Mooi & warm wandelen in Europa

6 wandelgebieden waar je het hele jaar voor warmloopt

Of het nu zomer, herfst, lente of winter is... Trek je wandelschoenen en je korte broek maar vast aan. In deze Europese gebieden kun je altijd voor een heerlijke wandelvakantie terecht!

1. Madeira (Portugal)

Kleurexplosie in de Atlantische oceaan

Dit vulkanische eiland ligt ver weg in de Atlantische oceaan. Door de fraaie gebouwen in Portugese stijl ademen veel dorpjes en steden nog een koloniale sfeer. Madeira is hét wandeleiland van Europa. Beroemd zijn de levadas, smalle irrigatiekanaaltjes die de Portugezen in de steile bergwanden hebben uitgehakt, vaak omzoomd door duizenden paarse liefdesbloemen. Nergens ter wereld kun je over zulke grote afstanden (2.000 km) wandelen langs levada’s, zodat je met een minimale inspanning maximaal kunt genieten van het landschap. Madeira telt honderden soorten exotische bloemen, planten en vogels. Watervallen kletteren vanaf hoog langs de rotsen, steile kliffen bieden overweldigend uitzicht over de oceaan en je kunt dwalen door prachtige botanische tuinen en tropische bossen.

Bekijk de ANWB Wandelreis naar Madeira.
Bestel de Rother wandelgids Madeira.

2. Tenerife (Spanje)

Surrealistisch vulkaaneiland

Bizarre rotsformaties en uitgestrekte lavavelden in de kleuren zwart, rood, oranje en bruin. Op Tenerife, het grootste van alle Canarische eilanden, waan je jezelf soms op een buitenlandse planeet. Toppunt van het eiland, zowel letterlijk als figuurlijk, is het surrealistische landschap rond de Pico del Teide. Met zijn 3.718 meter torent deze vulkaankegel ver boven alles uit en is het zelfs de hoogste berg van heel Spanje. Rond de top ligt een uitgestrekte caldera (krater) van 16 kilometer doorsnede; een vulkanisch landschap dat zijn weerga niet kent. Maar we zouden Tenerife tekort doen als we niet ook de prachtige dennenbossen zouden noemen of de semi-regenwouden met glibberpaden en de lagergelegen kuststrook met zijn vetplanten, cactussen, palmbomen en machtige canyons. Daar waar de badgasten meestal niet verder komen dan de stranden in het zuiden, is er voor de wandelaar nog een hele wereld te ontdekken in het midden en noorden van Tenerife.

Bekijk de ANWB Wandelreis naar Tenerife.
Bestel de Rother wandelgids Tenerife.

3. Andalusië (Spanje)

Van de sneeuw naar de subtropen

Er zijn weinig plekken met zoveel landschappelijke verscheidenheid als het zuiden van Andalusië. Op een strook van circa 350 kilometer lengte en maximaal 80 kilometer breedte vind je hier drieduizend meter hoge bergen die vrijwel het hele jaar met sneeuw bedekt zijn én een subtropische kust vlak bij elkaar. Wandel over muildierpaadjes, oude verbindingspaden tussen dorpen en nog niet ontdekte of al lang weer in vergetelheid geraakte bergpaadjes langs de witte bergdorpen van de Alpujarras, door sprookjesachtige bossen, verborgen dalen en kloven of over de hoogste bergruggen, met vaak uitzicht op de blauwe Middellandse Zee en zelfs Noord-Afrika. Ook aan kusten met schilderachtige kliffen, vissersdorpen en natuurlijke droomstranden is hier geen gebrek.

Bekijk de ANWB wandelreis naar Andalusië.
Bestel de Rother wandelgids Andalusië.

4. Gran Canaria (Spanje)

Over Koninklijke paden

Het eiland Gran Canaria biedt veel meer dan alleen zon, strand en zee. Op dit ‘miniatuurcontinent’ vind je zowel hoge zandduinen als subtropische dalen, droge canyons met palmenoases en glinsterende stuwmeren, dennenbossen en bergweiden. In het noordwesten storten kliffen 800 meter omlaag de zee in, in het centrum verheffen zich spitse bergkammen en bizarre monolieten. Het binnenland van Gran Canaria wordt door circa 1.000 kilometer aan wandelpaden ontsloten – geen ander Canarisch eiland heeft zoveel wandelmogelijkheden. De meeste van deze paden zijn zeer oud: direct na de 'conquista', de verovering door de Spanjaarden, werden ze aangelegd om afgelegen bergdorpen met de kust te verbinden. De zogeheten Caminos Reales (Koninklijke paden) waren met stenen geplaveid en breed genoeg om door boeren met muildieren begaan te worden. Tegenwoordig is ongeveer een derde van deze oude paden gerestaureerd, deels gemarkeerd en klaar om ontdekt te worden!

Bestel de Rother wandelgids Gran Canaria.

5. Cyprus

Eiland van de goden

Meer dan 300 dagen per jaar zon maken Cyprus tot een van de zonnigste en warmste reisdoelen van Europa. Zon en strand vormen echter maar één facet van wat dit eiland heeft te bieden. Je kunt op Cyprus uitstekend wandelen! Er zijn vele prachtige bestemmingen, bijvoorbeeld watervallen en zeegrotten, kloven en kliffen aan de krijtwitte rotskust bij Kaap Aspro. In het bijna 2.000 meter hoge Troodosgebergte wandel je door schaduwrijke bossen met zwarte dennen en grillig gevormde jeneverbesstruiken. Nog iets bijzonders: nergens anders in het Middellandse Zeegebied kun je zo eenvoudig kennismaken met de veelzijdige mediterrane flora als op de door bosbeheer uitgezette ‘Nature Trails’, op hun mooist in het voorjaar als de orchideeën in bloei staan en op de bergweiden miljoenen wilde bloemen strijden om een plekje.

Bekijk de ANWB wandelreis naar Cyprus.
Bestel de Rother wandelgids Cyprus.

6. Evia (Griekenland)

Verborgen wandelparel

Evia is het op één na grootste Griekse eiland na Kreta. Het eiland heeft een enorme diversiteit, men noemt het Griekenland in het klein. Het zuiden is droog en rotsig, het noorden groen, het midden iets ertussenin. De hoogste top is de Dyrfis, 1.743 m. Evia is geliefd onder de Grieken zelf, maar verder nog onontdekt en puur gebleven. Buiten de vakantiemaanden juli en augustus heb je Evia dan ook helemaal voor jezelf. En dan kun je er heerlijk wandelen. Bijvoorbeeld over de eeuwenoude paden vanuit het bergdorp Steni door kastanje- en sparrenbossen van het Xirovounu gebergte. Naar de imposante top van de Dyrfis. Of door mooie kloven die eindigen bij verlaten en vergeten strandjes. Evia ligt op een uur rijden van Athene en is door twee bruggen verbonden met het vasteland, dus je bent er zo!

Bekijk de ANWB wandelreis naar Grieks Evia.

Bereid je wandelvakantie goed voor

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd