Betaalmiddelen tol Frankrijk
Betalen kan met een creditcard of een tolbadge en meestal ook contant en soms met een bankpas.
Contant betalen
- Contant betalen kan in een automaat bij de meeste tolpoortjes. Bij sommige automaten is het mogelijk munten in een mand te werpen. Let op de blauwe bordjes met muntstukken erop, hier is contant betalen mogelijk. Let op: sommige tolmaatschappijen accepteren alleen munten vanaf 10 cent en biljetten tot € 20.
- Bij poortjes waar zowel een oranje 't' als een groene pijl staan aangegeven, kan iedereen terecht.
- Bemande tolpoorten komen steeds minder voor, maar als er iets misgaat, vraag dan assistentie via de intercom.
- Op een (nog) zeer beperkt aantal trajecten kan bij de automaten uitsluitend betaald worden met creditcard of via télépéage, dus niet contant of met een Nederlandse bankpas. Dat is bijvoorbeeld het geval op een stuk van de A63 van Irun richting Bordeaux.
Bankpas
- Met een Nederlandse bankpas betalen zonder het ingeven van een pincode is mogelijk op een aantal wegen van de tolmaatschappijen ALBEA, Atlandes, SANEF en VINCI. Dit wordt meestal aangegeven met het Maestrologo. Het is aan te raden contant geld of een creditcard achter de hand te hebben.
Creditcard
- Met een creditcard (pincode is niet nodig) kan bij alle poortjes worden betaald, behalve die exclusief bestemd zijn voor télépéage (aangegeven met alleen een oranje 't'). Geaccepteerd worden onder meer de ANWB Mastercard en ANWB Visa Card. Neem voor de zekerheid contant geld mee voor het geval een creditcard niet werkt.
- Betalen met een prepaidcreditcard (carte de crédit prépayée) is niet mogelijk.
- Let op: In de praktijk blijkt bij automatische tolpoorten de categorie-indeling van campers soms mis te gaan. Kies daarom waar mogelijk voor een bemand tolpoortje. Indien niet aanwezig, is het mogelijk bedrag en categorie te controleren bij de poort en wanneer nodig via de intercom iemand erbij te roepen als het niet klopt.
Tolbadge
- Met een elektronisch kastje (badge télépéage) in de auto kun je in Frankrijk automatisch tol betalen. Je mag met deze tolbadge door de speciale télépéagepoorten (Liber-t), waarmee je in het hoogseizoen lange wachttijden kunt besparen.
- Er zijn twee verschillende tolbadges verkrijgbaar, onder meer in de ANWB-winkels (anwb.nl/webwinkel/winkels):
- De tolbadges zijn aan een kenteken gekoppeld. Overzetten op een ander kenteken is op aanvraag mogelijk. Dat kan enkele werkdagen duren.
- Met de tolbadge kun je ook betalen bij enkele honderden parkeerterreinen en parkeergarages in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.
- Vaak laten de voor Liber-t gereserveerde tolpoortjes alleen voertuigen (met aanhangwagen of caravan) door die niet hoger zijn dan twee meter. De nieuwste Liber-t-poortjes herkennen wel hogere voertuigen en aanhangers.
- Zie anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/tolbadge voor meer informatie. Een handig instructiefilmpje Hoe gebruik ik de tolbadge is te vinden op youtube.com/watch?v=X4yJgf3Hdfw. Veelgestelde vragen: anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/tolbadge/veelgestelde-vragen.
Aanduidingen tolpoorten
- Boven elke tolpoort staat met borden aangegeven hoe je er kunt betalen. Een uitleg van de borden staat op anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/verkeersborden (kopje 'Tolwegen').
Slagbomen verdwijnen
- Ter bevordering van de doorstroming zullen de tolstations met slagbomen op termijn gaan verdwijnen en komen er alleen open tolpoorten boven de de weg (péage en flux libre). De tolpoorten registreren het kenteken, de tolbadge of het tolvignet.
- Voor zover bekend is dat vooralsnog alleen op de A4 bij de afslag Boulay (uitrit 38) het geval en op de nieuwe A79.
- Betaling bij Boulay kan op verschillende manieren: met een tolbadge, achteraf bij een betaalautomaat op het parkeerterrein gelegen aan uitrit 38 of online binnen tien dagen na passage, en met een voor toeristen minder interessant tolvignet (Pass Sanef: een pass abonné of een pass prépayé). Zie voor meer informatie en voor betaling achteraf: sanef.com/fr/mon-voyage/boulay.
- Betalen voor de A79 (geopend sinds 4 november 2022) tussen de A71 bij Montarault en Digoin kan op vier manieren: met een tolbadge, met kentekenregistratie, binnen 72 uur via de website, of binnen 72 uur bij een betaalautomaat op een parkeerterreinen langs de weg. Zie voor meer informatie en betaling binnen 72 uur na passage aliae.com/home.html.
Routeplanner inclusief tol
- Tip: De ANWB routeplanner levert bij de routebeschrijving meteen een indicatie van de kosten voor brandstof en tol en geeft ook aan waar je een milieusticker nodig hebt. De tol wordt berekend voor voertuigcategorie 1.