Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Bolivia

Bolivia ligt ingesloten in het hart van Zuid-Amerika. Bekend om de unieke zoutvlaktes van Uyuni, de besneeuwde toppen van de Andes en bergmeren in allerlei kleuren. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Bolivia.

Wat te doen in Bolivia?

Bolivia en de eindeloze zoutvlakte van Salar de Uyuni zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Terecht, want dit bizarre natuurverschijnsel dat in regentijd transformeert in een zoutmeer is onwaarschijnlijk mooi. Het land biedt echter meer, zoals de grillige pieken van de Andes of de uitgestrekte savannes vol met grazende lama’s. Bolivia barst van kleuren. Terug te zien in de traditioneel geweven kleden die verkocht wordt op markten tot in het diepblauwe water van het Titicacameer – het hoogst gelegen meer van Zuid-Amerika. Maar ook steden die rijk zijn aan boeiende verhalen, diep in de mijnen van Potosi of in het witgeschilderde Sucre. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Bolivia.

1. Kleurrijke stad op grote hoogte: La Paz

La Paz is een bijzondere stad, mede door de ligging op 3600 meter hoogte. Best even wennen wanneer je net bent gearriveerd, maar gelukkig staat de term ‘tranquilo’ (rustig) hier hoog in het vaandel. Bewonder de stad vanuit de lucht en maak een ritje met ‘Mi Teleferico’ – een kabelbaan met uitzicht op de Illimani-berg. Niet aangelegd voor het toerisme, maar om bewoners snel en veilig over grote afstanden te vervoeren.

Wandel over Calle Sagarnaga, een straat met kleurrijke souvenirs. De meest bizarre producten vind je op Mercado de las Brujas, beter bekend als de heksenmarkt. Van gedroogde kikkers tot uilenveren en zelfs lamafoetussen, die de koper voorspoed en geluk brengen. Koop deze zelf vooral niet, maar kies liever voor een kleurrijke trui van alpacawol. Nog tijd voor een dagtrip? Op ongeveer 10 kilometer vanaf La Paz vind je Valle de la Luna. Een maanachtig landschap, dat door de aanhoudende erosie surrealistische rotsformaties van klei en zandsteen veroorzaakt.

2. De grootste zoutvlakte ter wereld in Salar de Uyuni

Het felle zonlicht reflecteert op de hagelwitte vlakte, flamingo’s landen op kleurrijke lagunes en metershoge cactussen rijzen op uit de grond. Salar de Uyuni, in het zuidwesten van Bolivia is een van de opmerkelijkste, extreemste landschappen in Zuid-Amerika. Deze eindeloze zoutvlakte is met een oppervlakte van meer dan 10.000 vierkante kilometer twee keer zo groot als de provincie Gelderland.

De lucht is er ijl, de nachten koud. Van begin april tot begin december is Salar de Uyuni een smetteloos witte vlakte. In en na de regentijd – van december tot begin april – verandert het in een spiegel, waarop alles lijkt te zweven. Een bizar schouwspel van de natuur, ruim veertigduizend jaar geleden ontstaan uit het verdampte Minchin-meer. Maak een meerdaagse excursie met een 4WD, langs rokende vulkanen, geisers en grotten vol versteende algen en het grootste locomotiefkerkhof van Zuid-Amerika. Bijzondere ervaring: overnacht in een hotel dat volledig bestaat uit zoutblokken.

3. Sucre: wit geschilderde huizen en kleurrijke markten

Sucre, met de bijnaam ‘Ciudad Blanca’ (witte stad) is de hoofdstad van Bolivia. De stad is gehuld in wit geschilderde architectuur: van de vele koloniale gebouwen tot de huizen en winkels – de terracotta rode daken steken er prachtig tegen af. Het oude centrum is verzorgd en overzichtelijk en door relatief lage ligging op ‘slechts’ 2790 meter, heeft de stad prettige temperaturen. Maak een tour door de stad en bezoek ‘Plaza 25 de Mayo’, het mooiste plein van Sucre in de schaduw van de omliggende gebouwen waaronder Casa de La Libertad en de Kathedraal van Sucre.

Iedere zondag vindt in het nabijgelegen plaatsje Tarabuco een kleurrijke markt plaats. Perfect om souvenirs te shoppen, zoals een Boliviaans weefproduct. Bezoek ‘Museo de Arte Indigena’ om meer te leren over de traditionele weeftechnieken. Bewonder de verschillende authentieke kledingstukken, zoals bolhoedjes en rokken in felgekleurde stoffen.

4. Diep in de zilvermijnen van Potosí

Neem de tijd om even te wennen aan de ijle lucht: Potosí ligt op meer dan 4000 meter hoogte en is daarmee de hoogste stad ter wereld. De stad werd gesticht in 1544 en kent een koloniaal verleden. De ‘Cerro Rico’ was de bron van de Spaanse Zilvervloot en maakte Potosí in de hoogtijdagen van de zilverwinning een van de rijkste steden van Noord- en Zuid-Amerika. Diep onder de grond wordt tot op heden nog hard gewerkt, onder zware omstandigheden.

Bezoek de smalle schachten waar de mijnwerkers op zoek zijn naar tin – tegenwoordig de belangrijkste inkomstenbron voor Potosí. Een claustrofobische en schokkende ervaring. Het behoeft wat uitleg, want met een bezoek aan de mijnen steun je de lokale bevolking en de mijnwerkers. Vergeet niet om cocabladeren te kopen op de markt, als kleine geste voor de mijnwerkers: ze helpen tegen hoogteziekte en geven energie. Een excursie draait niet om vermaak, maar om het leren en erkennen van de geschiedenis en het heden van Potosí. Een bezienswaardigheid die nog lange tijd diepe indruk zal maken.

5. Ronddwalen op Isla del Sol in het Titicacameer

Het Titicacameer is het hoogst gelegen meer van Zuid-Amerika en met 8340 vierkante kilometer een van de grootste meren ter wereld. Verscholen tussen de pieken van de Andes, op de grens tussen Bolivia en Peru. Verblijf in Copacabana (niet te verwarren met de Braziliaanse variant) en maak de klim naar het hoogste punt: Cerro Calvario, op bijna 4000 meter hoogte. Trek goede wandelschoenen aan en vergeet niet om soms uit te rusten tussen de grazende lama’s en ezels in het groene landschap.

Bezoek het eiland Isla del Sol, volgens de Inca-legende de geboorteplaats van de zonnegod. Vanaf Copacabana vertrekken dagelijks boottochten naar het heuvelachtige eiland dat voornamelijk bestaat uit rotsgronden. Omringd door het helderblauwe water van het Titicacameer. Een panoramisch uitzicht dat doet denken aan de Griekse kust. Isla del Sol is mystiek, de rust sereen. Tijd om urenlang te verdwalen tussen verstopte straatjes en ruïnes uit het Inca-tijdperk.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.