Tolwegen & tolvignetten in Frankrijk
Ga snel naar
Wat zijn de toltarieven en tolwegen?
Hoe betaal ik tol?
Elektronisch tol betalen: Hoe werkt dat?
Veelgestelde vragen
Ga snel naar
Wat zijn de toltarieven en tolwegen?
Hoe betaal ik tol?
Elektronisch tol betalen: Hoe werkt dat?
Veelgestelde vragen
Met de ANWB Routeplanner kun je gemakkelijk zien welke tolkosten je maakt op je geplande route.
In Frankrijk moet je voor de meeste wegen te herkennen aan de letter "A" gevolgd door een nummer tol betalen, op een enkele uitzondering na. Voor sommige bruggen en tunnels moet je ook tol betalen. Dit zijn wegen die beginnen met de "A" waar je geen tol hoeft te betalen:
Slagbomen verdwijnen (péage en flux libre)
Ter bevordering van de doorstroming zullen de tolstations met slagbomen op termijn gaan verdwijnen en komen er alleen open tolpoorten boven de weg (péage en flux libre). De tolpoorten registreren het kenteken, de tolbadge of het tolvignet. Voor zover bekend zijn alleen op de A4 (bij afrit 36 Boulay) en op de nieuwe A79 geen tolhuisjes meer. Vanaf juni 2024 staan er ook geen tolhuisjes meer op de A14 en vanaf december 2024 ook op de A13 (trajecten tussen Parijs en Normandië). Meer informatie bij veelgestelde vragen.
Bij tolpoorten kun je betalen met een tolbadge, een creditcard of contant geld. Boven elke tolpoort wordt aangegeven hoe je er kunt betalen.
Betalen met een Nederlandse bankpas is op sommige wegen mogelijk, maar het is aan te raden om een creditcard achter de hand te hebben voor als je bankpas niet geaccepteerd wordt.
Met een elektronisch kastje (tolbadge, badge télépéage) in de auto kun je in Frankrijk automatisch tol betalen. Je hoeft dan niet meer te stoppen bij de tolpoort om af te rekenen, maar kunt rustig doorrijden. Je mag met de tolbadge door de speciale télépéagepoorten (Liber-t, de poortjes met de oranje ‘t’), waarmee je in het hoogseizoen lange wachttijden kunt besparen. Je kunt de tolbadge kopen voor vertrek in de ANWB-winkels voor de landen Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië of online bestellen. Met de tolbadge kun je ook betalen bij enkele honderden parkeerterreinen en parkeergarages in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.
Let op: Voor voertuigen van meer dan 3500 kg zijn de tolbadges niet bruikbaar. Voor deze voertuigen is een ander kastje (OBU; on board unit) geschikt. Maar voor zover ons bekend worden OBU's alleen aan bedrijven geleverd, niet aan particulieren. Zie: ulys.vinci-autoroutes.com.
Met een creditcard (pincode niet nodig) kun je bij alle poortjes betalen, behalve als ze gereserveerd zijn voor ‘télépéage’ (aangegeven met alleen een oranje 't'). Neem voor de zekerheid contant geld mee voor het geval de creditcard niet werkt. Betalen met een prepaid creditcard (carte de crédit prépayée) is niet mogelijk.
Contant betalen kan in een automaat bij de meeste tolpoortjes. Bij sommige automaten is het mogelijk munten in een mand te werpen. Let op de blauwe bordjes met muntstukken erop, hier kan je contant betalen. Let op: sommige tolmaatschappijen accepteren alleen munten vanaf tien cent en biljetten tot € 20. Bij poortjes waar zowel een oranje 't' als een groene pijl staan aangegeven, kan iedereen terecht. Bemande tolpoorten komen steeds minder voor. Als er iets misgaat, vraag dan assistentie via de intercom. Op een (nog) zeer beperkt aantal trajecten kan bij de automaten uitsluitend betaald worden met creditcard of tolbadge, dus niet contant of met een Nederlandse bankpas. Dat is bijvoorbeeld het geval op een stuk van de A63 van Irun richting Bordeaux.
Met een Nederlandse bankpas betalen (pincode niet nodig) is mogelijk op een aantal wegen van de tolmaatschappijen ALBEA, Atlandes, SANEF en VINCI. Dit wordt meestal aangegeven met het Maestrologo. Het kan dus niet overal, daarom raden we aan contant geld of een creditcard achter de hand te hebben voor als je niet met je Nederlandse bankpas kunt betalen.
In Frankrijk wordt op sommige wegen elektronisch tol geheven, ook wel "péage en flux libre" genoemd. Hierbij registreren camera's boven de weg de kentekens automatisch, dit bevordert de doorstroming van het verkeer.
Het makkelijkste is om een tolbadge in de auto te hebben, zodat de elektronische tol automatisch kan worden afgeschreven. Heb je geen tolbadge? Dan is het ook mogelijk om de tol online te betalen. Kijk hiervoor op op aliae.com. Het niet betalen van tol kan leiden tot een boete van 90 tot 375 euro.
Op deze wegen in Frankrijk is de automatische tolheffing al ingevoerd.
Franse wegen met elektronische tol
Categorie 1: auto's, busjes, campers en bestelwagens zonder of met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie maximaal twee meter bedraagt, gemeten vanaf de grond (exclusief eventuele bagage op het dak).
Categorie 2: auto's, busjes, campers en bestelwagens zonder of met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan twee, maar minder dan drie meter bedraagt, gemeten vanaf de grond (exclusief eventuele bagage op het dak).
Categorie 3: campers, bussen en bedrijfsvoertuigen op twee assen met een hoogte van minimaal drie meter of een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg.
Categorie 4:
Categorie 5: Motoren en trikes (ook met zijspan of aanhanger).
Voertuigen (personenauto's, busjes, campers) die qua afmeting tot categorie 2 behoren, maar die aantoonbaar via een vermelding op kenteken- of rijbewijs voor gehandicaptenvervoer zijn aangepast en ingericht, worden gerekend onder categorie 1. De aanpassing staat vermeld onder J op het kentekenbewijs en is ook te vinden op ovi.rdw.nl. Is de aanpassing niet geregistreerd, neem dan contact op met de RDW. Zie voor meer informatie op rdw.nl.
Het voertuig moet bij voorkeur duidelijk zichtbaar van een gehandicaptenparkeerkaart of rolstoelsticker zijn voorzien. Een Europees gehandicaptenparkeerkaart moet getoond kunnen worden.
Bij de tolstations is aanmelden met de vereiste papieren mogelijk bij de bemande tolhokjes. Bij automatische tolpoorten kan via de informatieknop om assistentie worden gevraagd. Om discussie aan de tolpoort te voorkomen kan het handig zijn een print mee te nemen van de pdf die hiervoor beschikbaar is op autoroutes.fr/fr/classification-des-vehicules.htm (klik op 'Télécharger le dépliant détaillé'). De informatie voor gehandicapten staat onderaan de eerste pagina van de pdf.
Nee, een tolbadge is niet verplicht, maar wel handig. Een tolbadge is een snelle manier om te betalen als je door de tolpoortjes in Frankrijk rijdt. Zo voorkom je lange wachtrijen. Je kunt bij de tolpoortjes ook betalen met een een bankpas, een creditcard of contant geld.
Nee, je hebt geen tolvignet nodig voor Frankrijk. In Frankrijk betaal je tol bij de tolpoortjes. In sommige landen, zoals Oostenrijk en Zwitserland, maken ze geen gebruik van tolpoortjes en is het verplicht om vooraf een tolvignet aan te schaffen om op die manier tol te betalen.
Als je niet wilt betalen voor de tolwegen kun je ervoor kiezen om een andere route te nemen. Dit duurt vaak langer en is uiteindelijk duurder door de brandstofkosten. Je kunt aangeven in de ANWB Routeplanner of je tolwegen wilt vermijden of niet, dan geeft de ANWB Routeplanner direct een overzicht van de tolkosten en de brandstofkosten.
Nee, een tolbadge is een elektronisch kastje voor in de auto die je kunt gebruiken in Frankrijk, Portugal, Italië en Spanje om sneller door de tolpoortjes heen te rijden. Niet verplicht, wel handig. Een tolvignet is verplicht in bepaalde landen, zoals Oostenrijk en Zwitserland. Hier betaal je geen tol bij tolpoortjes, maar schaf je vooraf een tolvignet aan om zo te betalen voor het gebruik van de wegen.
Bekijk of een tolvignet voor jou verplicht is door je route in te vullen in de ANWB Routeplanner.
De péage en flux libre zijn open tolpoorten boven de weg. De tolpoorten registreren het kenteken, de tolbadge of het tolvignet. Dit is ter bevordering van de doorstroming. Voor zover bekend is dat vooralsnog alleen op de A4 bij de afrit Boulay (afrit 36), op de autoroute de Normandie en op de nieuwe A79. Meer informatie over de betalingsmogelijkheden:
Dien klachten in bij de desbetreffende tolmaatschappij. Stuur zo mogelijk kopieën mee van bonnetjes waar de klacht over gaat. Schrijf in het Frans of in het Engels.
Op het dak of de aanhanger bevestigde zaken en goederen tellen niet mee bij de berekening van de totale hoogte van het voertuig of de combinatie (bijvoorbeeld antenne, skibox, dakkoffer (coffre de toit) of imperiaal met fietsen, surfplanken of bootje). Ook bij de automatische tolpoorten is dit zo.
Mocht toch het verkeerde tarief berekend worden, schakel dan hulp in via de intercom bij de tolpoort. Terugvorderen van een te veel betaald bedrag kan ook naderhand bij de betreffende tolmaatschappij. De contactgegevens staan op het ticket. Het is belangrijk het ticket als bewijs mee te sturen naar de tolmaatschappij.
Voor zover bekend zijn er geen tolwegen op Corsica.
Betalen voor tolbruggen en toltunnels kan op dezelfde manier als bij de tolwegen, met uitzondering van de Mont-Blanc- en de Fréjustunnel.
De tarieven van de Duplextunnel op de ringweg A86 bij Parijs (Rueil - Vaucresson - Vélizy) variëren naar gelang tijdstip, richting en betaalwijze. De tunnel is alleen toegankelijk voor personenauto's of combinaties tot 2 m hoogte. De tunnel is verboden voor motoren, vrachtauto’s zwaarder dan 3500 kg en voertuigen op lpg. Voor meer informatie en tarieven zie duplexa86.fr.
De tolbadge is niet geschikt voor de Mont-Blanc- en de Fréjustunnel. Betalen kan wel contant of met een creditcard; zie voor meer informatie:
Als je met een motor door een tolpoortje rijdt, wordt je automatisch in de juiste klasse geclassificeerd. Je kan dan ook één van de 4 betaalmogelijkheden gebruiken: tolbadge, creditcard, contant geld of met je Nederlandse bankpas.
Houd er wel rekening mee dat als je betaalt met contant geld, een creditcard of bankpas, je deze op een gemakkelijk bereikbare plek houdt zodat je snel je kaart of geld kan pakken. Een tolbadge kan je indien mogelijk op een scherm (aan de binnenzijde) plakken. Ook kan je de badge in het borstzakje van je motorjas dragen of in een transparante tanktas. Tip: denk er wel aan om de tolbadge weer van je motor te halen als er geen toezicht is op de motor in verband met diefstal.
Als je auto of caravan hoger dan 2 meter is, moet je een ander tolpoortje kiezen. In Frankrijk zijn er twee type stroken. Eén type strook met een beperking tot 2 meter (Réservé) en er zijn stroken zonder beperking. Réservé stroken zijn altijd aan de linkerkant te vinden. Deze zijn uitsluitend geschikt voor voertuigen lager dan 2 meter, maximaal 3500 kg en van categorie klasse 1. Op deze stroken stroomt het verkeer goed door. Voertuigen die hoger zijn dan 2 meter dienen een andere strook te nemen met daarboven een oranje t. Hier kan enige wachttijd ontstaan tijdens drukke periodes. De stroken helemaal rechts zijn vaak ingericht voor voertuigen hoger dan 3 meter, maar deze stroken zijn niet ingericht voor voertuigen met een tolbadge.
Voertuigen hoger dan 3 meter en/of zwaarder dan 3500 kilo
Voertuigen hoger dan 3 meter en/of zwaarder dan 3500 kilo kunnen geen tolbadge gebruiken omdat dit categorie 3 voertuigen zijn. Zij dienen gebruik te maken van de stroken (meestal helemaal rechts) voor hogere en zwaardere voertuigen. Eigenaars van deze voertuigen kunnen de tolbadge dus niet gebruiken.
Als je de tolbadge niet kunt gebruiken dan kun je uiteraard gebruik maken van de gewone betalingswijze, zoals contant, bankpas en creditcard.