Namibië

De beste foto's? Die maak je in Namibië. Hier begint de uitgestrekte Kalahariwoestijn, maar ook de uitgebreide savanne waar de leeuw, de zebra, de olifant, de gnoe en de giraf regeren. In het zuiden ligt Fish River Canyon, de grootste canyon na die in de Verenigde Staten. En dan zijn er nog bijzondere locaties als het versteende woud, de brede, zandige kust waar talrijke zeehonden hun woning hebben en het zoutmeer van Ethosha. Sluit de dag af met een lokaal gebrouwen drankje onder de met sterren bezaaide nachthemel.

Eten en drinken

Boerewors en Sachertorte zijn traditionele gerechten die zijn meegebracht door de immigranten. Daarnaast hebben de verschillende stammen hun eigen specialiteiten. De Herero, als veehouders, gebruiken veel boter en yoghurt en eten veel schapen-, geiten- en rundvlees. De Owambo eten mielie of mahango, pap van maïs of gierst, samen met een vis- of vleesstoofpot. De Nama wonen in de woestijn en eten de typische, stekelige nara-meloen, rijk aan vitaminen en vocht. Er wordt veel koffie en thee gedronken, waaronder rooibos. Het assortiment alcoholische dranken omvat naast een eigen merk bier, wijnen en likeuren uit Zuid-Afrika. Traditionele dranken zijn o.a. gierstbier, watermeloenwijn en sterke drank.

Kunst en cultuur

Evenwijdig aan de kust liggen de zand- en rotsgebieden van de Namib-woestijn. Een steile rotswand (Brandberg, 2574 m) gaat landinwaarts over in een golvend hoogland, dat in het oosten richting Kalahari-bekken afloopt naar zo'n 1000 m. Op dezelfde hoogte ligt in het noorden de Etosha-zoutpan, een van de grootste in Afrika. Het klimaat is subtropisch met droge winters en hete zomers, die wat getemperd worden door de ligging op grote hoogte. Ongeveer 7% van het land wordt ingenomen door wildreservaten, waarin antilopen, leeuwen, buffels en olifanten leven. Bekende badplaatsen zijn Swakopmund en Walvisbaai.

Natuur

Langs de Namibische kust liggen de zand- en rotswoestijnen van de Namib. Landinwaarts gaat de steile rotswand van de Brandberg over in golvend hoogland, dat in het oosten, richting Kalahari-bekken, afloopt naar zo'n 1000 m. Ook op die hoogte ligt in het noorden van het land de Etosha-pan, een van de grootste zoutpannen in Afrika. Kenmerkend voor Namibië is het woenstijnklimaat met zijn hete zomers en het hele jaar door nauwelijks neerslag. De zomerse hitte wordt wat getemperd dankzij de hoge ligging van het grootste deel van het land. De wildreservaten (als Etosha, Kalahari en Namib-Naukluft), het duinlandschap van de Sossusvlei en de kuststeden Swakopmund en Walvisbaai trekken de nodige toeristen.

Winkelen

In Windhoek zijn verschillende modewinkels. Op de markt en in galeries wordt lokaal handwerk verkocht. Bij de Okahandja Craft Market worden bijvoorbeeld inheemse houtsnijwerk, geweven goederen en geslepen stenen verhandeld tegen relatief lage prijzen. Typische souvenirs zijn diamanten, halfedelstenen, houtsnijwerk zoals bewerkte noten en maskers, juwelen, kleding, muziekinstrumenten, kleurrijke traditionele gewaden, tapijten en dierenvellen. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast. Denk bij de aanschaf van souvenirs aan het internationale verbod op de in- en uitvoer van (producten van) beschermde dieren- en plantensoorten.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Namibië? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van de lokale verkeers- en douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Namibië