Bezienswaardigheden in Normandië

Al meer dan honderd jaar benut tout Paris het weekend om een keertje naar de zee van Normandië te rijden. De badplaatsen aan de kust hebben een mondaine belle-epoquesfeer, waar kunstenaars als Monet en Boudin zich op hun gemak voelden. Maar Normandië heeft meer te bieden op het gebied van cultuur.

Honfleur: mooiste havenstad van Normandië

De parel van de Côte Fleurie is Honfleur, het mooiste havenstadje van Normandië, waar de schilder Eugène Boudin en Claude Monet elkaar ontmoetten en Normandië tot bakermat van het impressionisme maakten. Verder schreef Proust hier zijn roman Op zoek naar de verloren tijd en werd Erik Satie hier geboren. Je kunt zijn geboortehuis bezoeken aan de 67 boulevard Charles-V. 
Meer informatie over Honfleur

De plek van Monet: Giverny

Giverny is een dorp zoals je in plaatjesboeken ziet, met blauweregens voor de gevels en stokrozen langs de trottoirs. Het is dan ook geen verrassing dat het Claude Monet hier goed beviel. Deze impressionist woonde in de periode 1883-1926 in Giverny. Hij ligt begraven op het kerkhof aan de Rue Claude Monet, de hoofdstraat van dit veel bezochte plaatsje. Zijn grote trots was de tuin van zijn huis, met de beroemde en veelvuldig door hem geschilderde vijver met waterlelies. In Musée des impressionnismes de Giverny (99, rue Claude Monet) worden wisselende exposities van impressionisten gehouden. In de tuin zijn monochroom beplante ‘bloemenkamers’ aangelegd.

Borduurwerk van 70 meter in Bayeux

Alle borden in Bayeux leiden naar de beroemde tapisserie, het wandtapijt over Willem de Veroveraar. Sinds 1983 is het wandtapijt te bezichtigen in een speciaal hiervoor ingericht gebouw en sinds 2007 staat het op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Overigens is het niet echt een tapijt: de in stof uitgebeelde taferelen werden in de 11de eeuw met wol op linnen geborduurd, en dus niet geweven, gevlochten of geknoopt. Het tapijt is net een stripverhaal met verhalen over oorlog, bedrog, liefde en leed. Aan het eind heeft hertog Willem van Normandië de schurk Harold van het paard gestoten en daarmee Engeland veroverd. Tip: neem een audioguide om alle gebeurtenissen tot in detail te begrijpen.

Kasteel van Beaumesnil

Op een uurtje rijden van Rouen ligt een prachtig kasteel in het plaatsje Beaumesnil. Het is gebouwd tussen 1633 en 1640 en lijkt een soort Versailles in het klein, met een weelderige barokstijl, slotgrachten en een imposante Franse tuin.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Frankrijk
Milieuzones: alles wat je moet weten
Leuke tips voor een vakantie naar Frankrijk

Speciaal voor jou geselecteerd