Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De hoogtepunten van de hoofdstad: Valletta

Hou je van heerlijk zwerven door historische straatjes en smalle steegjes? Dan zit je in Valletta op de goede plek. De gebouwen in de stad vertellen ieder hun eigen verhaal en ademen een dromerige sfeer. Aanzienlijk veel bouwstijlen zijn vertegenwoordigd vanwege de mix van mediterrane, Britse en Arabische culturen door de jaren heen. Sinds 1980 staat Valletta op de werelderfgoedlijst van UNESCO en in 2018 werd de stad, naast Leeuwarden, benoemd tot Culturele Hoofdstad van Europa!

Wat te doen in Valletta?

1. De Sint-Janscokathedraal

De Sint-Janscokathedraal is een 16e-eeuwse kathedraal midden in de stad. De kathedraal werd gebouwd in opdracht van de Ridders van de Orde van Malta, waarbij ze in eerste instantie lette op de functionaliteit van het gebouw. In de zeventiende eeuw besloot de Italiaan Mattia Pretti het interieur van het gebouw te decoreren. De acht kapellen aan weerszijden van de kathedraal vertegenwoordigen elk een sectie van de Maltezer Ridderorde. Blinkend bladgoud schittert men tegemoet bij binnenkomst door de ingang van de sobere voorgevel. De marmeren vloer, gedecoreerde grafstenen en gedetailleerde schilderijen zorgen ervoor dat je urenlang je ogen uitkijkt! 


2. Barrakka Gardens

Heeft de drukte van de stad je uitgeput na allerlei prachtige bezienswaardigheden te hebben bezocht? Bezoek dan deze twee locaties om een kleine pauze te nemen in de zon. In beide tuinen vind je prachtige mediterrane vegetatie. De Barrakka tuinen werden aangelegd in 1661 als recreatieplek voor ridders uit Italië. In de hogere tuinen vind je misschien wel een van de beste uitzichten die je kan vinden op het gehele eiland. Vanaf de bogengalerij zijn de uitzichten over de haven en de Drie Steden indrukwekkend. De lagere tuinen zijn rustiger dan de hogere, met uitzicht op de schepen die aanmeren in de haven. In 1810 werd hier een neoklassiek monument aangelegd voor Sir Alexander John Ball. Deze viceadmiraal verdreef in de 19e eeuw de Franse strijdmacht die destijds Malta bezette. 

3. Grootmeesterspaleis

Voor een kijkje in de rijkdom van de Orde van Malta toentertijd breng je een bezoek aan deze bezienswaardigheid. In de zestiende eeuw gaf de Orde de opdracht tot de bouw van dit paleis. Hier zouden de ridders van de Maltezer Orde zich jarenlang hebben gevestigd tot de Britten het paleis overnamen toen zij Malta in handen kregen. Vandaag de dag wordt een deel van het paleis gebruikt als kantoor van de president. De overige vertrekken zijn open voor bezichtiging. Het pand bestaat uit verschillende kleurrijke ruimtes met muurschilderingen, antieke wandtapijten en schitterende plafonds. Voor de liefhebber is er een wapenmuseum met een imposante collectie uit het tijdperk van de Orde. 


4. Grand Harbour

De Grand Harbour (Maltese naam: Il-Port il-Kbir) is een natuurlijke, beschutte haven gelegen op het noordoosten van Valletta. Op de oever van de Grand Harbour zijn overblijfselen gevonden van tempels die in alle waarschijnlijkheid stammen uit ongeveer 3600 v. Chr. In de Romeinse Tijd werd de natuurlijke monding al gebruikt als handelshaven, waarna het door de jaren heen steeds verder werd uitgebreid. Tegenwoordig woont een groot deel van de bevolking van Malta binnen een straal van drie kilometer van deze haven. De beste manier om de Grand Harbour te ontdekken is tijdens een boottocht. Je hebt keuze tussen een tocht langs de landtong van ca. 80 minuten of een korte tocht naar de Three Cities aan de overkant. Of blijf op het vasteland en strijk neer bij een van de restaurants aan de Pinto Wharf, een gezellige promenade aan het water. Zo heb je direct een mooi uitzicht op de haven in weer een ander perspectief.

5. Nationaal Archeologisch Museum

Het Nationaal Museum voor Archeologie is een van de meest uitbundig versierde barokke gebouwen van Valletta. De rijk beschilderde muren en het houten balkenplafond laten de rijkdom van die tijd goed zien. Eveneens zijn er allerlei vondsten en artefacten tentoongesteld, daterend van de prehistorie tot en met de late Middeleeuwen. Malta is altijd een strategische plek geweest in tijden van oorlog en is door vele volkeren bezet geweest. Ondanks deze bezettingen en gevechten om de eilanden meermaals te veroveren, zijn er veel objecten bewaard gebleven. Hiermee biedt het museum de bezoeker een goede introductie tot de geschiedenis van de Maltese eilanden.

Nog verder lezen over Malta?

De 5 mooiste steden van Malta 
Naast zon en zee heeft Malta nog veel meer te bieden. Deze 5 culturele hoogtepunten zijn zeker de moeite waard.
De mooiste bezienswaardigheden van Malta 
Vaar in kleurrijke Luzzu-bootjes in Marsaxlokk, bewonder het glinsterende water in de Blue Grotto en struin door de mediterrane Barakka-tuinen in Valletta.
De mooiste natuur van Malta 
De steile rotspartijen en het opstotende water in de glinstering van de zon maken op de volgende bestemming plaats voor de turquoise kleur van de zee en een afgelegen zandstrand.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.