Armenië

Armenië, officieel Republiek Armenië, is een onbekend en onbemind land. Het ligt in de Zuidelijke Kakasus, volledig verwijderd van zee. Geografisch gezien zou Armenië tot Azië behoren, maar de Armeniërs zelf rekenen het land tot Europa. 

Als vakantiebestemming is het verre van populair. Jammer, want het is een schitterend land met een bijzonder vriendelijke bevolking. Van groene, beboste bergen en kloven tot bloemenvelden, grasvlaktes en vulkanen. Van nomadische dorpjes en imposante kloosters tot aan de hoofdstad Jerevan met zijn moderne kunst.

Steden en bezienswaardigheden

Jerevan is niet alleen de hoofdstad van Armenië, het is ook nog eens een van de oudste steden ter wereld. Je kijkt vanuit de hoofdstad op Ararat, een uitgedoofde vulkaan op grondgebied van Turkije en nog altijd de nationale trots van Armenië. Jerevan is een belangrijk economisch en cultureel centrum. Je vindt er musea, theaters, uitgaansgelegenheden, orthodoxe kerken en diverse restaurants. Het standbeeld Moeder van Armenië kijkt uit over de stad.

Net buiten Jerevan staat de hellenistische zonnetempel van Garni en in Khndzoresk vind je indrukwekkende grotten. Ga ook zeker naar het stadje Halidzor met de langste kabelbaan ter wereld. Over een afstand van 5,7 kilometer ben je in 11 minuten tijd bij het adembenemende Tatev klooster. Het klooster staat op een plateau op de rand van een kloof en biedt een schitterend uitzicht. Met name hier in het noorden van Armenië wordt veel geïnvesteerd in het toerisme. De voormalige sovjet-resorts zijn vervangen door moderne hotels en kloosters en kerken worden gerestaureerd.

Natuur

Armenië is groen. Beboste bergen, uitgestrekte grasvelden en vrolijk gekleurde bloemenweides zijn typerend voor het Armeense landschap. De vele kloosters en kerken komen in deze mooie omgeving nog beter tot hun recht. Vlakbij de hoofdstad Yerevan ligt het Sevanmeer. Een prachtig bergmeer met aan de oever het Armeense klooster Sevanavank. De Araks, Debed en Hrazdan zijn de grootste, snelstromende rivieren van Armenië.

Cultuur

Armenië is de oudste christelijke staat ter wereld. Het grootste deel van de Armenen is lid van de Armeens-apostolische kerk. De bevolking staat bekend als warm, gastvrij en vrijgevig. Ze beschouwen jou, als toerist, als een geschenk van God.

De Armenen hebben hun eigen taal met eigen alfabet.

Meer praktische informatie nodig?

Zoek je meer praktische informatie over Armenië? Bekijk dan de Landeninformatie met informatie over onder andere verkeer, vervoer en reisdocumenten.

Bekijk praktische informatie Armenië