Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Mozambique

Het land waar de rust is wedergekeerd na jaren van stroperij en burgeroorlogen. Ongerepte natuur, safari’s waar je maar een handvol mensen tegenkomt en schitterende koraaleilanden, dát is Mozambique nu. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Mozambique.

Wat te doen in Mozambique?

De onontdekte parel van Afrika is met 801.590 vierkante kilometer maar liefst 22 keer zo groot als Nederland. Een land waar je als natuurliefhebber je hart ophaalt. Van geelgouden stranden en uitgestrekte theevelden tot moeraslandschap en savanne. Ga op safari in een van de beschermde natuurgebieden, bezoek de chaotische havenstad Maputo of streep drie landen van je lijstje in het grensoverschrijdende natuurpark Limpopo. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Mozambique.

1. De heilige berg Namuli in Gurúè

In Cuemba, in het westen van Mozambique, begint de reis naar het weelderige binnenland. Stap in de trein en doorkruis de groene landschappen en talloze theevelden van Mozambique. Na 2 uur ga je in het plaatsje Nampula verder met de bus. Het onverharde wegdek zorgt voor een hobbelige reis. Door elkaar gerammeld bereik je na ongeveer 5 uur de eindbestemming: Gurúè. Een dorpje gelegen op 720 meter hoogte omringd door theevelden met de majestueuze Mount Namuli op de achtergrond.

De 2419 meter hoge Mount Namuli is een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Gurúè. Het lokale Mauka-volk gelooft dat Namuli het thuis was van hun voorouders, de eerste Mauka-man en -vrouw. Vraag in het dorp toestemming aan de Rianha (vrouw van het dorpshoofd) om de berg te beklimmen. Na een 8 uur lange klim door dichtbegroeide bossen bereik je de voet van Namuli. ’s Nachts kampeer je onder een heldere sterrenhemel en is het geknetter van het kampvuur het enige dat de oneindige stilte doorbreekt.

2. ‘Salma!’ op Ibo Island

In het uiterste noordoosten van Mozambique ligt een lange keten van 32 tropische eilanden: de Archipel van Quirimba. Een van de bekendste eilanden van de archipel is Ibo Island. Het eiland is nog niet ontdekt door de massa en dit wil de bevolking graag zo houden. De inwoners van de archipel willen niet dat de eilanden worden overspoeld door toerisme en de natuur wordt aangetast. Daarom is er door de overheid en de lokale gemeenschap een gedragscode opgesteld. Zoals het betalen van een entry fee (toegangskaart) om Ibo Island te bezoeken.

Maak een tour met een erkende tourguide (te herkennen aan hun ID en blauwe uniform) naar de vuurtoren van Ibo Island. De vuurtoren werd niet alleen gebouwd om het land te beschermen maar ook om naderende schepen te waarschuwen voor de immense rotsen en ruige golven van de kustlijn. Houd tijdens de tour een beleefde en respectvolle houding tegen de lokale bevolking. Groet met ‘Salma!’ en enthousiaste reacties zijn gegarandeerd.

3. De wederopbouw van het Gorongosa Nationaal Park

Waar de dierenpopulatie in Gorongosa Nationaal Park jarenlang door plezierjacht werd uitgedund, is het park nu weer in wederopbouw. Portugese machthebbers verjoegen in 1921 de inwoners van het gebied, waardoor ze ongestoord vrijwel al het wildlife stroopten. Daarna brak er in 1976 ook nog een burgeroorlog uit waardoor tot 1992 bijna heel het park werd verwoest.

Toen Gorongosa in 1960 werd uitgeroepen tot een beschermd nationaal park, leefden er nog een betreurend klein aantal wilde dieren, waaronder maar tweehonderd leeuwen. De 3500 waterbokken in het park zijn nooit weggeweest. Zij ontsprongen de dans omdat de stropers hun vlees niet lekker vonden. Vandaag de dag is de hoeveelheid wildlife weer aan het herstellen. Het is inmiddels het thuis voor een sterk groeiende leeuwen- en olifantenpopulatie. Ga op safari met een lokale gids en zie zelf hoe het park langzamerhand transformeert in een paradijs.

4. Het mooiste treinstation ter wereld in Maputo

In de hoofdstad van Mozambique is het met meer dan 1,3 miljoen inwoners een drukte van jewelste. In de 17e eeuw was Maputo een Portugese kolonie, waardoor de havenstad nog steeds een Europees karakter heeft. De boulevards langs de kust worden versierd door rijen palmbomen, te vergelijken met de promenades in Zuid-Europa. In het centrum zijn de koloniale huizen met witte pilaren en veranda’s uit het Portugese verleden het decor. Tip: bezoek ook het centraal station van Maputo. Gebouwd tussen 1908 en 1916 in Beaux-Artsstijl en geroemd als een van de mooiste treinstations ter wereld.

Een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is Mercado Municipal, een groente- en vismarkt in een overdekte hal. De verse, gemarineerde vis ligt hier letterlijk voor het oprapen. Trakteer je smaakpapillen op vers klaargemaakte zeevruchten, waaronder garnalen in piri-pirisaus. Probeer ook eens de lokale favoriet matapa. Cassavebladeren, gekookt in een pindasaus en vaak gecombineerd met de piri-piri garnalen. Een gegarandeerde smaakexplosie.

5. Beleef een authentieke safari in Niassa Game Reserve

In het noorden van Mozambique, tegen de grens van Tanzania, ligt het grootste beschermde gebied van het land, met een oppervlakte net zo groot als Denemarken. Niassa Game Reserve is het thuis van de grootste wildpopulatie van Mozambique, waaronder de zeldzame Afrikaanse wilde honden. Honderden miombo-bossen afgewisseld door moeraslandschap en imponerende granieten rotsen vormen het decor van dit ongerepte natuurpark.

De afgelegen locatie in het noorden en de wegen die nog vrij zijn van andere voertuigen. Hier ligt de focus niet op zoveel mogelijk toeristen binnenlaten, maar op ontmoetingen met wilde dieren weg van de drukte. Door jarenlange stroperij zijn de dieren in het park nog altijd op hun hoede en verschuilen ze zich vaak. Houd er dus rekening mee dat het spotten van dieren lastiger gaat dan bij een safari in bijvoorbeeld het Kruger Park in Zuid-Afrika.

6. Klein maar een grote reputatie: Ilha de Moçambique

Het is niet voor te stellen dat dit oude – bijna verlaten – eiland vroeger de hoofdstad en het centrum van de toen Portugese kolonie Mozambique was. Nog geen 3 kilometer lang en 500 meter breed, is Ilha de Moçambique slechts een stip op de aardbol. Toch was het eiland in de 19e eeuw een van de belangrijkste handelspoorten voor de route naar India. De vervallen koloniale gebouwen hebben een plek bemachtigd op de Unesco-werelderfgoedlijst. Niet door het uiterlijk maar doordat er eeuwenlang dezelfde bouwmaterialen (kalksteen en palmbladeren) werden gebruikt.

Bezoek het oudste fort dat nog overeind staat in Afrika. Het noordelijke uiteinde van Ilha de Moçambique wordt gedomineerd door Fort São Sabestião. De bouw van het fort begon in 1558 en duurde maar liefst 62 jaar. Terwijl je door het oude fort loopt, bieden de gaten in de muren een adembenemend uitzicht op de Indische Oceaan en hoor je de golven woest tegen de omliggende rotsen slaan.

7. Het grensoverschrijdende natuurpark Limpopo

Toen Mozambique samen met Zimbabwe en Zuid-Afrika de grenzen met elkaar opende, ontstond een van de grootste beschermde gebieden van de wereld: het Limpopo Transfrontier Conservation Area. Dit natuurpark verbindt het Limpopo National Park in Mozambique, het Kruger Park in Zuid-Afrika en Gonarezhou National Park, Manjinji Pan Sanctuary en Malipati Safari Area in Zimbabwe. De grenzen van het park worden gemarkeerd door kronkelende rivieren en het landschap wordt gekenmerkt door lebombo-bossen en uitgestrekte velden vol met acacia’s, een struikvormige plant met gele bloemen.

De meer dan 145 soorten zoogdieren, waaronder giraffen, leeuwen en poema’s zijn niet gebonden aan de landsgrenzen en kunnen zo Mozambique, Zuid-Afrika of Zimbabwe in- en uitlopen. Terwijl je met je 4WD – het enige voertuig dat het wegdek aan kan – door het grensoverschrijdende natuurpark rijdt, kruis je maar liefst drie landen van je lijstje. Praktisch: je kan Limpopo gewoon bezoeken met het standaard toerisme-visum voor Mozambique.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.