Reisdocumenten en rijbewijs Japan

Ga je op vakantie naar Japan? Check dan van tevoren welke reisdocumenten je nodig hebt en hoe het zit met je rijbewijs in Japan. Dan weet je zeker dat je zonder problemen door de douane komt of een auto kunt huren.

Reisdocument

  • Een geldig paspoort met minstens één lege visumpagina is vereist.
  • Controleer of het document ruim voldoende geldig is, voor het geval dat het verblijf langer mocht duren dan gepland.

Visum

  • Een visum is niet nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Inreis via een ander land

  • Voor een tussenstop (transit) in een ander land op weg naar Japan: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisumgenoemd) nodig hebt.

Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

  • Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in Japan:
    • Een retour- of doorreisticket.
    • Bewijs van voldoende financiële middelen voor de periode van verblijf. Dit kunnen bankafschriften zijn, salarisstrookjes, garanties van de gastheer/vrouw ter plaatse, bewijs van ontvangst studiebeurs, ziektekostenverzekering, beschikbaar contant geld waaronder reischeques en creditcards.
    • Documenten die het doel van de reis aantonen (zoals een hotelreservering).
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
  • Tekst bijgewerkt: november 2018. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Japanse ambassade.

Rijbewijs

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Japan. Het IRB model 1949 is vereist.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Het IRB is 1 jaar geldig.
  • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

  • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Bijzonderheden

  • Deze informatie geldt voor Nederlandse ingezetenen.

Voertuigdocumenten

Voor informatie over het bezoeken van Japan met eigen of andermans voertuig: informeer bij de ambassade, het consulaat en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij de verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Meer praktische info over Japan

Adressen en telefoonnummers
Praktisch ter plaatse
Verkeer
Vervoer