Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Aruba

Aruba: een tropisch stukje Nederland, bezaaid met cactussen en stranden die overlopen in de doorzichtige zee. ‘One happy island’, waar het soms zo gek nog niet is om het strand te verwisselen voor ongebaande paden. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Aruba.

Wat te doen op Aruba?

Welkom op Aruba – ‘Bon Bini’, zoals de Arubanen zelf zeggen. Aruba is met 32 kilometer lengte en 10 kilometer breedte slechts een stip op de aardbol. Daarmee het kleinste ABC-eiland en bijna net zo groot als Texel. Toch zijn het hier de tropische vissen die domineren en niet de schapen. Vanzelfsprekend geniet je op Aruba – met een gemiddelde temperatuur van 28 graden – van zon, zee en strand. Maar het tropische eiland heeft meer dan genoeg mogelijkheden om af te dwalen van de gebaande paden. Bijvoorbeeld in Nationaal Park Arikok tussen vulkanische heuvels of duik naar scheepswrak SS Antilla. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Aruba.

1. Oranjestad: de historische hoofdstad van Aruba

Oranjestad is de hoofdstad van Aruba, gelegen aan de pittoreske zuidkust. Het is dan wel de grootste stad van het eiland, maar beduidend kleiner dan Willemstad op Curaçao. Wat wel overeenkomt zijn de vrolijke gevels in pastelkleuren en de Caraïbische gezelligheid. Slenter langs de boulevard voor een handgemaakt souvenir bij een lokaal boetiekje en kijk vanaf een terras naar de imposante cruiseschepen die aanmeren in de haven.

Breng ook een bezoek aan Fort Zoutman, het oudste gebouw van Aruba uit 1798 dat werd gebouwd ter bescherming van invallen en zeerovers. De vesting staat bekend om de Willem III toren, die in hoogtijdagen functioneerde als vuurtoren en openbare klok. Tegenwoordig is het ‘Museo Historico Arubano’ er gevestigd, waar je meer leert over de geschiedenis van Aruba.

2. Met je voeten in het hagelwitte zand op Eagle Beach

De sprankelende zee, het zachte zand, de voelbare rust. Eagle Beach aan de westkust van Aruba stond al meermaals in lijstjes van de mooiste stranden ter de wereld en eenmaal met je voeten in het hagelwitte zand, snap je direct waarom. Eagle Beach is breed, staat vol met palmbomen en strekt zich uit zover als je kan kijken. Huur een strandbedje en kom er alleen vanaf voor een tropische cocktail of een verfrissende duik.

De beroemdste bezienswaardigheden op Eagle Beach zijn de twee divi-divi-bomen. Ze vormen een fotogeniek plaatje door de gedraaide stammen en scheve takken. Vergroeid naar het zuidwesten, door de constante passaatwind die over het eiland raast. Rond zonsondergang kan het zomaar voorkomen dat de lederschildpad aan land komt om eitjes te leggen. Let op: schijn niet met een zaklamp op de schildpadden en maak geen foto’s met flits. Hierdoor raken ze gedesoriënteerd en bewegen ze de verkeerde kant op.

3. Ronddwalen tussen de natuurschatten in Arikok National Park

De nationale schat van Aruba is het Arikok National Park, dat bijna 20 procent van het eiland betrekt. Het is een plek waar de natuur en stilte domineren. Tussen zand en grote rotsblokken baant zich een slingerend wandelpad. Door droge heuvels van vulkanisch gestolde lava. Bewoond door ezels en wilde geiten. Arikok National Park is niet alleen een natuurlijke bezienswaardigheid, maar ook een kans om meer te leren over de verscheidene planten en inheemse diersoorten. Spot bijvoorbeeld Arubaanse uilenfamilies of de bladvingergekko!

De cactussen en stekelige bomen vormen met verschillende tinten groen een schril contrast met het dorre woestijnlandschap. Tijdens een wandeling kom je langs verscholen baaitjes, uitzichtpunten en natuurlijke grotten. Of klim naar de hoogste berg van het eiland, de 188 meter hoge Sero Jamanota.

4. San Nicolas: van slaperig stadje naar kleurrijk buitenmuseum

In het uiterste zuiden van Aruba ligt San Nicolas, het culturele hoogtepunt van het eiland. Jarenlang was de olieraffinage de motor van de economie en San Nicolas de woonplaats van vele arbeiders. Nu is het de locatie voor het jaarlijks terugkerende internationale kunst- en cultuurfestival Aruba Art Fair en maakt de stad een positieve transformatie. Kunstenaars van over de hele wereld, evenals lokale talenten lieten door middel van straatkunst en graffiti hun sporen achter op gebouwen in de stad. Een plek om heerlijk rond te dwalen en te genieten van de kleurrijke muurschilderingen, vol verstopte details.

Toch in de buurt? Stop dan ook bij Baby Beach, ongeveer 2 kilometer vanaf het centrum van San Nicolas. Maanvormig, idyllisch, en het favoriete strand van menig local. Door het natuurlijke rif en het langzaam aflopende water, is het de ideale snorkelspot.

5. De wonderlijke onderwaterwereld van Aruba

De onderwaterwereld van Aruba is op z’n minst indrukwekkend te noemen. Het eiland is voor elk niveau voorzien van de beste duik- en snorkelspots. Bijvoorbeeld in het ondiepe water bij Arashi, waar je een school blauwe papegaaivissen tegemoet zwemt, tussen wuivend zacht koraal. Of snorkel onder begeleiding bij Boca Catalina en spot palometa’s, koffervissen en de sergeant-majoor.

Een bekende plek om naartoe te duiken is het 125 meter lange scheepswrak van de SS Antilla. Een vrachtschip dat sinds de Tweede Wereldoorlog op de bodem van de Caribische Zee huist. Het is door de jaren heen flink begroeid met sponzen, anemonen en koralen. Het koraal is kwetsbaar, maar wordt goed onderhouden. Aruba streeft bijvoorbeeld naar een duurzaamheidsbeleid waarbij wegwerpplastic en zonnebrandmiddelen met schadelijke stoffen verboden worden.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.