Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Kazachstan

Wandel door de Valley of Castles in het Charyn Canyon Nationaal Park, bezoek de Zenkov-kathedraal in Almaty en bekijk de schitterende sterrenhemel op de Assy-hoogvlakte. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Kazachstan.

Wat te doen in Kazachstan?

Kazachstan ligt op de grens van Europa en Azië en is een dunbevolkt land: het heeft evenveel inwoners als Nederland, maar is tachtig keer zo groot. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd Kazachstan in 1990 een onafhankelijke staat die met het oog op de toekomst graag naar het Westen kijkt. Het is bij de meeste mensen een nog onbekende bestemming met verrassend uiteenlopende bezienswaardigheden. Bewonder de duizenden jaren oude rotstekeningen in de Tamgaly Gorge en proef gefermenteerde kamelenmelk op Zelionyj-bazaar. Hang een kleurig lint in de wensboom van het Karkaraly Nationaal Park en bekijk de bijzondere architectuur in de hoofdstad Noersoeltan. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Kazachstan.

1. Rotsformaties in Charyn Canyon Nationaal Park

In het zuidoosten van Kazachstan ligt het Charyn Canyon Nationaal Park, genoemd naar de 150 kilometer lange en spectaculaire kloof die door de Charyn-rivier over miljoenen jaren is uitgeslepen. De canyon, met het oranjerode gesteente, wordt ‘de kleine broer van de Grand Canyon’ genoemd. Hij heeft er qua kleur en vorm veel van weg maar is minder diep, tot maximaal 300 meter.

Maak een wandeling door de Valley of Castles, het mooiste deel van het park. Erosie heeft hier tot de verbeelding sprekende formaties in het zachte zandsteen veroorzaakt. Laat je fantasie de vrije loop en zoek naar herkenbare vormen als kastelen, dieren en torens. De Valley of Castles is 3 kilometer lang, loopt uit in de Charyn-rivier en is een aftakking van de grote Charyn-kloof. Rust uit in de schaduw van de langs de oever staande Aziatische populieren en ga even pootjebaden, voordat je weer terugloopt naar de parkeerplaats.

2. De architectonische hoogstandjes van Noersoeltan

In 2019 is de naam van de hoofdstad van Kazachstan gewijzigd van Istana naar Noersoeltan, genoemd naar de net afgetreden president die deze functie dertig jaar bekleedde. Het is, na het Mongoolse Ulaanbaatar, de koudste hoofdstad ter wereld met temperaturen die ‘s winters zakken tot -40 graden. In de zomer wordt dat met temperaturen boven de 30 graden weer goedgemaakt. Sinds de stad in 1997 hoofdstad werd, verrijst hier het ene na het andere architectonische hoogstandje.

Een van de opvallende gebouwen is een 150 meter hoge transparante tent (het Khan Shatyr-gebouw) die, onder een hoek van 75 graden, in 2006 is gebouwd. De constructie bestaat uit een metalen frame bekleed met ETFE, een hoogwaardig folie dat zonlicht doorlaat en de temperatuur in het interieur reguleert. Bezoek dit bijzondere bouwwerk, dat behalve winkels en restaurants ook entertainment biedt. Stap in de monorail en laat alles de revue passeren, zoals een dinopark, bioscopen, een vrije val-toren en een zandstrand met zwemwater.

3. Prehistorische taferelen in de Tamgaly Gorge

Midden in de steppe ten noordwesten van de stad Almaty ligt de Tamgaly Gorge. Deze kloof staat op de Unesco-werelderfgoedlijst vanwege de meer dan vijfduizend petrogliefen (rotstekeningen) die in dit ravijn door nomadische volken in verschillende clusters zijn aangebracht. De meeste zijn gegraveerd in het donkere woestijnpatijn (een natuurlijk vernis) dat het gesteente bedekt. De oudste dateren uit de 14e eeuw v. Chr. Deze zijn het diepst ingegraveerd met het scherpe vuursteen dat hier gevonden wordt.

Bezoek de kloof in de namiddag wanneer het zonlicht er goed op schijnt. Wandel langs de verschillende groepen van afbeeldingen. Zoek naar herkenbare figuren en voorstellingen, zoals zonnegoden, dieren, rituele dansen, offeraltaren en jachtscènes. Je kunt er heel dichtbij komen, want er staan geen hekken omheen, maar aanraken is niet toegestaan. Neem een kijkje bij de grafterpen in dit gebied, gemaakt voor de stamoudsten. Een uitgegraven graf laat zien dat mensen een paar duizend jaar geleden tientallen centimeters kleiner waren dan tegenwoordig.

4. De ‘lekkernijen’ van Almaty

De voormalige hoofdstad Almaty ligt op 800 meter hoogte omgeven door het Zailyisky Alatau-gebergte met pieken tot 5000 meter boven zeeniveau. Met bijna twee miljoen inwoners is het de grootste stad van Kazachstan. De naam betekent ‘rijk aan appelen’, vanwege de hoeveelheid wilde appelboomgaarden in de omgeving. Trakteer je zintuigen op een uitje naar de Zelionyj-bazaar. Felgekleurde bergen met kruiden, in honing gedoopte krekels, gefermenteerde alcoholische kamelenmelk en medicinale gedroogde kikkers springen in het oog. En appels natuurlijk.

Breng een bezoek aan de geelgekleurde 56 meter hoge Zenkov-kathedraal in het Panfilov Park. Het is een van de weinige houten kathedralen ter wereld en in 1904 gebouwd zonder gebruik van spijkers. In de Sovjettijd was het een museum, maar sinds 1990 is het weer in zijn oorspronkelijke functie als Russisch-orthodoxe kerk in gebruik genomen. Bekijk de met edelstenen belegde gouden iconen, religieuze muurschilderingen en felgekleurde glas-in-loodramen. Let op: schouders en knieën moeten bedekt zijn en van vrouwen ook het hoofd.

5. Het berglandschap van het Karkaraly Nationaal Park

Een welkome afwisseling in de steppes van Kazachstan is het bergachtige Karkaraly Nationaal Park. De hoogste berg, Zhirensthal Peak, is 1403 meter hoog en goed te herkennen door de drie natuurlijke stenen torens bovenop de top. De verschillende groene tinten van de gemengde bossen fleuren de rotsformaties van grillig grijs graniet op. Het gebied is de natuurlijke habitat van de grootste wilde schapensoort ter wereld, het Argali-schaap, dat 2 meter lang kan worden.

Bewandel vanaf het Shaktyor Resthouse het 10 kilometer lange uitgezette pad. Onderweg kom je langs zowel het ovale Shaitankul-meer met de rotsige kust als het kleine in een bassin verstopte Basseyn-meertje, beide op een hoogte van 1200 meter gelegen. Neem een gekleurd lint mee en hang dat in de wensboom vlakbij het Shaitankul-meer. Je kan hem niet missen: hij hangt al vol met linten van allerlei kleuren. Diegenen die je voorgingen hebben hun wens hiermee al gedaan.

6. De zomernomaden van de Assy-hoogvlakte

Op 75 kilometer van Almaty ligt de Assy-hoogvlakte, op 2800 meter hoogte. Dit plateau bestaat uit graslanden afgewisseld met naaldbossen. Een paar rivieren en onverharde wegen doorsnijden het gebied. Al duizenden jaren gebruiken nomaden deze hoogvlakte in de zomer als graasland. Nog steeds zie je hier schapen, koeien en geiten zich te goed doen aan het sappige gras, onder toeziend oog van hun herders te paard. Zij overnachten in de typische ‘yurts’ (traditionele ronde tenten) die je her en der op de steppe ziet staan.

Neem (alleen van de buitenkant mogelijk) een kijkje bij het Assy Turgen-observatorium waarvan de bouw in de Sovjettijd begon maar niet is afgemaakt vanwege het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. In 2014 is het project weer opgepakt en in 2017 in gebruik genomen met een van de sterkste telescopen ter wereld. De afgelegen locatie is perfect, want er is hier geen lichtvervuiling. Ook met het blote oog is de sterrenhemel hier letterlijk en figuurlijk schitterend.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.