Reisdocumenten en rijbewijs India

Ga je op vakantie naar India? Controleer dan altijd voor de zekerheid even welke reisdocumenten verplicht zijn en hoe het zit met een rijbewijs over de grens. 

Reisdocument

  • Een paspoort is vereist. Het document moet bij de visumaanvraag nog minimaal 6 maanden geldig zijn, bij aankomst moet het document geldig zijn tot en met vertrek.

Visum

  • Een visum is nodig.
  • Het visum kan aangevraagd worden bij een India Visa Application Centre
  • Er worden biometrische gegevens (vingerafdrukken en gezichtsscan) afgenomen. Hiervoor kun je, zonder afspraak, op alle werkdagen terecht bij een van de Visa Application Centers in Den Haag, Amsterdam of Rotterdam (zie verderop). Uitgezonderd zijn kinderen onder de 12 en ouderen boven de 70 jaar.
  • Het visum kan ook op de ambassade aangevraagd worden wanneer de biometrische gegevens afgenomen zijn. De verwerkingstijd van het visum is dan aanzienlijk langer en de kosten zijn hoger.
  • Voor de visumaanvraag is nodig:
    • Via de ambassade: een online ondertekend en eventueel uitgeprint aanvraagformulier op indianvisaonline.gov.in. Aangeraden wordt de richtlijnen voor het invullen van de online aanvraag goed door te lezen. Kies hierbij de ambassade waar de aanvraag ingediend gaat worden, er wordt meteen een afspraak gemaakt.
    • Via de visumservice VSF: volg de stappen op de website: vfsglobal.com/india/netherlands
    • Een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij de aanvraag. Het paspoort moet 2 lege visumpagina's bevatten.
    • Een online ondertekend en eventueel uitgeprint aanvraagformulier op indianvisaonline.gov.in.
    • 2 pasfoto's.
    • Een recent positief bankafschrift of een garantverklaring van een familielid met een kopie van diens recent positief bankafschrift.
  • Een toeristenvisum voor maximaal 1 jaar kost circa € 120, een visum voor 6 maanden of korter kost evenveel. Het visum gaat in op de dag van afgifte. Er kan met een betaalkaart (ook een Visa- of Mastercard) of contant betaald worden. Betalingen van het visum worden gedaan bij een van de Visa Application Centres. 
  • Let op: Met een visum van 1 jaar kan je paspoort verlopen zijn voordat je op reis gaat. Vraag daarom bij de aanvraag van een nieuw paspoort je oude paspoort terug zonder dat het paspoort/visum gestanst wordt en neem beiden mee op reis. 
  • Zie ook de informatie op anwb.nl/visum.

Elektronisch visum (e-TV)

  • Een elektronisch toeristenvisum is aan te vragen (e-TV) via indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html. Het visum online kost circa USD 50 en is geldig voor een verblijf van 30 dagen. Betaling van het visum moet uiterlijk 4 dagen voor vertrek zijn voldaan. Het visum mag maximaal 2x per jaar aangevraagd worden en kan niet verlengd worden tenzij er een medische noodzaak is. 
  • Er worden biometrische gegevens (vingerafdrukken en gezichtsscan) afgenomen bij binnenkomst in India. Dit is verplicht. Dit kan echter alleen als je India binnen reist via een van de volgende vliegvelden: Bangalore, Chennai, Kochi, Delhi, Goa, Hyderabad, Kolkata, Mumbai, Thiruvananthapuram, Ahmedabad, Amritsar, Gaya, Jaipur, Lucknow, Trichy en Varanasi. De uitreis mag via andere vliegvelden of grensposten.

Tussenstop

  • Voor een tussenstop (transit) in een ander land op weg naar India: informeer bij het consulaat of consulaire afdeling van de ambassade of er voor dat land een transitvisum nodig is.

Visa Application Centre

  • Parkstraat 99
    2514 JH Den Haag
    Open: ma t/m vr van 9-15.30 uur voor afgifte, 15-17 uur voor ophalen documenten.
  • 2e verdieping Travelport gebouw 
    Radarweg 501-545 
    1043 NZ Amsterdam
    Open: ma t/m vr van 9-14.30 uur voor afgifte, 15-17 uur voor ophalen documenten.
  • Stationsplein 45
    Unit A3.003
  • 3001 GB Rotterdam
    Open: ma t/m vr van 9-14.30 uur voor afgifte, 15-17 uur voor ophalen documenten.
    Telefonische hulplijn: 070 770 94 87, ma t/m vr van 9-18 uur.
    vfsglobal.com.


  •  

Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

  • Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in India:
    • Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts (alleen nodig als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied). Zie voor meer informatie lcr.nl.
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
  • Tekst bijgewerkt: november 2018. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Indiase ambassade.

Rijbewijs

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in India. Het IRB model 1949 is vereist.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Het IRB is 1 jaar geldig.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

  • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist. De minimumleeftijd is 18 jaar.
  • Let op: Het IRB kent geen categorie AM (bromfietsen). Deze voertuigen worden voor het IRB beschouwd als 'Motoren'. Je hebt dus voor een bromfiets in India een motorrijbewijs (A1, A2 of A) nodig. Check van tevoren bij de vertegenwoordiging van India in Nederland of je ook bij het huren van een bromfiets een motorrijbewijs nodig hebt.

Bijzonderheden

  • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voertuigdocumenten

Voor informatie over het bezoeken van India met eigen of andermans voertuig: informeer bij de ambassade, het consulaat en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij de verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Meer praktische info over India

Douaneregels
Gezondheid
Adressen en telefoonnummers
Internet en bellen
Praktisch ter plaatse
Vervoer
Verkeer
Verkeersregels