze regeling. Overigens wil de EU ook geld steken in gratis wifi-hotspots op openbare plekken in EU-landen. 

Ga je naar landen buiten de EU, zoals Zwitserland of Turkije, dan betaal je nog wel een hoog tarief. De kosten kunnen oplopen tot 2,50 per minuut of € 10,- per MB. 

Wifi en veilig internet op vakantie

Houd er wel rekening mee dat je in Nederland vaak gebruik maakt van WiFi, thuis of op je werk bijvoorbeeld. Op vakantie is er niet altijd WiFi beschikbaar en dus zul je sneller door je data heen zijn. Wifi blijft de goedkoopste manier van internetten. Wil je wel gebruik maken van een buitenlands draadloos netwerk van bijvoorbeeld je camping of hotel, wees je dan bewust van de veiligheidsrisico's. De Kampioen zette de 9 belangrijkste tips voor veilig internet op een rij.

Bekijk 9 tips voor veilig internet op vakantie