Doen en zien in Griekenland

Griekenland staat zowel bekend als de bakermat van onze beschaving als de wieg van onze democratie. Wie echter verder kijkt dan de klassieke zuilen en de byzantijnse kerkkoepels ontdekt een fantastisch landschap, waarin land en zee onder een weldadige zon een onstuimige tango dansen.

Kortom Griekenland bestaat uit een unieke mix van weerbarstig bergland en een fascinerend eilandenrijk, waar de badgast een keur aan mooie stranden aantreft. Een bezoek aan Griekenland betekent ook haventjes met vrolijk gekleurde bootjes, de geur van geroosterde vis en een glas ouzo .

Kies hieronder het onderwerp waar je meer over wil weten en we geven je de allerleukste tips over wat er te doen én te zien is in Griekenland!

Aan evenementen is er geen gebrek. Zo zijn er in allerlei regio's culturele festivals, wijnfeesten en jaarmarkten. De meeste evenementen hebben een religieus karakter. Vooral het orthodoxe paasfeest is ook voor ongelovigen bijzonder indrukwekkend. Daarnaast worden de naamdagen van de heiligen en de schutspatronen uitbundig gevierd.

Onze tips als je in Griekenland bent

1. Attika Park

In de buitenwijken van Athene vind je een dierentuin met een uitgebreide vogelcollectie én een dolfinarium. Het Griekse paard Skyros is een van de weinige typisch Griekse dieren die te zien is. www.atticapark.com.

2. Parasailing/parapente/deltavliegen

Het achter een speedboot aan zweven, het aan een valscherm afdalen van een berg en deltavliegen of hanggliding zijn populair en worden in diverse plaatsen aangeboden. www.eleao.gr.

3. Kajakken

In Kónitsa, Epirus, Macedonië, Thessalië en de Peloponnesus is het mogelijk om te kajakken, kanoën en raften.

4. Vagonetto

In het themapark Vagonetta Mining Park of Forkis staat de historie van de mijnbouw centraal. De tocht door de mijn met de vagonetta, een authentiek treintje dat vroeger werd gebruikt, duurt ongeveer een uur. www.vagonetto.gr.

5. Maria Hemelvaart

Op 15 augustus, de dag dat Maria stierf en Jezus de ziel van zijn moeder naar de hemel droeg, viert Griekenland feest. Dat begint in de namiddag op de dorpspleinen met muziek en dans.

Wie zich vol verbazing afvraagt hoe de enorme blokken waaruit de muren van de Myceense burchten zijn samengesteld op hun plek kwamen, is in goed gezelschap. Ook Pausanias een reisgidsenschrijver uit de Romeinse keizertijd wist het antwoord niet. Hij merkte slechts op dat de steenblokken zo zwaar waren, dat zelfs een span muilezels de lichtste niet van hun plaats konden trekken. In de Oudheid dacht men dat deze vestingbouw het werk was van de Cyclopen. Dat waren volgens de Griekse mythologie een drietal eenogige reuzen die de oppergod Zeus hadden voorzien van donder en bliksem.

Onze tips als je in Griekenland bent

1. Veryína

In 1977 ontdekte de Griekse archeoloog Manólis Andhrónikos een leeggeroofd graf met muurschilderingen én twee grafkamers met kostbare schatten. In het museum kun je de kunststukken uit de koninklijke tomben bewonderen. Werelderfgoed. whc.unesco.org.

2. Metéorakloosters

De streek Metéora in Thessalonië kenmerkt zich door op hoge rotspilaren gebouwde kloosters. Van de zes kloosters die nog zijn bewoond, doen er vier dienst als museum. Werelderfgoed. whc.unesco.org.

3. Tholos

Het virtuele theater in Athene biedt de mogelijkheid om via een tijdmachine een interactieve 'reis' te maken naar de antieke Griekse wereld en steden als Milete en Olympia. www.tholos254.gr.

4. Dionysostheater

Athene heeft veel grote bezienswaardigheden. Probeer vooral een bezoek te brengen aan het Dionysostheater. Dit marmeren bouwwerk, waarvan nog 25 van de oorspronkelijke 64 rijen overeind staan, verrees in de 4e eeuw v.Chr.

5. Archeologisch museum Thessaloniki

Een van de publiekstrekkers is de Dhervénikrater, een verguld bronzen mengvat met zilveren decoraties. Zeer interessant zijn ook de laatarchaïsche en vroegklassieke vondsten. Het museum herbergt ook de oudste papyrus van Griekenland.

Veel Griekse dorpen zien er met hun betonbouw nogal uniform uit. Gelukkig zijn er in alle windstreken van Griekenland uitzonderingen op deze regel te vinden. Zo zijn de natuurstenen dorpen in de streek Zachori in Epirus een lust voor het oog. Hetzelfde geldt voor de dorpen in het Piliogebergte in Centraal-Griekenland. Ook de dorpen rond het dal van de Lousios in het hartje van de Peloponnesus zijn uw bezoek dubbel en dwars waard. Net als het sneeuwwitte labyrint van de Cycladendorpen. De metropolen Athene en Thessaloniki tonen met hun talrijke bezienswaardigheden en vertier het gezicht van de grote stad.


Onze tips als je in Griekenland bent

1. Athene

In de oudste hoofdstad van Europa kun je antieke tempels, Byzantijnse kerken en neoklassieke gebouwen bewonderen. De stad heeft ook een rijk uitgaansleven. Wereldergoed. whc.unesco.org.

2. Modern Thessaloniki

Na de grote brand van 1917 werd deze moderne stad opnieuw opgebouwd op basis van een Frans plan met brede, parallel aan de haven lopende boulevards.

3. Kónitsa

Dit vriendelijke plaatsje ligt aan de mond van de spectaculaire Aoöskloof. In deze kajakhoofdstad van Griekenland worden allerlei spannende watersporten, zoals kajakken en raften, aangeboden.

4. Delos

Vlak bij het eiland Mikonos ligt het kleine en langgerekte eiland Delos. In de 2e eeuw v.Chr. moeten hier zo'n 40.000 mensen hebben gewoond. De nog te bezichtigen ruïnes stammen uit die periode. Werelderfgoed. whc.unesco.org.

5. Korfoe-stad

De stad wordt gedomineerd door de Venetiaanse citadel. In de binnenstad vind je mooie Venetiaanse huizen in smalle straatjes. Sinds 2007 staat de oude binnenstad op de werelderfgoedlijst. whc.unesco.org.

De Griekse keuken bestaat in wezen uit een boerenkeuken. Een lekkere boerenkeuken waarin brood en olijfolie een belangrijke rol spelen. In de restaurants staan allerlei bakken op uw inspectie te wachten. De inhoud bestaat meestal uit diverse vlees, vis of vegetarische gerechten. Je kunt vlees en vis ook op houtskoolvuur laten grillen. Bij het eten kun je bronwater drinken, een biertje of een wijntje bestellen. Dat kan in een karaf uit het vat of een fles zijn van een bekend Grieks label. Als dessert neem je vers fruit of zoetigheid als baklava met ijs. ' Kali Orexi' oftewel 'Eet smakelijk.


Tips als het gaat om eten en drinken in Griekenland

1. Estiatório

De meeste Griekse restaurants zijn estiatório. Dit Oudgriekse woord betekent eetzaal. Ook tegenwoordig zijn deze restaurants nog spaarzaam ingericht en worden de gerechten in een vitrine warm gehouden. www.gourmet.gr.

2. Orektiká

Bekende voorgerechten zijn tzatzíki (mengsel van snippers komkommer, romige yoghurt en veel knoflook) en de zalmkleurige taramosaláta (viskuit aangelengd met olie en aardappelen, yoghurt of oud witbrood).

3. Ouzo

Een ouzo, de naar anijs smakende borrel, wordt gewoonlijk samen met wat voorgerechten op het terras van een ouzeri (een soort tapasbar) of in een kafenío genuttigd. Het wordt aangelengd met water.

4. Rétsina

Overal wordt rétsina gedronken. Dit is een met de hars van de aleppoden versterkte witte wijn.

5. Wijn

De kwaliteit van de wijn is de laatste jaren een stuk vooruitgegaan. Let eens op labels zoals Averoff, Calligas, Domaine Carras, Kosmatatos, Papaioannou of Gerovassiliou. www.greekwine.gr.

De Griekse kustlijn is ruim 15.000 kilometer lang. Dus hoef je niet bij een ander op schoot te kruipen. Er zijn lange zandstranden, er is kiezelstrand en je kunt ook van de rotsen in het azuurblauwe zeewater duiken. Er zijn stranden met alle faciliteiten voor toeristen en eenzame baaitjes en stranden voor hen die in de huid van Robinson Crusoe willen kruipen. Veel Griekse stranden worden zo schoon gehouden dat ze er het keurmerk Blue Flag in het zand kunnen steken.


Onze tips 

1. Blauwe vlag

De kwaliteit van het zeewater en de stranden wordt elke jaar onderzocht. Stranden die voldoen aan de hoge eisen, krijgen het predikaat Blauwe Vlag. www.blueflag.org.

2. Watertemperatuur

In april is het zeewater nog behoorlijk koud. Pas in mei begint het op temperatuur te komen. In oktober koelt het water weer af, maar is nog altijd warmer dan in mei.

3. Onderwatersport

Overal kun je snorkelen. Scuba diving is ook mogelijk onder begeleiding van een van de vele duikscholen, die verspreid zijn over het hele land.

4. Plastic schoenen

Soms is de kustlijn zo rotsachtig, dat je er verstandig aan doet om plastic schoenen te dragen. Mede vanwege de giftige stekels van zee-egels die aan de rotsen vastkleven.

5. Caretta caretta

Verschillende stranden op de eilanden Kefalonia en Zakynthos zijn broedplaatsen van de zeldzame schildpad caretta caretta. Voor deze stranden gelden regels, zodat de schildpad zoveel mogelijk beschermd wordt.

Naar Griekenland met ledenvoordeel

Wist je dat de ANWB de allermooiste reizen heeft naar Griekenland? Of je nu zoekt naar een camping, een volledig verzorgde rondreis of een actieve vakantie, je vindt het bij de ANWB! Boek je bij ANWB Ledenreizen, dan krijg je als ANWB-lid gratis extra's bij je vakantie! Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel je krijgt!

Bekijk de actuele aanbiedingen van ANWB Ledenreizen

Ga je naar Griekenland op vakantie? Bereid je reis dan goed voor met onze praktische informatie en tips. Of je nu wilt weten hoeveel tol je onderweg kwijt bent, wat de maximumsnelheden zijn of wat er verplicht mee moet in de auto, je vindt het bij ons.

Bekijk onze praktische tips en informatie

Je ziet: in Griekenland is er meer dan genoeg te beleven. We wensen je een hele fijne vakantie!


Populaire artikelen over een vakantie naar Griekenland:

Speciaal voor jou geselecteerd