Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Bonaire

Bonaire, een stukje Nederland waar de zon altijd schijnt, waar je snorkelt tussen de zeeschildpadden, wandelt door de cactuswouden en binnen 25 minuten naar het onbewoonde eiland Klein Bonaire vaart. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Bonaire.

Wat te doen op Bonaire?

‘Bon Bini!’ Welkom op ‘Divers Paradise’. Een klein stukje Nederland, dat met een oppervlakte van maar liefst 120 kilometer, onlosmakelijk is verbonden met de onderwaterwereld. Bezoek het oudste zeereservaat ter wereld en zwem tussen de papegaaivissen, maanvissen en zeeschildpadden. Koop vers fruit bij Venezolaanse kooplui aan de waterkant van Plasa Machi Mimi en slenter door de kleurrijke hoofdstad Kralendijk. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Bonaire.

1. Koraal en schildpadden in het Bonaire National Marine Park

Bonaire heet niet voor niets ‘Divers Paradise’. Alle wateren rondom Bonaire, het eiland zelf en Klein Bonaire, worden streng beschermd en vallen onder het oudste zeereservaat ter wereld: Bonaire National Marine Park, opgericht in 1977. Je mag het koraal en andere dieren niet aanraken, schelpen mogen absoluut niet meegenomen worden en zelfs duikhandschoenen, omdat deze het koraal kunnen beschadigen, zijn verboden. Voor een bezoek aan het reservaat, ben je verplicht een Nature Fee (toegangskaart) te betalen, die je op de website van de Bonaire National Park Foundation kan aanschaffen.

In de wateren rondom Bonaire leven vijf verschillende soorten zeeschildpadden, die allemaal beschermd zijn door de Sea Turtle Conservation Bonaire. Raak deze dieren tijdens je bezoek ook niet aan en maak geen foto’s met een flits. De schildpadden kunnen hier namelijk van schrikken, waardoor ze gedesoriënteerd raken en het als gevolg kan hebben dat ze geen eieren meer leggen.

2. Het ultieme bounty-gevoel op Klein Bonaire

Op 800 meter afstand van de kust van Kralendijk, ligt een onbewoond stukje paradijs verscholen. Vanaf de haven van Kralendijk, vaar je binnen 25 minuten met de watertaxi naar Klein Bonaire. De watertaxi stopt zo dicht mogelijk bij het strand, maar omdat er geen aanlegsteigers zijn, is het moeilijk om je voeten droog te houden. Je springt overboord en loopt door het ondiepe water richting het tropische eiland van maar 6 vierkante kilometer.

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Bonaire en Klein Bonaire, ligt letterlijk verborgen onder de grond. Hier vind je honderden grotten, waar duizenden jaren lang door water en wind kilometerslange stelsels zijn gevormd in de eeuwenoude koraalriffen. Het is verplicht om een tour met gids te boeken als je deze mysterieuze stelsels wil verkennen. Met behulp van een ladder ga je de grot in en wijst het licht van de waterdichte zaklamp de weg.

3. De kleurrijke hoofdstad Kralendijk

Een verbastering van versteend koraal en dijk, die is uitgegroeid tot een van de bekendste bezienswaardigheden en de hoofdstad van Bonaire. Vroeger was Bonaire in bezit van de overheid en was het verboden om je te vestigen op het koraaleiland. Veel illegale kolonisten hadden hier maling aan en vestigden zich toch op het eiland. In 1868 werd het koraaleiland een vrije vestiging en kon het uitgroeien tot de hoofdstad: Kralendijk.

Langs de waterkant van Kralendijk zie je Plasa Machi Mimi, een gebouw uit 1935 in Romeinse stijl met pastelkleurige pilaren, waar vroeger de dagelijkse vismarkt plaatsvond. Vandaag de dag verhandelen Venezolaanse kooplui hier dagelijks verse groenten en fruit. Plof neer aan de waterkant, met een verse papaja of mango, en zie hoe de kooplui in hun houten bootjes aan het eind van de dag aan de twaalf uur durende boottocht terug naar Venezuela beginnen.

4. Cactuswouden in het Washington Slagbaai National Park

Het Washington Slagbaai National Park, in het noorden van Bonaire, heeft voor ieder wat wils. Van bergachtig terrein met rotsformaties tot cactuswouden en zandduinen. Maar ook meer dan 500 verschillende diersoorten, waaronder de zeldzame papegaaisoort de lora. Tijdens het regenseizoen (oktober tot en met december) zuigen alle planten het regenwater op en verandert het dorre landschap in een oase van bloeiende cactussen, om vervolgens tijdens hoogzomer weer te veranderen in het dorre landschap.

Rij via onverharde hobbelweggetjes naar het afgelegen strand Boka Slagbaai (slachtbaai). Het strand heeft zijn naam te danken aan de geiten die hier vroeger werden geslacht, gepekeld en gedroogd om zo naar Curaçao verscheept te worden. Vandaag de dag is het een rustige baai, waar je door het heldere water loopt, de golven tegen de kust hoort slaan en geniet van de rust om je heen.

5. De Cadushy-likeur, stobá en sòpitu in Rincon

Rincon is het oudste dorp van Bonaire, gesticht door de Spanjaarden in 1527. Het dorp is centraal gelegen in het binnenland, wat in die tijd een strategische plek was uit het zicht van piraten en andere vijanden. Tijdens je bezoek aan Ricon krijg je een authentiek stuk Bonaire mee. Je loopt langs bruingele koloniale huizen met witte kozijnen en waant je voor even terug in de tijd.

Slenter door de straten van Ricon en bezoek een van de vele boetiekjes waar je de Cadushy-likeur proeft, een likeur waar het sap van de Cadushi-cactus voor wordt gebruikt. De likeur smaakt allang niet meer naar cactus, tegenwoordig worden er fruitsmaken aan toegevoegd zoals mango en aardbei. ’s Avonds loop je een van de lokale restaurants binnen waar je proeft van traditionele Bonairiaanse gerechten, zoals stobá (stoofschotel) en sòpitu (een vispotje).

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.