Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Honduras

Honduras is onterecht een van de minst bezochte plekken in Midden-Amerika. Een ongerept land gezegend met verlaten stranden, weelderige jungles en levendige steden, zoals de bruisende hoofdstad Tegucigalpa. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Honduras.

Het land waar de jungle wordt afgewisseld door tropische stranden met een Caribisch tintje. Honduras is de thuisbasis van de wonderbaarlijke Maya-ruïnes, die verscholen liggen in het regenwoud. Bewoond door imposante roofdieren van de jungle, zoals de jaguar. Toch is Honduras een van de minst bezochte landen in Midden-Amerika, met als voordeel dat het nog niet overspoeld is door toeristen en de Midden-Amerikaanse cultuur nog écht te proeven is. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Honduras.

1. Jungle en watervallen in het Pico Bonito Nationaal Park

Het park dat is vernoemd naar de grillige groene berg, die met kop en schouders boven de jungle uitsteekt. Nationaal Park Pico Bonito kent indrukwekkende hoogteverschillen met als laagste punt 60 meter en als hoogste punt de imposante 2436 meter hoge berg. Het park begint op zeeniveau met een tropisch regenwoud en gaat langzaam de hoogte in terwijl het verandert in een droog dennenbos.

De beste manier om Pico Bonito te bezoeken is te voet. Het park heeft een uitgestrekt netwerk van paden, met als bekendste de El Mapache-wandelroute. Deze 3 uur durende wandeling gaat dwars door het regenwoud en eindigt bij de 80 meter hoge El Bejuco-watervallen voor een verfrissende duik. Op zoek naar meer avontuur? Het is mogelijk om de Pico Bonito te beklimmen. Hou er rekening mee dat dit alleen kan onder begeleiding van een gids en dat het een dag in beslag kan nemen.

2. De ruïnes van Copán: keer terug in de tijd van de Maya’s

Verscholen in de jungle aan de grens van Guatemala liggen de nauwelijks aangetaste ruïnes van Cópan. Onderzoekers keken hun ogen uit toen ze deze ruïnes van het eeuwenoude Maya-rijk uit de 5e eeuw in 1570 ontdekten. In de 19e eeuw begonnen de officiële onderzoeken en opgravingen van dit eeuwenoude rijk. Hier kom je in tegenstelling tot de Tikal-ruïnes in Guatemala slechts een handvol toeristen tegen.

De hiërogliefen-trap is een van de bekendste restanten uit het Maya-tijdperk. De zeventig treden waar meer dan 1800 hiërogliefen in zijn gekerfd is de langste hiërogliefen-tekst ooit gevonden. De schriften geven bijzondere gebeurtenissen van de Cópan-dynastie weer, maar de exacte volgorde van deze gebeurtenissen ontcijferen is een moeilijke kluif. Amerikaanse archeologen verwijderden de metersdiepe wortels die verstrengeld waren tussen de treden en schudde hierdoor onbedoeld alles door elkaar. De treden zijn hersteld, maar niemand weet of dit in de oorspronkelijke volgorde is.

3. Van mijncentrum tot bruisende hoofdstad: Tegucigalpa

De stad Tegucigalpa is een echte tongbreker. Om het simpel te houden noemen de inwoners hun stad ook wel ‘Tagus’. De stad stond in de Middeleeuwen bekend om de omliggende heuvels die rijk waren aan zilver en goud. In 1578 stichtten de Spanjaarden de stad als mijncentrum, waardoor het uitgroeide tot een van de belangrijkste steden van Honduras. Sinds 1937 is Tagus de bruisende hoofdstad van dit Midden-Amerikaanse land.

In het centrum overheerst het geluid van toeterende auto’s. Er is één voetgangerspad, Calle Peatonal, waar je rustig loopt zonder het verkeer te ontwijken. Dit pad komt uit in het hart van het centrum: Parque Central, waar je uitkijkt over de achterliggende heuvel El Picacho. Boven op deze heuvel staat het 32 meter hoge beeld van Jezus Christus. Als eerbetoon aan de geboorte van Jezus, een symbool van hoop en leven. ’s Avonds versierd met duizenden lichtjes en te bewonderen van kilometers afstand.

4. Roatán: het pareltje van de Baai-eilanden

Helderblauwe zee, wit zand en honderden rijen palmbomen. De Baai-eilanden, in het Spaans ook wel Islas de la Bahía, zijn een levende ansichtkaart. Utila, Roátan en Guanaja liggen op de grens van de Caraïben en Midden-Amerika, omringd door het grootste rif ter wereld met een lengte van 1000 kilometer: het Meso-American Reef.

Het bekendste en grootste eiland is Roátan. Hier zijn de stranden spierwit en is de onderwaterwereld een wonderschone bezienswaardigheid. Tijdens een duik in de onderwaterwereld van Roatán zwemmen scholen blauwe papegaaivissen en roggen je tegemoet tussen het wuivende koraal. Een van de opvallendste bewoners is de flamingotong (zeeslak), te herkennen aan zijn oranje stippen, die vredig tegen een koraalrif aan plakt. Ga wel voorzichtig met het koraal om. Pak het niet vast en breek het niet af, maar bekijk het van een afstand. Zo genieten reizigers nog generaties lang van de prachtige onderwaterwereld van de Baai-eilanden.

Bekijk ook: de mooiste stranden ter wereld

Bekijk ze hier 

5. Exotische vogels in Macaw Mountain

Toen de Amerikaanse bioloog Lloyd Davidson meer dan twintig bijzondere geredde vogels bezat, ging hij op zoek naar een geschikte en natuurlijke leefomgeving voor zijn dieren. Die plek vond hij in de jungle van Cópan: het perfecte klimaat voor tropische vogels en meer dan genoeg ruimte. Zo richtte hij het vogelopvangcentrum en educatiecentrum Macaw Mountain op. Vandaag de dag heeft het park de grootste populatie geredde tropische vogels van Midden-Amerika. Dwalend door het park kom je langs kakelende papegaaien tot fluitende parkieten die hier hun nieuwe thuis hebben gevonden.

In het educatiecentrum leer je meer over de geschiedenis van het park en het belang van vogels in de Maya-cultuur. Zoals de felgroene quetzal die voor de Maya’s zoveel waard was dat zijn staartveren als betaalmiddel werden gebruikt en de nationale munt vandaag de dag nog steeds naar deze vogel is vernoemd. Tip: het park grenst aan een koffieplantage. De perfecte plek om na je bezoek te genieten van een kopje koffie met het geluid van de zingende vogels op de achtergrond.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.